Nova Gorica, ki je gostila Dneve slovenskega turizma (DST) in v njihovem okviru že 62. Gostinsko-turistični zbor Slovenije, je osvojila prvo mesto v kategoriji srednja velika mesta v tekmovanju Moja dežela – lepa in gostoljubna Turistične zveze Slovenije (TZS), ki je ob tej priložnosti zaznamovala svojo 110-letnico. Slovenska turistična organizacija je na DST med drugim podelila priznanje EDEN (slovenska destinacija odličnosti) Brdom za produkt kulinarike in lokalne gastronomije.

Med velikimi mesti je v tekmovanju Moja dežela – lepa in gostoljubna prvo mesto osvojilo Velenje, med manjšimi Žalec, v kategoriji mestna jedra pa Kamnik. Med zdraviliškimi kraji je strokovna komisija TZS prisodila prvo mesto Rogaški Slatini, med izletniškimi Mozirju in med turističnimi Bledu. Tisti, ki so glasovali po spletu, so odločili drugače, razen v primeru zdraviliškega kraja. Med večjimi mesti so zmago pripisali Kranju, med turističnimi kraji pa Cerknemu.

»Tekmovanje poteka že desetletja z osrednjim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja in pripomore h gostoljubnejšemu sprejemu turistov v naši deželi in k boljšemu bivanju vseh naših prebivalcev,« je na podelitvi priznaj na DST v Novi Gorici poudaril Peter Misja, predsednik TZS. Častni pokrovitelj tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna je bil predsednik Slovenije Borut Pahor, ki pa ga v Novo Gorico ni bilo.

Gostinsko-turistična zbornica je v treh dneh, kolikor so trajali DST, na Gostinsko-turističnem zboru (GTZ) združila več kot 5000 udeležencev in skoraj 400 tekmovalcev. Pomerili so se v številnih kategorijah, med drugim v pripravi in postrežbi menija, tekmovanju hotelskih receptorjev, vinskih svetovalcev…

Med prvaki po številu osvojenih medalj (20) in žlahtnih priznanj (31) so tekmovalci iz Skupine Hit, glavnina dogajanj pa je potekala v novogoriški Hitovi Perli. Na DST, kjer je v najlepši renesančni vili v Sloveniji Vipolže v Brdih STO zaznamoval svojo 20-letnico, je bilo podeljeno kar nekaj nagrad in priznanj zaslužnim v turizmu, prav tako na zaključku GTZ. Med nagrajenci je tudi FIJET Slovenija. Turističnim novinarjem, združenim v FIJET, je priznanje za 50 let delovanja podelil GTZ Slovenije.