Hrvaško čaka napeto iskanje večinske koalicije, ki bi lahko prevzela oblast in bi se tako država izognila nestabilni manjšinski vladi. Po več kot 99 odstotkih preštetih glasovnicah vodi HDZ-jeva Domoljubna koalicija z 59 poslanskimi sedeži (vključno s tremi iz hrvaške diaspore), SDP-jeva, levosredinska koalicija Hrvaška raste Zorana Milanovića je dobila 56 sedežev, za največje presenečenje volitev pa je poskrbela stranka Most, v kateri so prejeli 19 poslanskih mest. Hrvaški mediji tako že poročajo, da bo pot do koalicije tlakovala ravno povezava z Mostom. Mandat za sestavo vlade dobi tisti, ki si v 151-članskem parlamentu zagotovi glasove najmanj 76 poslancev.

Prihod majhnih in novih

Presenečenje volitev pa je vsekakor koalicija različnih gibanj Most neodvisnih seznamov s 19 poslanci, kar jih je postavilo na tretje mesto, IDS pa je dobila tri poslanska mesta. Po dva poslanca sta dobili regionalna stranka Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB) ter stranka Bandić Milan - Stranka dela in solidarnosti (MB365), Živi zid in koalicija Uspešna Hrvaška pa po eno poslansko mesto. V parlament se ni uspelo prebiti stranki Orah Mirele Holly, ki je pred leti med prvimi začela spopad z velikimi etabliranimi strankami, in pred nekaj meseci ustanovljeni stranki prejšnjega predsednika države Ive Josipovića. Izidom vzporednih volitev v desetih volilnih enotah je treba prišteti še tri poslance Hrvatov v tujini ter osem poslancev nacionalnih manjšin.

Ker je za sestavo vlade potrebna podpora najmanj 76 poslancev v 151-članskem saboru, bosta HDZ in SDP imeli težko delo, kajti Most in Živi zid zavračata koalicijsko sodelovanje. Preostale stranke in gibanja (Bandićeva, IDS, HDSSB, Manjšine) pa prinašajo premalo sedežev za potrebno večino. Tudi predsednici države Kolindi Grabar Kitarović ne bo lahko odločiti, komu sploh zaupati mandat, čeprav je jasno, da je izrazito naklonjena HDZ. V obeh taborih so bili zelo zadržani v izjavah ob objavi izidov vzporednih volitev. SDP je bila zadovoljna, politiki HDZ pa so izjavljali, da ne verjamejo vzporednim volitvam, ki so na prejšnjih volitvah precej zgrešile, ko je šlo za število poslancev HDZ.