Maribor bo danes gostil izbor dravsko-pomurske gazele. Nominirana podjetja so Florjančič tisk iz Miklavža na Dravskem polju, Orodjarstvo Gorjak iz Rač ter Temat iz Slovenske Bistrice. Prvi dve podjetji, ki sta v izboru za gazelo regije že sodelovali, bo tako izzival novinec, ki se ukvarja z neke vrste industrijsko diagnostiko, saj so specializirani za notranje in zunanje preizkušanje materialov. Vsa tri podjetja večino prodaje ustvarijo na tujih trgih.

Spodbudna rast zaposlovanja

Sicer je dravsko-pomurska regija sodeč po analizi rasti stoterice najhitreje rastočih podjetij v dobri kondiciji. Sto najhitreje rastočih podjetij je med letoma 2009 in 2014, kot je opazovano obdobje, ustvarilo 2754 novih delovnih mest, kar je 77-odstotna rast. V tem času je regijsko gospodarstvo izgubilo 4158 delovnih mest. Spodbudni sta tudi rast prodaje in dodane vrednosti. Stoterica najhitrejših je prodajo dvignila za 198 odstotkov, dodano vrednost pa za 160 odstotkov. Regijsko gospodarstvo prav tako ohranja pozitivni trend, saj so podjetja dvignila prodajo za 16 odstotkov, tako kot na Gorenjskem. Dodano vrednost so dvignila za šest odstotkov.

Zanimiv je pogled na seznam 100 najhitreje rastočih podjetij v regiji, saj ima 30 podjetij regije sedež v Mariboru, vse ostale občine pa bistveno manj. Mariboru prvi sledi Ptuj s po sedmimi podjetji, po štiri jih imajo Murska Sobota, Slovenj Gradec in Muta. Kljub temu letos štajerska prestolnica nima svojega predstavnika med najboljšo trojico tako kot lani, ko je bila Orodjarna Imenšek prepoznana celo za regijsko gazelo. Je pa Maribor leta 2009 dobil zlato gazelo, ki jo je prejelo podjetje Lumar IG.

Regijski izbor gazele bo tudi tokrat pospremilo srečanje podjetnikov in predstavnikov podjetniškega podpornega okolja iz regije s predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, gospodarske diplomacije in agencije Spirit ter drugimi podporniki projekta. Nominirana podjetja za gazelo dravsko-pomurske regije in pretekla leta prepoznane gazele bo skupaj s predstavniki regijskega gospodarstva in države sprejel mariborski župan Andrej Fištravec s sodelavci.

Robert Petrič bo v imenu družbe Bisnode nominiranim podjetjem predal bonitetna poročila, prav tako županu mestne občine Maribor, ki bo tako dobil dodaten podroben vpogled v kondicijo občine, časopisna hiša Dnevnik pa bo podjetjem iz regije, ki so zadnja leta najbolj pripomogla k razvoju projekta Gazela, podelila posebna priznanja.

Robo carji, Golica in beatboxerja

Izbor regijske gazele bo v Lipici tudi tokrat pospremila razstava izdelkov in projektov dijakov in študentov, ki se spogledujejo s podjetništvom, in učencev, ki svojo kreativnost in kompetence nadgrajujejo v sklopu first lego league, za katero v Sloveniji skrbi zavod Super glavce. Ekipo FLL bodo zastopali Robo carji, šolarji OŠ Radlje ob Dravi. Za posebno dinamičen kulturni program na prireditvi bodo tudi z Avsenikovo Golico poskrbeli harmonikarji Tria Utrip. Harmonikarskemu triu se bosta pridružila beatboxerja Ervin Oppitz - 100TKA in Urban Ciber - Airbag, ki je aktualni državni prvak in je zastopal Slovenijo na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Za plesne ritme bodo poskrbele plesalke Plesnega kluba Forma, večkratne državne prvakinje, in plesalec stepa Amadej Jankovič, državni prvak in evropski podprvak, prav tako iz Plesnega kluba Forma.