Misli Srečka Katanca pred zadnjim delom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 še kar bežijo v Basel. V zadnjih tednih je spoznal, da je Slovenija v Švici izgubila predvsem zaradi nedosojene enajstmetrovke. Po njegovem so mediji premalo poročali o sporni situaciji, ki se je pri aktivnem izidu 2:2 zgodila v 90. minuti.

O dogodkih v septembru.

Gledam pozitivno. Videl sem stvari, ki so v nogometu običajne. Vrhunske ekipe v devetih minutah dobijo pet golov. Nekateri že na začetku tekme dobijo štiri zadetke. To vsak teden vidim v bundesligi. Bayer je pred nekaj dnevi v ligi prvakov prejel dva gola v dveh minutah, a se nihče ne vpraša, zakaj in kako ju je dobil, čeprav so fantje vsak dan skupaj.

O tekmi s Švico (2:3).

Sprašujem se, kaj bo pisalo na lestvici, potem ko v zaključku tekme nismo dobili enajstmetrovke. Druge reprezentance bi kričale, če bi se jim zgodilo kaj takega. To ni bila navadna enajstmetrovka. To je bila enajstmetrovka na ne vem kaj. Mi smo šli mimo tega. Osredotočili smo se na to, zakaj smo dobili tri gole. Nismo se ukvarjali s tem, da smo se pri 2:2 vrnili in da smo imeli priložnost. To ni alibi. To, kar se je zgodilo v Švici, je zame... Ne bom povedal. To je moja analiza. Fantom nimam kaj očitati. Hrabro so odigrali, dali so dva gola. Tako kot so Švicarji naredili nekaj napak, smo jih tudi mi. Vendar priti do 2:2 in imeti takšno situacijo... Bil sem zelo presenečen, da smo šli tako lahkotno mimo tega. Predvsem mediji, ki ljudem servirate stvari, kakor želite. Mi smo obšli ta detajl, kakor da ni pomemben. A povem vam, bil je tako pomemben, da nas bo morda stal evropskega prvenstva. A se zavedamo tega? Mogoče. Seveda bi mi morali dati gol, vendar se predvsem ukvarjam s tem, zakaj se je tako zgodilo. Vem pa, kaj se dogaja v glavah fantov, ko vodiš z 2:0 in prejmeš gol. Vem, kaj bi se zgodilo, če bi se pri izidu 2:2 zgodilo tisto, kar bi se moralo in kar bi bilo absolutno normalno. Dobili bi adrenalin in pozitivno energijo. Zdaj govoriti o tem... Analiza je pač taka, da nam določene stvari v kvalifikacijah v generalnem smislu niso šle na roko. Lahko se vrnem tudi na tekmo v Talinu. Če bi bil Stevanović Anglež ali Švicar, ne bi dobil drugega rumenega kartona, a tukaj gremo že predaleč.

O tekmi z Estonijo (1:0).

Pred tekmo sem vam povedal, kako težko je prebiti določen način igranja. To se je tudi izkazalo. Fantje so bili k sreči zelo pametni, da so igrali potrpežljivo, kar se nam je obrestovalo. Zdi se, kot da me nekateri ne bi poslušali na novinarskih konferencah. Proti Estoniji želijo videti zmago s 4:0, čeprav že vnaprej povem, da ne bo tako...

O tekmi z Litvo prihodnji petek ob 20.45 v Stožicah.

To bo nova zelo zahtevna tekma. Igrali bodo zaprto. Proti takšnemu sistemu je treba imeti fantazijo. Nekaj bo treba preigrati in narediti kaj pozitivnega. Od tega smo odvisni trenerji. Pričakujem enako kot proti Estoniji. Morali bomo biti vztrajni in agresivni. Nekdo bo moral narediti višek.

O poškodbi Milivoja Novakovića, povratniku Timu Matavžu in novincu Dejanu Trajkovskemu.

Bomo videli, v kakšnem stanju je Novaković. Obstaja možnost, da bo zaigral. V zadnjih tednih je veliko delal in se zdravil. Vprašanje je, koliko moči ima za boj na igrišču. Matavž v zadnjem času za Augsburg ni dal dovolj golov, vendar sem zadovoljen z njegovim pristopom. Vidi se, da je prisoten v igri. Dolgo časa ga ni bilo z nami, zato je prav, da se je vrnil. Lahko nam pomaga. Trajkovski me je prepričal s hitrostjo, asistencami in določenimi stvarmi, ki jih zahteva moderni nogomet.

O špekulacijah na lestvici.

Ne gledam lestvice. Mi moramo narediti svoje. Kar se bo dogajalo na drugih tekmah, ni v naših močeh. To je irelevantno.

O morebitnih novostih.

Ne želim preizkusiti ničesar novega. Resno moramo vzeti obe tekmi. Danes v nogometu ni več šale. Eksperimentirali ne bomo, ker čas ni primeren. Za to so morda prijateljske tekme, pa še to ne. Potem ima vsak pravico komentirati. Jaz se določenih stvari ne bom več šel. Ne bom poskušal kampanjsko.

O formi nosilcev igre.

Lepo je videti, da so v dobri formi. Določeni igralci so v boljši formi kot pred letom dni. To je pozitivno. Na določenih igralnih mestih bi bili lahko boljši, vendar tudi v drugih ekipah je vse zelo drugače, če nimajo enega ali dveh igralcev. Tudi Nemci ne igrajo takšnega nogometa, kot so ga pred enim letom. Čeprav so Nemci.

O ozračju pred tekmo v Stožicah.

Ne bi komentiral. Res.

O treningih v novem centru na Brdu pri Kranju.

Vsi treningi bodo tam. Pred dvema dnevoma sem obiskal Brdo. Veselim se, igralci bodo prav tako veseli. To pomeni eno uro manj vožnje z avtobusom na dan. Površina za trening je odlična, imeli bomo mir. Ne vem, katera reprezentanca ima take pogoje.

O sporočilu gledalcem.

Pridite na stadion. Podprite nas v vsakem primeru. Če ne bo šlo, naj gledalci j..... m.... selektorju, potem pa vsem ostalim. To je moja želja.