Trojica je najraje obiskovala gostinske lokale, cilj pa je bila kraja telefona ali gotovine. Večinoma so kradli v paru – eden je zamotil natakarja, drugi pa je izmaknil, kar se je dalo. Cvijanović je imel čisto svoj način, kako odvrniti pozornost – natakarju je dal nekoliko večji bankovec in prosil, da ga zamenja za manjše. Ko jih je dobil, je prosil za novo in novo menjavo, tako da na koncu natakar sploh ni več vedel, kaj je dal in kaj dobil. Taksistu je na primer plačal vožnjo z 20 evri, ko mu jih je ta vrnil 15, ga je Cvijanović nagovoril, naj mu desetevrski bankovec zamenja z dvema po pet. Menjava se je končala tako, da je imel obtoženi na koncu ponovno v žepu 20 evrov.

Lepo oblečen in sladkosned

Tako so iz lokalov kot po tekočem traku izginjali mobilni telefoni in gotovina. Najpogosteje je pri teh nečednostih sodeloval Cvijanović, večinoma v kombinaciji s katerim od drugih dveh, nekajkrat pa tudi sam. Tudi druga dva sta občasno kradla sama, Purčelanovića so na primer zalotili tudi pri štirih tatvinah v trgovinah. Tarče so bili Intersport, Sportdirekt (očitno se rad lepo športno obleče) in Hofer (sladkosnednež je rad vzel tudi razne čokoladice in čokoladna jajčka). Varnostniki so ga opazili že med sprehodom med policami, ko se je hotel brez plačila izmuzniti mimo blagajne, pa so ga ustavili in poklicali policijo.

Oškodovanci iz lokalov so na družabnem omrežju objavljali, kaj se jim je zgodilo, drug drugega so obveščali in si izmenjevali posnetke nadzornih kamer, na katerih je bilo vidno, kdo in kako jih je okradel. »Dolgo nisem verjel, da bi bil facebook lahko kakor koli koristen za našo družbo, a zdaj se je izkazalo drugače,« je včeraj izjavil sodnik Škerbec in opozoril, da so oškodovanci policiji zelo olajšali delo. Preiskava je tudi pokazala, da ima trojica na grbi še nekaj drugih tatvin in goljufij, za katere tožilstvo za zdaj še ni spisalo obtožnice. Kaže, da se bodo morali še vrniti na zatožno klop.

Želita si na morje

Če bi sešteli kazni, ki jih je za posamezna kazniva dejanja predlagalo tožilstvo, bi Cvijanović dobil deset let zapora, druga dva pa nekoliko manj. Škerbcu se je to zdelo pretirano, saj je bila vrednost nekaterih ukradenih stvari oziroma višina nastale škode precej nizka. Ni pa mogel mimo tega, da so bili vsi trije pred tem že obsojeni, Cvijanović na primer že dvanajstkrat. Vsi so se kaznivih dejanj lotili v času pogojne kazni oziroma preizkusne dobe. Pogojne kazni je sodnik zdaj preklical in izrekel enotno kazen. Lastnikom morajo tudi povrniti vso škodo, Cvijanović pa mora poravnati še stroške kazenskega postopka. Med sojenjem se je namreč pohvalil, da ima dovolj denarja, kar si je Škerbec dobro zapomnil. Druga dva sta plačila stroškov in odvetnikov oproščena.

Čeprav sodba še ni pravnomočna, je Jamar že zaprosil za predčasno prestajanje zaporne kazni v koprskem zaporu. Druga dva bosta do pravnomočnosti ostala v priporu, tudi Cvijanović pa je že izrazil željo, da bi ga nato napotili v Koper. Njegov zagovornik Dejan Markovič je dejal, da ga na Dob ne vleče, ker je imel v času, ko je bil zadnjič tam, težave z drugimi obsojenci. Ni čudno, saj je bilo včeraj jasno, da ne zna držati jezika za zobmi. Nenehno je imel pripombe na prisotnost novinarjev in fotoreporterjev, pa tudi med razglasitvijo sodbe in obrazložitvijo si je vseskozi brundal. A Škerbec se ni dal motiti.