»Hvala vsem v Adrii Mobilu za vse, kar smo v treh letih naredili skupaj. Imel sem vse pogoje za razvoj. V tem okolju sem se odlično počutil, a želel sem si novih izzivov,« je Primož Roglič, zmagovalec kolesarske dirke Po Sloveniji in še štirih dirk v tej zgodovinski sezoni za novomeško ekipo, pospremil dogovor z nizozemskim Lotto NL-Jumbom. Dogovor o prestopu v ekipo, ki jo mnogi poznajo še pod imenom Rabobank (Belkin), ni le sanjski za nekdanjega smučarskega skakalca, ki mu je uspela pravljična športna preobrazba. Tako kot sijajni niz Marka Kumpa, ki odhaja v italijanski Lampre, ima vso podlago v najuspešnejši sezoni katere koli slovenske profesionalne ekipe doslej.

»Sezone ne bom nikoli pozabil. Bila je nekaj posebnega. Užival sem. Tudi takrat, ko je bilo zaradi narave dela izjemno težko. Uspehi so vse odtehtali,« je Boštjan Mervar, športni direktor novomeške kolesarske ekipe, pospremil že 20. Kumpovo slavje. Kar 24 zmag na mednarodnih dirkah UCI je bera novomeške zasedbe, od tega jih je Kump nanizal 18, Roglič pet, eno pa veteran Radoslav Rogina. To ekipo uvršča med ducat najučinkovitejših. Če je na vrhu belgijska zasedba Etixx - Quick-step (53 zmag), je nova Rogličeva ekipa s 30 kolesarji dosegla le šest zmag! »Za nami je odlična sezona. Posebej glede na število kolesarjev v ekipi in glede na proračun, s katerim delujemo. Izkupiček je optimalen,« je Mervar navrgel dva dejavnika, ki Adrio Mobil uvrščata na vrh statistik. Po točkah svetovne klubske lestvice so Novomeščani uvrščeni med najboljših 35 ekip in vodilni iz nizkoproračunskega razreda kontinental. Sezono so izpeljali le z devetimi kolesarji, od katerih so štirje dvajsetletniki (Domen Novak, Jon Božič, David Per, Josip Rumac). Proračun se vrti okoli 550.000 evrov oziroma treh odstotkov tistega, kar imajo na voljo Nizozemci.

»Dokazali smo, da znamo delati s kolesarji, da iz njih znamo iztržiti maksimum in da smo sposobni imeti vrhunsko ekipo tudi na višji ravni, če bi se le našel vlagatelj,« je razmišljal Mervar, ki je zadnji dve sezoni nasledil Milana Eržena. Ob odhodu Kumpa in Rogliča v tujino je slovo od tekmovalnega kolesa napovedal 25-letni Klemen Štimulak. Nekdanji državni prvak v kronometru iz leta 2013 je bil pomemben člen kot vodonosec, zdaj pa je našel druge motive v povezavi s kolesarstvom. Novi član moštva je legendarni Jure Golčer. mm