Četverica gazel generacije 2012, ki je stala na odru za zmagovalce v Cankarjevem domu, je tudi v letu 2015 v zelo dobri kondiciji. Najbolj neumorno in dinamično raste še vedno majhno trboveljsko podjetje Dewesoft, zlata gazela, ki je svoj pohod med najboljša najhitreje rastoča podjetja napovedalo že v letu 2009, ko je bilo srebrna gazela.

Dewesoft v dvanajstem letu delovanja vse od leta 2011 prodajo dviguje po več kot 30-odstotni stopnji rasti, dodano vrednost pa je s 113.000 evrov v lanskem letu dvignil na dobrih 150.000 evrov, dobiček pa z 2,6 milijona evrov na 4,2 milijona evrov. Tržni delež na področju merilnih naprav na globalni ravni ves čas dviguje, v zadnjem letu je še posebej okrepil prisotnost v Rusiji, Mehiki in Braziliji. Z nakupom bližnjih prostorov nekdanje Iskre bodo zagotovili prostor tudi mladim podjetniškim skupinam, ki jim ves čas ponujajo mentoriranje pa tudi tehnično pomoč in podporo pri prodiranju na globalne trge.

Srebrna gazela je v tem letu postala dravsko-pomurska gazela, murskosoboški GMT, ki je v tem letu stal na odru med finalisti že tretjič in mu manjka samo še kipec zlate gazele. Podjetje je v letu 2013 prodajo, dobiček in dodano vrednost, ki je tega leta znašala celo 11.813 evrov, izdatno dvignilo, v lanskem letu pa poslovne rezultate zasidralo na nekoliko nižji ravni. Se je pa lani to družinsko podjetje, ki ga vodita Vlado Karoly in Tomaž Gider, odločilo za nakup družbe Adel.

Še eno družinsko podjetje je leta 2012 odneslo v svoje prostore kipec, in sicer kipec bronaste gazele. To je gorenjska gazela Lotrič meroslovje, ki je s tem okronala prav tako večkratni naziv regijska gazela.

Z visoko dodano vrednostjo se lahko pohvali tudi Nektar Natura, ki je bil pred tremi leti gazela osrednje Slovenije. Od tega leta je podjetje svojo rast dodatno pospešilo. Lani je zabeležilo skoraj 20-odstotno rast, povprečna dodana vrednost na zaposlenega pa je znašala 82.401 evro in bila višja za dobrih dvajset tisočakov v primerjavi z letom 2013.

Vsa četverica ohranja odlično bonitetno oceno, njihove napovedi rasti za letos in prihodnje leto pa vnovič kažejo, da se njihov gazelji tek še zdaleč ne bo ustavil.

Nekoliko bolj »upehani« pa sta gazeli Evrosad, ki sicer navdušuje z izvozom jabolk na bližnji vzhod, in Bia Separation, ki se je po podatkih GVIN vpisal na seznam davčnih neplačnikov. jpš