»Z brežine je zgrmelo več kot 1500 kubičnih metrov kamenja in zemlje. Najbolj kritično območje smo posneli in posekali drevesa,« je povedal Hrast. »Kasneje bo prišla na vrsto gradnja 30 metrov dolgega, tri metre visokega in meter širokega betonsko-kamnitega zidu. Na tak način bomo razbremenili brežino. Območje bomo zaščitili tudi z mrežo in ga pozneje zatravili. Prav tako bomo očistili propust in naneseni material v grapi,« je dodal Hrast. Vrednost sanacije je ocenjena na 43.000 evrov, celotno vsoto pa bo iz proračuna pokrila tolminska občina. Vendar to ni edini del, ki plazi. Zaradi plazenja bodo nadzorovali dodatnih 40 do 50 metrov brežine in ob morebitnih težavah ustrezno ukrepali.

Popolna zapora ceste bo povzročila nemalo težav. Brez povezave je ostala družina, ki živi na kmetiji za plaziščem, vendar so skupaj s tolminsko občino že našli rešitev za čas zapore. Po besedah Milana Zalaščka sta na domačiji sama s sinom, ob koncu tedna pa pridejo vnuki. »Dobro smo se pripravili na zaporo ceste. Nabavili smo hrano in druge potrebščine, na vsaki strani plazu pa imamo avtomobil, tako da bi ob morebitnih nujnih primerih lahko prišli v dolino ali obratno. Plaz lahko prečkamo po poti, ki so jo uredili za delovne stroje.«

Krave s pastirske planine Polog, kjer izdelujejo planinski sir, vseh je bilo letos na planini 20, pa so prek plazu že varno prignali v dolino. Zaradi popolne zapore bodo prikrajšani tudi obiskovalci, ki bi si hoteli ogledati kulturni spomenik, leseno cerkvico Javorco. Po besedah Mateje Leban, vršilke dolžnosti direktorice Lokalne turistične organizacije Posočje, je to že letošnja druga zapora in zato bodo imeli vsaj tretjino manjši obisk od načrtovanega.