»Organizacija sprevodov, kot je napovedana manifestacija desničarskih in skrajnih gibanj, ki izrabljajo perečo temo beguncev za nizkotno propagiranje politike, je v nasprotju z evropskimi vrednotami sodelovanja, solidarnosti in spoštovanja človekovih pravic,« pravijo v Stranki slovenske skupnosti, ki je s tremi svetniki navzoča tudi v goriškem občinskem svetu. Najbolj sporno se jim zdi, da naj bi manifestacija potekala na nekdanjem mejnem prehodu Rožna Dolina, »nekoč simbolu ločitve goriškega prostora, danes pa skupaj z drugimi obmejnimi točkami znamenju sodelovanja in solidarnosti med narodi«.

Goriškemu županu Etorreju Romoliju je včeraj pisal tudi poslanec Socialnih demokratov Matjaž Nemec. V luči dobrososedskih odnosov ga prosi, naj se napovedanemu shodu odločno upre. »Dandanes, ko na razpotju begunske krize Evropa išče odgovore, nekateri ta občutljiv čas izkoriščajo za podpihovanje nevarnih idej in ideologij,« Romolija opozarja Nemec. Romoli velja za desničarskega župana. Doslej ni nikoli javno obsodil shodov omenjene neofašistične skupine, njegova sodelavka za socialne zadeve, odbornica Silvana Romano, pa je na majskem shodu omenjeno skupino celo javno podprla. Kljub številnim pozivom po njeni razrešitvi Romanova na občini še vedno opravlja zaupane naloge.

Kako se opredeljuje do napovedanega shoda in kako se goriška občina pripravlja na morebitni večji val beguncev na njihovi vzhodni meji, smo včeraj vprašali tudi župana Romolija, vendar na naša vprašanja ni odgovoril. Po nekaterih informacijah naj napovedan shod ne bi dobil zadostne podpore znotraj same organizacije, zato še ni jasno, ali se bo tudi resnično zgodil.

Skrajna desničarska organizacija Casa Pound redno pripravlja manifestacije, večji shod je ob stoletnici vstopa Italije v prvo svetovno vojno pripravila letošnjega maja v Rožni Dolini. Prav tako po večjih italijanskih mestih spodbuja k ustavitvi migracijskih tokov in pod sloganom Prvi Italijani zbira pomoč za domače italijanske družine.