Posli družbe Postojnska jama so očitno pod drobnogledom koprskih policistov. Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora družbe in prek podjetje Batagel & Co. skoraj tričetrtinski lastnik, je namreč včeraj razkril, da so ga na koprski policijski postaji prosili, da jim posreduje dokumentacijo o nekaterih poslih Postojnske jame. Ali poslovanje družbe preiskujejo na lastno pobudo ali na podlagi ovadbe in kaj je predmet preiskave, na koprski policijski upravi sinoči do zaključka redakcije niso odgovorili.

Zaostrovanje sporamed lastnikoma

Medtem ko trume turistov obiskujejo Postojnsko jamo, se spor med lastnikoma – družbo Batagel & Co in Postojna turizmom v lasti postojnske občine – zaostruje. Pod vodstvom Teodorja Kocmana je namreč Postojna turizem pred dnevi od vodstva Postojnske jame zahteval sklic skupščine, na kateri bi delničarji odločali o imenovanju posebnega revizorja, ki bi preučil določene posle. Za takšen korak se je Kocman odločil, ker mu od vodstva Postojnske jame ni uspelo pridobiti odgovora na številna vprašanja o poslovanju družbe.

Po pojasnilih Batagelja so od Kocmana prejeli tri sklope vprašanj. Na prvega so na julijski skupščini v celoti odgovorili. Drugi sklop v avgustu je vključeval tudi vprašanja, na katere so odgovori javno dostopni ali pa se nanašajo na leto 1980. Zadnji sklop vprašanj, o katerih upravni odbor Postojnske jame še ni odločal, pa so po pojasnilih Batagelja prejeli konec septembra.

Posebni revizorji naj bi med drugim preverili nakupe nepremičnin Postojnske jame od družbe Batagel & Co. v skupni višini okoli štirih milijonov evrov. Po pojasnilih Kocmana je eno zemljišče v izmeri dobrega hektarja, ki ga Postojnska jama uporablja za skladiščenje, zanj pa je odštela 1,3 milijona evrov, na poplavnem območju. Batagelj je to zanikal in zatrdil, da je na zemljišču možna gradnja turistične infrastrukture. Drugo nepremičnino pa predstavlja gostinski lokal Proteus v središču Postojne. Najprej ga je Postojnska jama pri Batagel & Co. najemala za 200.000 evrov na leto, pred časom pa ga je skupaj z nekaj apartmaji in garažami odkupila za 2,6 milijona evrov. Batagelj je zatrdil, da je Postojnska jama obe nepremičnini kupila na podlagi izvedenih cenitev. Ali bo na skupščini, ki bo predvidoma decembra, njegov Batagel & Co. podprl zahtevo Postojna turizma o izvedbi posebne revizije, še ne ve. Če jo bo zavrnil, ima Postojna turizem možnost, da posebno revizijo zahteva prek sodišča.

Strma rast prihodkov in dobičkov

Spomnimo, srž spora med Batageljem in Postojna turizmom so dividende. V nasprotju z minulimi leti jih je družba letos izplačala le v zakonsko določeni minimalni višini, kar je skupno naneslo okrog 57.000 evrov. Preostali bilančni dobiček v višini skoraj 11 milijonov evrov je ostal nerazporejen. Po pojasnilih Batagelja so se odnosi med lastnikoma začeli zaostrovati, potem ko je Postojna turizem predlagal, da se za dividende nameni 3,2 milijona evrov. Toda takšen predlog je občinska družba podala šele po Batageljevemu predlogu, da bo Postojnska jama za nakup lastnih delnic namenila 3,2 milijona evrov. Če bi občina v Postojnski jami želela obdržati četrtinski lastniški, torej kontrolni delež, ki ji omogoča vpliv na najpomembnejše odločitve, lastnih delnic ne bi mogla prodati.

Batagelj se je sicer včeraj pohvalil z dobrimi poslovnimi rezultati Postojnske jame. Od leta 2010, ko je prevzel družbo, so se prihodki zvišali za dobrih 80 odstotkov, na 18,2 milijona evrov letos (podatki za leto 2015 so ocena). Rast prihodkov naj bi v letošnjem letu znašala dobrih 11 odstotkov. Pri tem naj bi čisti dobiček letos znašal 3,5 milijona evrov, kar v primerjavi z letom 2010 predstavlja več kot 500-odstotno rast. Zavidljiva je tudi bilančna slika družbe. Od vsote vseh sredstev v višini 23,8 milijona evrov naj bi družba imela konec letošnjega le slabih 17 odstotkov dolžniškega kapitala. Medtem ko je za naložbe Postojnska jama letos namenila 3,1 milijona evrov, namerava prihodnje leto investirati 6,75 milijona evrov. Dodana vrednost na zaposlenega se je od leta 2010 zvišala za skoraj polovico in bo po ocenah letos znašala več kot 57.000 evrov. Postojnska jama je sicer ena od najbolj obremenjenih družb v državi, za plačilo raznih dajatev pa na leto nameni okrog 40 odstotkov ustvarjenih prihodkov. Ker se cene hotelov znižujejo, Batagelj preučuje možnosti za tovrstna vlaganja v Ljubljani in na Bledu.