Z ekipo ste v novi sezoni skupaj od prvega dne priprav.

Gre za normalen pojav v moji trenerski karieri, potem ko sem lani prvič začel sodelovati z novo ekipo sredi sezone. Zame je pripravljalno obdobje precej pomembno, čeprav moja ekipa ni nikoli v dobri formi že na začetku. Enako velja letos za nas. Po koncu priprav bomo ekipo malce spočili, potem pa verjamem, da se bomo dvignili.

Za kateri del sezone pričakujete najboljšo formo?

Za finale slovenskega pokala, finale državnega prvenstva in za zaključek srednjeevropske lige. Ampak nikoli ne smemo preveč pasti. Kvaliteta ekipe se pokaže, ko ji gre v igri najslabše.

Koliko vam ustreza, da imate ekipo sestavljeno že dlje časa?

To sem si želel, zato sem pri tem vztrajal. Probleme z uigravanjem imamo tudi letos, čeprav smo skupaj že nekaj časa. Ne znam si predstavljati, kako bi bilo, če bi se dobili šele sedaj. Če hočemo priti v pravo formo, moramo iti naprej skozi krizo in se pozneje iz nje izvleči.

So vse okrepitve po vaših željah?

Novinci so prišli v okviru proračuna. Samuel Walker, Jernej Trpin in preostali slovenski igralci so prišli na mojo pobudo. V klubu so me upoštevali, čeprav nočejo trošiti več od zmožnosti.

Je imel Walker resnično boljše ponudbe od ACH Volleyja, ampak je prišel v Slovenijo, ker bo redno igral?

Selektor avstralske reprezentance je izrazil željo, da bi Walker prišel k meni, kjer bi lahko napredoval. Morda si bo potem lažje zagotovil boljši klub v Italiji in na Poljskem, kjer si želi igrati. Vodil ga bom, toda v vsakem primeru bo moral dokazati, da je boljši od drugih. Vedno igrajo tisti, ki najbolje trenirajo, ne tisti, ki imajo najboljšo pogodbo.

V ekipi imate tudi izkušene igralce.

Rok Satler, Andrej Flajs in Matija Pleško so dovolj modri, da vedo, kako je treba poučiti mlajše igralce in kdaj jim pomagati. Svojo vlogo dobro opravljajo. Ko spregovorijo starejši igralci, jih morajo mladi poslušati.

Bo ekipa lahko trenirala dvakrat na dan?

Želim si, da bi vsi trenirali dvakrat na dan. Problem je, ker bi morali mladi igralci največ trenirati, toda ne morejo zaradi šolskih obveznosti. Obratno je pri starejših, ki bi morali malce več počivati, a imajo vseskozi čas za treniranje. Poskušali bomo vse povezati, da bomo skupaj trenirali čim več. Skozi vse leto bomo trdo delali.

Kakšno vlogo bo imel Jan Kozamernik?

Zdaj ga vsi poznajo. Morda je celo največji evropski potencial med srednjimi blokerji. Vesel sem, da je v naši ekipi, saj predstavlja dodano vrednost. Napreduje tudi v reprezentanci, zato se za njegovo prihodnost ne smemo bati. Za ACH Volley bi bilo dobro, če bi ostal z nami čim dlje.

Je primerno, da mladi igralci tudi študirajo, vsaj iz vidika, če želijo postati vrhunski športniki?

Nikoli ne bom rekel igralcu, da se ne sme odzvati vabilu selektorja v reprezentanco. Enako ne bom nikoli predlagal, naj neha študirati. Na voljo mu bom dal vse možnosti, da usklajuje treninge in študij. Tudi študij lahko pomaga vsakemu igralcu. Če bo Kozamernik nekoč podpisal pogodbo za 100.000 evrov nekje v tujini, potem pa verjetno ne bo imel več časa še za študij.

Imate v ekipi raje igralce, ki se morajo še razvijati, ali že uveljavljene odbojkarje?

V mojih ekipah sem vedno imel nekaj odbojkarjev, ki so se še razvijali, in nekaj, ki so že bili narejeni. Treba je najti primerno razmerje. Vprašanje je, koliko je pri starejših igralcih še treba spreminjati tehniko, ki je bila že zdavnaj naučena. Ne smeš siliti svojih idej za ceno ekipnega uspeha. Bistveno več se individualni tehniki posvečamo pri mlajših igralcih.

Imate polno podporo vodstva kluba?

Nobenih težav nimam s športnim direktorjem in predsednikom. Vedno lahko prideta na trening in vidita naše delo. Ničesar ne skrivam. Vsak lahko pove svoje mnenje, saj ga imam tudi jaz. Dokler klub verjame, da delamo nekaj dobrega, potem ni problema. Če obstaja problem, pa ga lahko rešimo s pogovorom.