Finančna uprava rubi premično premoženje pri dolžnikih, ki imajo neporavnane obveznosti. Vendar ne gre le davčne obveznosti, ampak tudi za neporavnane obveznosti do drugih državnih organov, za katere je bila pred združitvijo z davčno upravo pristojna sicer tedaj še samostojna carinska uprava, kot so neplačane globe, takse, kazni… »Javne dražbe niso edini način prodaje zarubljenih premičnin. Prodaja premičnin lahko poteka tudi z zbiranjem ponudb, neposredno pogodbo in komisijsko prodajo. Lahko pa davčni organ dovoli dolžniku, da sam proda zarubljene premičnine. Vendar način prodaje izbere davčni organ, pri tem pa upošteva najugodnejši izkupiček, ki ga bo lahko dosegel pri prodaji,« pojasnjujejo na Fursu.

Za ferrarija devet ponudnikov

Na Fursu lahko zarubijo vse premičnine, ki so v lasti oziroma posesti dolžnika, razen predmetov, ki so iz davčne izvršbe izvzeti. To so obleka, obutev, posoda, pohištvo, hrana, kurjava, delovna in plemenska živina, kmetijski stroji, priznanja in medalje, osebna pisma, tehnični pripomočki, gasilska zaščita in reševalna oprema… Najbolj pogosto rubijo motorna vozila, plovila, osnovna sredstva, zalogo, trgovsko blago, vrednostne papirje in gotovino. Prodaja zarubljenih predmetov je javno objavljena na spletni strani Fursa, prodaje pa objavljajo tudi na spletnem oglasniku Bolha.

Zadnje zarubljeno vozilo, ki je bilo v javnosti izjemno odmevno, je bilo osebno vozilo ferrari california, ki so ga na Fursu prodali v začetku septembra. Oddanih je bilo devet ponudb, najugodnejša je znašala 117.299 evrov bruto, najnižja pa 50.100 evrov bruto. Na seznamu javnih dražb zarubljenih predmetov, napovedanih za prihodnje dni, tako najdemo prodajo tiskarskega stroja za izklicno ceno 20 tisočakov, devet umetniških slik za ceno 5226 evrov, osebno vozilo jaguar JXR 4,0 za izklicno ceno 7000 evrov in korekcijska dioptrijska stekla, ki se prodajajo za izklicno ceno okoli pet tisoč evrov.

Včeraj pa so dražiteljem v Mariboru ponudili 552 pločevink piva kozel, 480 pločevink piva union in 480 pločevink piva laško. Blago so prodajali po načelu videno-kupljeno, brez garancije, reklamacija kvalitete pa po prevzemu ni bila mogoča. Komu so več kot 700 litrov piva zasegli, ni znano.

Izkupiček iz dražb v štiri javne blagajne

Rubež premičnega premoženja je posledica neplačanih obveznosti davčnega zavezanca. Ko se premičnina proda, gredo sredstva za poplačilo dolga zavezanca. »Če ima zavezanec dolg iz naslova davkov, ki se stekajo v proračun, gre kupnina iz prodaje zarubljenega premoženja v državno blagajno. Če je dolg nastal zaradi neplačanih pokojninskih in invalidskih prispevkov, pa gre kupnina v pokojninsko blagajno. Finančna uprava namreč pobira sredstva za vse štiri javne blagajne: za državni proračun, pokojninsko in zdravstveno blagajno in občinske blagajne, pa tudi za tuje predlagatelje. V prvi polovici leta so tako na Fursu izdali 175.414 sklepov o izterjavi dolga fizičnim in pravnim osebam, skupni izkupiček vseh izvršb pa je znašal 125,9 milijona evrov. Na javni dražbi so prodali za 14,5 milijona evrov premičnin, kar 99,9 milijona evrov neplačanih obveznosti pa so na Fursu izterjali prek bančnih računov posameznikov in podjetij. Centralnega skladišča, kjer bi hranili vse zarubljene premičnine zavezancev, na Fursu nimajo. Tako se zarubljene premičnine lahko hranijo tudi pri zavezancu, kot so denimo zarubljeni delovni stroji ali oprema podjetnikov in podjetij, ter pri koncesionarjih za hrambo, kjer hranijo na primer motorna vozila.

Morebitne kupce na dražbah preverjajo

Zaseženo premično premoženje prodajo najugodnejšemu ponudniku. Finančna uprava želi premično premoženje seveda prodati po najvišji ceni in s tem najbolj učinkovito poplačati davčni dolg. »Seveda pa preverjamo, ali niso morda potencialni kupci tudi dolžniki, ki dolgujejo obveznosti, ki jih izterjuje Furs. Zgodilo se je že, da je bil potencialni kupec hkrati tudi dolžnik, čeprav ne tisti, katerega premoženje se je prodajalo. Omejitve pri prodajah so zakonsko določene in tako je tudi predpisano, kdo ne more biti kupec zarubljenega premoženja,« še poudarjajo na Fursu. Dodajajo, da ima dolžnik vse do prodaje zarubljenih premičnin možnost dolg poplačati, v tem primeru pa zarubljene premičnine zavezancu tudi vrnejo.