Žiga Klun, odvetnik Matjaža Zupaniča, upnika Bužekijanovih, sicer sobodajalca iz Brezovice pri Ljubljani, pravi, da je Zupanič leta 2013 z notarskim zapisom Ediju Bužekijanu posodil 220.000 evrov in ker mu jih ni vrnil, kot sta bila dogovorjena, se je odločil za izvršbo. »Šlo je za hipotekarno posojilo,« je razložil. Pojasnil je še, da je njegova stranka Bužekijanu tudi leta 2014 posodila dodatnih 80.000 evrov in tudi zaradi tega je zdaj na vrsti izvršba. »Pri obeh posojilih je sklep o izvršbi že pravnomočen,« dodaja odvetnik.

Spomnimo, Bužekijanovi so se v medijih pojavili ob aferi s posestvom Mala Seva. Gre za eno najbolj spornih gradenj v Sloveniji, turistično kmetijo Bužekijan, pozneje preimenovano v posestvo Mala Seva. V projekt gradnje razkošne nepremičnine, ki je zrasla na kmetijskem zemljišču nad Strunjanom in Portorožem, je primorski kmetovalec Bužekijan vložil nekaj svojih zemljišč. Z zloglasno turistično kmetijo, ki naj bi vlagatelje po ocenah stala osem milijonov evrov in pri gradnji katere niso spoštovali izdanega gradbenega dovoljenja, se vsa leta povezuje odvetnika Mira Senico. Ta naj bi se lastniško skrival v ozadju projekta, čeprav je to dolgo zanikal.

Senica vendarle v ozadju

Povezavo pa so očitno našli kriminalisti, ki so se ukvarjali s privatizacijo Delamarisa in Vegradovimi posli na Obali. Velenjsko gradbeno podjetje, ki je zdaj v stečaju, je junija 2007 za 22 milijonov evrov kupilo izolsko predelovalnico rib. Pri prodaji je podjetje Bužekijan prejelo 1,35 milijona evrov provizije. Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak naj bi leta 2007 s tedanjo direktorico posestva oziroma podjetja Bužekijan turistična kmetija Blanko Muster podpisala pogodbo za 1,35 milijona evrov. Vegrad naj bi uradno plačal svetovanje in pomoč pri nakupu Delamarisa. Blanka Muster je bila sicer odgovorna oseba v več podjetjih v lasti Mira Senice, v preiskavi pa se je med drugimi tedaj znašla tudi odvetnikova hči Maruša.

Zloglasni objekt, ki je po pravnih zapletih s pridobivanjem gradbenega dovoljenja zrasel na območju Bužekijanovih kmetijskih zemljišč, kjer tovrstne gradnje načeloma niso dovoljene, je bil sicer uradno v lasti podjetja Mala Seva, registriranega v Žalcu. Edini lastnik tega podjetja je družba Lutu turizem in storitve, registrirana na naslovu Bužekijanovih v Lucanu nad Portorožem v neposredni bližini zloglasne turistične kmetije.

Podjetje Mala Seva je sicer blokirano, njen predstavnik Predrag Šinik pa je znan še iz drugih nepremičninskih poslov, povezanih z Mirom Senico. Šinik je nedavno za eno od komercialnih televizij priznal, da je Senica pri projektu turistične kmetije Bužekijan sodeloval kot pravnik in delno tudi kot eden od partnerjev.

Radi bi legalizirali

Hišna preiskava v okviru kriminalističnega preverjanja sumljivih Vegradovih poslov je pred dvema letoma doletela tudi omenjenega primorskega kmetovalca, ki mu zdaj grozi, da bo zaradi dražbe na piranskem okrajnem sodišču prihodnji teden ostal brez rastlinjakov. Bužekijanu se je upnik usedel na nepremičnine, vredne skoraj tristo tisočakov. Sodišče jih bo skušalo prodati v paketu, rok za vplačilo varščine sicer poteče v ponedeljek.

Podjetje Mala Seva je bilo po javno dostopnih podatkih sprva v lasti Edija Bužekijana in sina Roka, ta je zdaj uradno edini lastnik, ki pa nam je včeraj, ko smo ga spraševali o izvršbi, dejal, da »o tem ne ve nič«. Rok Bužekijan je sicer po javno dostopnih podatkih edini lastnik podjetja Lutu.

Koprska gradbena inšpekcija je sicer že novembra 2012 ugotovila, da nekateri objekti na posestvu močno odstopajo od gradbenega dovoljenja. Črna gradnja je zdaj največja ovira, da naložba stoji. Gradbena inšpekcija jo je ustavila že novembra 2012, na objekt pa je za pet milijonov evrov hipotek vpisal Raiffeisen Leasing, ki bi rad kompleks uskladil z gradbenim dovoljenjem. Malo Sevo na koprskem sodišču domnevno zaradi neplačanih računov v višini nekaj več kot 60.000 evrov toži tudi Kraški zidar v stečaju, ki je objekt gradil v letih 2007 in 2008.