V zadnjem tednu smo spoznavali uporabo sekalnikov Volverini, traktorskih priključkov, ki jih pri nas zastopa podjetje TPGozd. Vstopni model Volverini AY400, primeren že za traktorje z 20 konjskimi močmi, melje les do premera 10 centimetrov. Material za mletje pri njem podajamo neposredno v bobenski kolut, nam pa so bili najbolj zanimivi večji modeli AY600, AY900 in AY1000, pri katerih enakomerno mletje zagotavlja podajalni valj. Pri teh lahko določamo tudi hitrost valja in velikost sekancev, tako da delo prilagodimo zahtevnosti materiala.

Učinkovita skrb za odrezane veje

V Medvodah smo se seznanili z uporabnikom sekalnika Volverini AY600. Marjan Knific ga uporablja približno eno leto, kar je dovolj, da je z njim pridobil precej raznolike izkušnje. S sekalnikom, ki zmelje veje do premera 15 centimetrov, se namreč loteva marsičesa. Z njim počisti za seboj po delu v gozdu, doma zmelje veje sadnega drevja po obrezovanju, take usluge pa pogosto naredi tudi sosedom. Sekalnik z zmogljivostjo drobljenja vej do 15 centimetrov mu pri tem popolnoma zadošča, saj dom ogreva na drva in veje take debeline smiselno uporablja kot polena za kurjavo. Narejenih sekancev pa ne uporablja za ogrevanje, čeprav si z njimi občasno pomaga zanetiti ogenj. Sekance uporabi kot zastirko na vrtu in za pokrivanje komposta, saj drobljeni les hitro razpada in se dobro vključi v kompost. Drobljenje vej s sekalnikom je tako odlična rešitev problema odpadnih vej po spomladanskem obrezovanju sadnega drevja, ko je sežiganje pogosto neprimerno, prav tako pa so moteči tudi kupi propadajočih vej.

Vej ni treba klestiti

Najmanjši seklanik Volverini je primeren že za trakatorje z 20 konjskimi močmi. Knific uporablja model AY600, za katerega je priporočljiva namestitev na traktorje z močjo od 40 in 75 konjskih sil: »Potrebe po večji zmogljivosti nimam, meljem pa včasih tanek, drugič debel, suh in moker les. Debelejša suha polena so precej trda in takrat nastavim nižjo hitrost valja ali manjšo dimenzijo sekancev. Posebnega dela ni niti s pripravo materiala, saj sekalnik požre tudi veje z listjem in dolge ali neokleščene vrhove, predebelo poleno pa zelo preprosto vzamemo ven s preklopom podajalnih valjev v obratno smer vrtenja.«

Varno delo brez motenj

Podajalni valj je vleče veje proti drobilniku, smer in hitrost vrtenja pa se nadzoruje neposredno nad lijakom za vstavljanje materiala. Več kot meter dolg lijak (v transportnem položaju se preklopi proti traktorju) preprečuje poseganje v valj, če pa se prislonimo na rumen varnostni okvir na robu lijaka, se valji ustavijo. Valj je vpet z vzmetjo, ki mu omogoča gladek umik, ko nanj pritisne nova pošiljka lesa. Ob prevelikem kosu lesa se valji ustavijo brez povratnega udarca, s preklopom v obratno smer vrtenja pa preveliko deblo preprosto vrnejo iz lijaka.

Mletje manjših kosov za sekalnik ni pretežak izziv, zaradi česar so že manjši modeli uporabni za mletje lesnih ostankov v mizarstvu in tesarstvu. V sedanji različici so zaradi pogona prek kardana odvisni od traktorja in hidravlike, čeprav že obstaja možnost prilagoditve sekalnika na izključno hidravlični pogon oziroma montažo na mini bager (bobcat). V TPGozd razmišljajo tudi o izključno električnem pogonu, ki bi omogočil mletje lesnih ostankov kar v mizarski delavnici, vendar pa to zaenkrat omenjajo zgolj kot idejo za prihodnost.

Sekanci domače proizvodnje

V Dolenčicah nad Škofjo Loko uporabljajo največji sekalnik v ponudbi TPGozd. Volverini AY1000 uporablja Jure Peternelj, ki z njim skrbi za topel dom, saj z njim izdeluje sekance za ogrevanje domačije. Sekalnik ima drobilni disk s premerom več kot en meter, s tremi rezalnimi noži pa melje veje s premerom do 25 centimetrov in je optimalna izbira za samostojno pripravo sekancev. Peternelj je s strojem zadovoljen: »Za sekalnik Volverini sem se odločil zaradi njegove robustnosti in pričakovane trpežnosti, saj sem iskal stroj, ki bo v redni uporabi vse leto. Z njim sem se rešil naročanja velikega sekalnika na tovornjaku, pri katerem je bilo treba zagotoviti prostor za delo ob glavni cesti, pa tudi čas za delo ni nikoli optimalen glede na stanje lesa.«

Primerna osušenost materiala je pri pripravi sekancev še kako pomembna. Le primerno suh les (in posledično sekanci) so učinkovit energent, a tudi če sekancev ne uporabljamo za ogrevanje, se suh les drobi lepše kot sveže posekan. Peternelja je stroj po letu uporabe prepričal s trpežnostjo: »Ne zahteva veliko vzdrževanja, saj gre predvsem za podmazovanje ležajev, skrb za gibljive dele in ohranjanje primerne ostrine nožev. Čas za brušenje je odvisen od lesa. Če z njimi ne meljemo gradbenega lesa z žeblji ali lubja, ki bi bilo zaradi dolgega izvleka polno kamenja in blata, nam glede obrabe ni treba skrbeti.«

Zmogljivi stroji za resno delo

Po nekaj dnevih spoznavanja traktorskih sekalnikov Volverini smo ugotovili, da so namenjeni za precej različne naloge. V prvi vrsti so to zmogljivi stroji za resno delo, ki zahtevajo tudi primeren traktor. A njihovo kakovost očitno prepoznavajo tako sadjarji, gospodarji kmetij in tudi lastniki obsežnejših gozdov, ki so s takšnim sekalnikom neodvisni od dragega najema sekalnika na tovornjaku. Delovišča se s ceste vrnejo na gozdni rob, sprotna priprava sekancev pa omogoča tudi pripravo obvladljivih količin.

Jošt Bukovec