»Ni šlo zgolj za rutino. Za vsako zmago se je treba vselej posebej potruditi. Lepo je, da smo tudi kot ekipa sezono zaključili tako, kot smo delali vso sezono. Drugega kot zmage ni bilo niti pričakovati,« je Marko Kump z nasmeškom in ponosom pospremil zmago na 15. izvedbi VN Avtomojster v Podsmreki. S tem je postavil simbolično piko na i tudi na zaključni dirki sezone, kjer že po tradiciji podelijo tudi lovorike zlato kolo, ki pa so jo zaradi odsotnosti najboljših kolesarjev (Simon Špilak, Luka Mezgec, Jan Polanc) prestavili na petek.

Za Kumpa, dolenjsko puščico, je bila to dvajseta zmaga v sezoni, od teh kar 18 v nizu mednarodnih dirk UCI. S tako bero se ne more pohvaliti noben slovenski kolesar doslej. Enako je kot vedno zaslužna cela ekipa Adrie Mobila. Zasedba, ki po svetovnih lestvicah sodi med triintrideset najboljših profesionalnih ekip na svetu, je v dežju in hladnem vremenu brez posebnih težav nadzorovala potek in pripravila teren za kapetana. Za ubežnikom Markom Pavličem (Radenska) in Žigom Grošljem (Sava) je na čelu glavnine, v kateri sta bila izmed legionarjev le Luka Pibernik in Matej Mohorič, največ časa preživel Primož Roglič. Hribolazec iz Kisovca, ki se tudi odpravlja v veliko svetovno ekipo, in zmagovalec dirke Po Sloveniji, imena še ni želel razkriti. Naj pa ne bi bil italijanski Lampre, ki bo v letu 2016 slovenska izpostava (Kump, Pibernik, Polanc, Mohorič).

»Prav med dirko sem razmišljal, kako dobro smo se ujeli,« je Kump poudaril pomen delovanja ekipe. »Čeprav je bila to dirka, ki nima visokega razreda UCI, je vse potekalo kot na drugih dirkah. Četudi se pred dirko nismo menili o nalogah, je bilo vsakemu jasno, kako in kaj mora narediti, čeprav je situacija vedno nekoliko drugačna in je treba veliko improvizacije,« je hvalil po zadnji skupni dirki zgodovinske sezone. »Kakšna popotnica bo to za odhod v Lampre? Ko sem zadnjič zmagal tu, je bilo prav tako pred odhodom v tujo ekipo. Upam, da bo ta popotnica boljša,« se je glede na primerjavo z letom 2012 nasmehnil svetlolasec.

Da je Kump občutno hitrejši od konkurence, so še enkrat spoznali vsi zasledovalci. »Ah, Kump! Čeprav sem imel dobro izhodišče, sem se lahko le usedel na sedež, ko je na polno pospešil,« je odkrito priznal Rok Korošec, najhitrejši kolesar ekipe prireditelja Radenske Rog, ki jim je pomagal tudi nekdanji član Luka Pibernik. Korošec je bil prekratek tako za stopničke na zadnji dirki, kjer sta bila predstavnika edine gostujoče zasedbe Team Friuli (Albanec Kamberaj in Italijan De March) kot tudi za uvrstitev med tri v pokalni niz za zlato kolo.

Veselil se ga je Gašper Katrašnik (Sava), ki je s četrtim mestom potrdil, da je lovorika za mlajšega člana šla v prave roke. »Zlato kolo je dokaz, da sem imel dobro sezono. Ponosen sem, da sem ga osvojil. Doslej so ga med mlajšimi člani prejeli sami odlični kolesarji. Meni se v tem letu toži le po tem, da sem imel na svetovnem prvenstvu toliko smole z okvaro kolesa kot na vseh dirkah v sezoni skupaj,« je dejal Katrašnik, Mohoričev sosed iz Podblice, ki je glede kluba prav tako na razpotju. Ena od poti vodi v Adrio Mobil.

Klasika VN Avtomojster je edinstvena svetovna cestna dirka. Pa ne zato, ker stane okoli 5000 evrov, kot razkriva vodja tekmovanja Miro Miškulin, za varovanje prometa pa policiji odštejejo 1200 evrov. To je edina pokalna tekma v najrazvitejših kolesarskih državah, kjer moška in ženska kategorija tekmujeta skupaj. Med dekleti je šlo zgolj za prestižni obračun med kolesarkami BTC City, enajste ekipe svetovnega pokala. Najdlje sta zavetrju moških sledili Polona Batagelj, ki so ji na startu šklepetali zobje od mraza, ter njena klubska kolegica Jelena Erić. Srbkinja je bila v zadnjih metrih močnejša od Primorke, a je potem potrebovala izdatno pomoč magistre prava, da je odprla zmagoviti šampanjec. Najboljša slovenska kolesarka je tega vajena. K televiziji bo v vrsto dodala že šesto zlato kolo. Za seboj ima najboljšo sezono doslej, največji uspeh na enodnevnih mednarodnih dirkah pa je dosegla prav v soboto, na Giro dell' Emilia v Italiji z 12. mestom. »O tem, da je to moj največji uspeh, nisem niti razmišljala, a drži. Ko sem zjutraj pregledala startno listo, sem sanjala, da bi bilo lepo že to, če bom blizu deseterici. Potem je zmanjkalo le nekaj metrov. Spredaj so bila imena, ki so bila tudi v Richmondu na svetovnem med petnajstimi. Za seboj imam najboljšo sezono doslej,« je bila zadovoljna Ajdovka, ki ob ambicijah šefa ekipa Gorazda Penka že načrtuje nadaljevanje študija. Je strokovnjakinja za pravno plat boja proti dopingu in skladnosti s človekovimi pravicami.