»Kdo bo prišel prej – otrok ali sneg?« je včeraj s trebuščkom v ospredju in sončno norveško pokrajino v Sjusjenu na Norveškem v ozadju fotografije v šali tvitnila Katja Višnar. Tvit najboljše slovenske tekačice v pretekli sezoni, ki je bil včeraj na vrhu najbolj udarne svetovne tekaške spletne strani, ima pred začetkom tekmovalne sezone veliko simbolike. V ospredju so nosečnice, topla jesen s tem, da je Sjusjen tudi pripravljalna baza za tekaško reprezentanco z Vesno Fabjan na čelu, in znova slovensko obarvana sezona svetovnega pokala s tekmo v Planici.

Pripravljalno obdobje so zaznamovale (bodoče) mamice. Poleg Katje Višnar so noseče tudi Norvežanka Marit Bjoergen, Američanka Kikkan Randall, Finka Kaisa Saarinen… Plodno leto! In skoraj neverjetno se zdi, da kraljica smučarskega teka in tudi zadnja dobitnica velikega kristalnega globusa že pred porodom pove, da se namerava vrniti v tekmovalne smučine že konec sezone v Kanadi. Fascinantnih 95 zmag v svetovnem pokalu še ni dokončna bera. Američanka Kikkan Randal, ki je dominirala v (drsalnem) sprintu po slovesu Petre Majdič – ona je odprla zlato leto tekaških mamic –, vrnitve še ni napovedala. Katja, ki bo predvidoma postala mamica v obdobju bližnjih tekem, tudi (še) ne.

Partner Ola Vigen Hattestad sicer namerava izpustiti prve tekme svetovnega pokala v Ruki konec novembra, če bo tako naneslo. »Še posebej v začetku sezone bo izziv uskladitev dogodkov. Dal bom prednost družini. Bom le prvič oče. To mi bo dalo energijo pozneje v zimi, čeprav tekem ni lahko izpuščati. Želim zmagati več tekem kot lani,« je Ola Vigen Hattestad, olimpijski zmagovalec v sprintu iz Sočija, željan uskladitve družinskih in športnih dejavnosti. V pretekli zimi je bila Katja šesta sprinterka sezone, Hattestad je končal (šele) osmi.

Osrednji tekmi v Planici

Na vprašanje vodji slovenske reprezentance Marku Gracerju, koliko bo odsotnost Blejke zmanjšalo tekmovalne cilje reprezentance, denimo pri skupni beri osvojenih točk svetovnega pokala (lani 649), je bil jasen: »Tudi brez Katje se želimo približati 600 točkam v svetovnem pokalu. Zdrava Vesna Fabjan zmore nadoknaditi veliko, zraven pa so tudi mlajše, ki zmorejo prispevati več.« Osrednji cilj bosta sprinterski tekmi v Planici (16. in 17. januar). Sezona bo imela zato posebno draž. Zadnjič je karavana svetovnega pokala Slovenijo obiskala decembra 2011 na Rogli.

Prvotno je bil v provizoričnem koledarju FIS prav tako decembrski termin in prizorišče na Pohorju, a iz več razlogov to ni bilo sprejemljivo za Slovenijo. Isti decembrski termin (od 17. do 20. decembra) zaseda že tekma svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki. Dve prireditvi na svetovni ravni v istih dneh, kot se je po spletu okoliščin že zgodilo leta 2009, ni sprejemljivo. Tako glede občinstva in športnikov, ki večidel prihajajo iz iste baze, vpletenih je tudi del istih organizatorjev in niti za medijsko industrijo, ki s sponzorji narekuje ritem zimskih prireditev. Planica z novozgrajenim nordijskim centrom nujno potrebuje tudi tekaško prireditev, če želi enakovredno kandidirati za izvedbo svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah.

Nekatere reprezentantke še vedno brez pogodb s SZS

Ob tem nekatere slovenske reprezentantke še vedno niso podpisale pogodb s Smučarsko zvezo Slovenije. Zanimiva je lahko primerjava z Norveško, kjer so še sredi septembra poročali, da zveza ni uspela skleniti dogovora z zvezdnikom Petrom Northugom, in že napovedovali, da bo dobitnik petih zlatih kolajn na zadnjem SP v Falunu ostal brez tekem svetovnega pokala, tudi Planice. Konec oktobra je pričakovano prišlo do preobrata in sporazuma glede osebnih pokroviteljev. Northug je imel močne argumente, da je tudi najmočnejša zveza z najbolj dominantno reprezentanco na svetu pristala na kompromis. Northug je imel alternativo. Nastop na maratonih svetovne serije maratonov Visma ski klasik, ki z desetimi elitnimi prireditvami s tisoči udeležencev (Vasaloppet, Marcialonga, Cortina-Dobbiaco), profesionalnim pristopom in močnim marketingom postaja druga močna veja svetovnega smučarskega teka. Ustanavljajo se profesionalne ekipe in sistem postaja podoben kolesarstvu z močnimi profesionalnimi ekipami.

Da bo to v bodoče igralo še pomembno vlogo v smučarskem teku in tudi organiziranosti FIS izven okvira reprezentanc, je dokaz že podpis pogodbe poljske zvezdnice Justyne Kowalczyk z eno od norveških ekip. Ni daleč dan, ko bodo postale zanimive tudi slovenske tekačice. Katja Višnar je že lani razkrila, da jo profesionalni klubi že vabijo z mamljivimi številkami, čeprav ni maratonka. Vsaj Lea Einfalt, Alenka Čebašek, Nika Razinger, Anamarija Lampič in Miha Šimenc bodo zagotovo kmalu postali zanimivi.