Slovenske rokometašice so na velikem tekmovanju nazadnje nastopile na EP 2010 na Norveškem in Danskem, ko so po treh porazih v skupini osvojile zadnje, 16. mesto in se predčasno vrnile v domovino. Črni niz bo zdaj skušal prekiniti novi selektor Uroš Bregar (kot sodelavca si je izbral Salvadorja Kranjčiča, trenerja Krke, za pomočnika in Branko Jovanović za trenerko vratark), a v »balkanski skupini« s Hrvaško, Črno goro in Makedonijo – na Euro se bosta uvrstili po dve najboljši reprezentanci iz vsake skupine in najboljša tretjeuvrščena iz vseh skupin – bo to zahtevna naloga.

Bregar je svojo predhodnico Marto Bon zamenjal v še vedno ne povsem pojasnjenih okoliščinah. »Za zamenjavo sem izvedela iz medijev,« je po seji predsedstva RZS, ki je bila pred tremi tedni (15. septembra), priznala Marta Bon, ki je tako končala že svoj tretji selektorski mandat na klopi ženske reprezentance Slovenije. Bregarja, ki je bil njen pomočnik v izbrani vrsti, na seji ni bilo. Na vprašanje, ali sta bila z Bonovo pred njeno zamenjavo kaj v stiku, Uroš Bregar, ki je od marca letos tudi trener v madžarskem ženskem klubu Vac, odgovarja: »V Vacu sem končal trening in dobil telefonski klic iz pisarne RZS. Sporočili so mi, da bodo zamenjali Bonovo. Vprašal sem, ali ona to ve, a so mi odgovorili, da to ni nobena težava. Potem sem jaz poklical Marto in ji povedal, da so me klicali z zveze in da jo bodo zamenjali z mano. Odgovorila mi je, da je to že prebrala v medijih.«

Bregar trdi, da pred omenjenim telefonskim klicem v zvezi z morebitno zamenjavo ni bil v stiku z nikomer. »Drži pa, da je bilo že pred časom dogovorjeno naslednje: ko se bo nekoč končalo sodelovanje z Bonovo, bom selektorsko funkcijo prevzel jaz. In zamenjava se pač ni zgodila čez eno leto, ampak zdaj,« pojasnjuje 36-letni Ljubljančan, ki ni bil pomočnik Bonove le v reprezentanci, ampak tudi v Krimu. Vlogo pomočnika je pred letošnjim odhodom na Madžarsko opravljal tudi v Vardarju iz Skopja, kjer je bila glavna trenerka Indira Kastratović. Na septembrski seji predsedstva, ki je razgalila nespretno in nediplomatsko izpeljan način zamenjave Bonove in Bregarja, slednji ni bil prisoten. Je pa direktor moških reprezentanc Uroš Mohorič prebral njegov program, kar je še bolj potrdilo sume, da je bila celotna zadeva zrežirana. »To v resnici sploh ni bil program, ampak le kratka predstavitev z nekaterimi okvirnimi smernicami. Temu, kar sem napisal v eni uri in je bilo zapisano na enem listu papirja, bi težko rekli program,« priznava Bregar in dodaja, da sta imela z Bonovo odličen odnos tako na igrišču kot zunaj njega.

Kot pomočnik v reprezentanci in Krimu je imel Bregar seveda veliko opravka tudi s sedanjimi slovenskimi reprezentantkami. Glede na to, da je vloga pomočnika v veliki meri drugačna od vloge glavnega trenerja, se upravičeno postavlja vprašanje, ali bo lahko Bregar kot šef vzpostavil maksimalno avtoriteto v izbrani vrsti. Toda novopečeni reprezentančni šef – ekipo je samostojno vodil samo leta 2012 na predkvalifikacijskem turnirju na Nizozemskem za nastop na SP 2013 na Danskem, ker je bila takratna selektorica Bonova še vedno pogodbeno vezana tudi s švicarsko zvezo – pravi, da v tem ne vidi nobene težave.

»Že takrat, ko sem sodeloval z Bonovo tako v klubu kot reprezentanci, mi je Marta zaupala veliko trenerskih stvari. Vodil sem tudi veliko treningov in počel še marsikaj drugega, z avtoriteto pa nikoli nisem imel nobenih težav. Kot pomočnik v Krimu in Vardarju sem delal s številnimi vrhunskimi igralkami, z vsemi sem imel profesionalen odnos in nobenih preglavic. Zato me seveda sploh ni strah, da ne bi mogel imeti avtoritete tudi kot selektor reprezentance,« meni Bregar. Domača reprezentančna premiera ga čaka proti Makedoniji v nedeljo na Kodeljevem, do takrat pa bo mogoče tudi uradno potrjen njegov novi položaj: »Pogodbe še nimam, prav tako ne vem, kako dolgo naj bi bil selektor. Te stvari se še urejajo in verjamem, da se bodo čim prej tudi uredile.«