Hokejisti Olimpije so na dosedanjih desetih tekmah v EBEL izgubili osemkrat, s čimer se uresničujejo pričakovanja javnosti pred začetkom nove sezone. Doslej so po enkrat zmagali doma (Dunaj) in v gosteh (Gradec), zadnji poraz pa so doživeli včeraj, ko je bila na tivolskem ledu na tekmi slabe kakovosti z 1:0 boljša Alba. Po prvem mesecu tekmovanja je od Ljubljančanov slabši le Gradec, ki je zbral vsega eno zmago. Avstrijsko moštvo se je kljub številnim okrepitvam znašlo v opazni krizi, zato je že zamenjalo trenerja. Prejšnji konec tedna je na klopi debitiral pomočnik slovenskega reprezentančnega selektorja Nika Zupančiča Ivo Jan, a poteza še ni prinesla rezultatskega učinka.

Edini slovenski predstavnik v razširjeni avstrijski ligi bo glede na razmere v EBEL tudi v nadaljevanju sezone kazal podoben obraz kot doslej. Na nekaterih zadnjih tekmah je Olimpija zabeležila padec v igri, kar za kolektiv z najnižjim proračunom v ligi ni nič nenavadnega. Ob zgoščenem tekmovalnem urniku se tudi kakovostnejše ekipe v EBEL spopadajo s spremenljivo formo. Nemški trener na ljubljanski klopi Fabian Dahlem tako kot lani ne odstopa od zahtev po zavzetem pristopu in borbenosti, a hkrati opozarja na omejitve v igralskem kadru. Dahlem je verjetno edini trener v ligi, ki tudi v primeru daljše serije porazov ne bi ostal brez službe, saj Olimpija že zaradi varčevalnega programa nima veliko manevrskega prostora, da bi posegla po alternativah. Njegova delovna obveznost v tej zimi je, da z moštvom dostojno nastopa v EBEL in osvoji naslov državnega prvaka, potem ko mu je nazadnje v razburkanih razmerah spodletelo proti Jesenicam.

Po včerajšnjem porazu proti Albi je bil pod velikim stresom. Po tekmi se je z igralci zaprl v garderobo, kjer se je zadržal vsaj petnajst minut. O čem je na sestanku tekla beseda, ni znano. Ko smo prek vodje moštva Jožeta Kovača prosili za intervju z Dahlemom, ga je Nemec zavrnil, kar se v času njegovega službovanja v Olimpiji še ni zgodilo. Jezen kot ris je tako kot že mnogokrat v minuli sezoni znova močno zaloputnil vrata svojega trenerskega kabineta, da se je stresel tivolski hodnik. Namesto trenerja Dahlema sta pred maloštevilne poročevalce stopila kapetan Aleš Mušič in napadalec Andrej Hebar.

Mušiča smo vprašali, ali je prejšnji konec tedna ob porazih s KAC in Albo opazil razliko v igri Olimpije v primerjavi z začetkom sezone. »V prvih krogih smo igrali bolj agresivno. Proti madžarskemu tekmecu je bilo že nekoliko bolje kot v petek, ko smo se preveč umikali nasprotnikom. Ne vem, zakaj je bilo temu tako. V garderobi smo se pogovorili in ugotovili, da gremo premalo odločno na gol. Premalo streljamo in prevečkrat iščemo idealne podaje. Treba je več poskušati in se osredotočiti na odbite ploščke« je opozoril kapetan Aleš Mušič, medtem ko je Andrej Hebar takole komentiral dogajanje na tivolskem ledu: »Imamo preveč vzponov in padcev v igri. V drugi tretjini smo popolnoma obstali in opazovali nasprotnika, kako razvija igro. Morali se bomo dobro pogovoriti med seboj, saj po nepotrebnem izgubljamo dragocene točke. Takšni porazi še posebno bolijo.«

V tem tednu za moštva v EBEL ne bo veliko počitka, saj se bo tekmovanje nadaljevalo že jutri. V Ljubljani bo gostoval Dornbirn, nato se bo Olimpija podala na gostovanji v Salzburg in Beljak.

EBEL, 10. krog: Olimpija – Alba 0:1 (0:0, 0:1, 0:0, gledalcev 1000; Wehrs 39/PP1), Znojmo – Dunaj 1:2, Salzburg – Bolzano 2:1, Innsbruck – Dornbirn 3:2 v podaljšku, Gradec – Linz 2:4, Beljak – KAC 5:1, vrstni red: Znojmo 22, Linz 19, Dunaj, KAC in Salzburg po 18, Dornbirn in Innsbruck po 16, Beljak in Bolzano po 15, Alba 11, Olimpija 7, Gradec 5. Prihodnji krog, jutri ob 19.15: Olimpija – Dornbirn.