Če bi Albanci tudi danes proti Srbom osvojili vse tri točke, bi se močno približali odhodu v Francijo, kjer bo prihodnje poletje evropsko prvenstvo. V skupini I z 11 točkami namreč za vodilno Portugalsko zaostajajo štiri točke, za drugo Dansko, ki ima tekmo več in danes gostuje ravno pri Cristianu Ronaldu in soigralcih, pa zaostajajo le točko. V zadnjem krogu bo Albanija gostovala pri najslabši reprezentanci skupine in že davno odpisani Armeniji. V primeru dveh zmag se Albanija torej zagotovo zavihti pred Dansko in se neposredno uvrsti na prvenstvo stare celine, morda pa ji za to zadostujeta že dva remija.

Tekma s Srbijo je zato za Albance izjemno pomembna in si nikakor ne smejo privoščiti poraza. A ne le zaradi razpleta kvalifikacij, dvoboj s Srbi ima zanje namreč tudi močno zgodovinsko ozadje. Razvnete strasti med državama so bile dobro vidne že na njuni prvi tekmi v teh kvalifikacijah v Beogradu, kjer so Albanci zakuhali incident, a jo nato celo odlično odnesli z zmago za zeleno mizo, Srbi pa so bili zaradi slabe organizacije kaznovani še z odvzemom treh točk, s čimer je bilo njihovih kvalifikacij že po dveh tekmah konec. A kljub temu ne gre dvomiti v to, da bodo srbski nogometaši danes zelo motivirani, da jo z zmago Albancem zagodejo v boju za evropsko prvenstvo.

Morina je bil v akciji že v Stožicah, danes pa ga zaradi aretacije ne bo na tekmi

Za beograjski incident z dronom je bil odgovoren 32-letni Ismail Morina, ki je s tem dejanjem postal heroj v svoji državi in na družbenih omrežjih. Dodobra smo ga že spoznali tudi v Sloveniji, ko je pred dvema letoma v Stožicah med kvalifikacijsko tekmo med Slovenijo in Albanijo kar nekaj časa preživel na vrhu zaščitne mreže za golom.

Morina je tudi za današnjo tekmo v mestu Elbasan napovedoval, da nekaj načrtuje. Prepoved prihoda na stadion ga ni ustavila, saj je na facebooku že pokazal vstopnico s svojim imenom, načrte pa mu je nato vendarle prekrižala albanska policija, ki ga je včeraj aretirala na eni od bencinskih črpalk v Tirani, ko je imel pri sebi tudi pištolo in 36 ponarejenih vstopnic za današnjo tekmo. Srbi si lahko tako vsaj malo oddahnejo, a kljub temu, da Morine ne bo na tribunah, tekma verjetno ne bo minila brez pretresov. Gostujoči nogometaši bodo od prihoda na stadion prav gotovo ves čas deležni provokacij in žvižgov s tribun, vroče pa bi utegnilo biti tudi na zelenici.

Tomović pričakuje provokacije tudi na igrišču

»Rivalstvo med reprezentancama je ogromno, zato je zmaga na takšni tekmi za obe strani izjemnega pomena. Pričakujemo provokacije tudi s strani njihovih nogometašev, saj se nam bodo želeli maščevati za dogodke na tekmi v Beogradu,« pred tekmo napoveduje srbski reprezentant Nenad Tomović.

Strasti nekoliko umirja njegov soigralec Luka Milivojević: »Ne gremo v vojno, igramo le nogomet. Ne potrebujemo toliko napetosti, kot je ustvarjene zaradi drugih stvari, vendarle je to le tekma, kot vse druge. Prepričan sem, da smo boljše moštvo od Albanije in da lahko že v prvih 20 minutah opravimo veliko dela na poti do uspeha. Vsi si želimo zmage, tako mi kot ves narod, premagati Albance pa si želim bolj kot česar koli drugega.«

V Albaniji vladajo izredne razmere: 2.000 policistov in 400 redarjev ter tudi ostrostrelci

Verjetno se le redki strinjajo z Milivojevićem, da gre za tekmo, kot so vse druge. O tem pričajo že skoraj izredne razmere, ki vladajo v Albaniji pred tekmo v Elbasanu. Za varnost in red bo danes skrbelo kar 2.000 policistov in 400 redarjev, Elbasan bodo preletavali trije vojaški helikopterji, na strehah v okolici stadiona pa bodo tudi ostrostrelci.

Skrbnega varovanja je deležna tudi srbska reprezentanca, ki je včeraj priletela v Tirano, neposredno iz letališče steze pa so jo odpeljali v hotel Sheraton, ki je bil ves čas njihovega obiska močno zastražen in zaprt za ostale goste, reprezentantom pa je bilo tudi strogo prepovedano zapustiti hotel. Ob nogometaših in strokovnem vodstvu je neprestano tudi 10 srbskih policistov v civilu.

Prvi incident: s kamenjem nad avtobus s Srbi

Toda kljub obsežnemu policijskemu spremstvu in zaprti cesti je na poti z letališča do hotela sinoči že prišlo do prvega incidenta. Srbe je v središču Tirane pričakalo ogromno ljudi, ki so se zbrali ob zaščitnih ograjah ob cesti, na enem delu poti pa je prišlo tudi do napada na avtobus s kamenjem. K sreči je ni nihče skupil, poškodovana so bila le okna na levi strani avtobusa, je pa dogodek nekoliko pretresel srbski tabor.

»Na polovici poti so z leve strani začeli na nas metati kamenje, stekla pa se na srečo niso razbila, ker so bila dodatno ojačana. Zahvaljujoč naši policiji v avtobusu je bil hitro vzpostavljen mir in smo lahko brez težav prišli do hotela. Moram pa povedati, da smo neprijetno presenečeni,« je po dogodku povedal podpredsednik srbske nogometne zveze Aleksandar Bošković. Srbski selektor Radovan Ćuričić pa je imel le kratek komentar: »Naša zmaga bi bila najboljši odgovor na to, kar se je zgodilo.«

Noč v Tirani je bila za Srbe šele začetek nevarne poti

Srbi so noč torej preživeli v Tirani, danes pa jih čaka zahtevna pot do Elbasana. Gre za 45 kilometrov dolgo magistralo, ki poteka tudi skozi hribovito ozemlje, v času transporta srbske reprezentance pa bo zaprta za promet. Avtobus z »orli« bo celo pot spremljal policijski konvoj.

Premierja Vučića vendarle ne bo v Albanijo

Za dodatno napetost in skrb več za albansko policijo bi utegnil poskrbeti srbski premier Aleksandar Vučić, ki naj bi si tekmo ogledal v družbi albanskega premierja Edija Rame, a je s prihodom odlašal do zadnjega, danes zjutraj pa ga je nato tudi preklical. Vučić želi, da so v glavnih vlogah nocoj športniki in ne politiki, obsoja pa sinočnji napad na avtobus s srbskimi nogometaši.

Vsekakor se v Elbasanu obeta pestro popoldne in večer, vrhunec pa bo tekma, ki se bo pričela ob 20.45. Stadion Elbasan Arena sicer sprejme le 12 tisoč gledalcev, albanska nogometna zveza pa je sporočila, da je za to tekmo prejela več kot 60 tisoč prošenj za vstopnice, verjetno pa bi jih res prodali tudi 100 tisoč, kakor poročajo albanski mediji. Na črnem trgu so cene dragocenih vstopnic že pred dnevi presegle 500 evrov.