Florjančič tisk je družinsko podjetje, katerega upravljanje zadnja leta prevzema druga generacija. Podjetje je Ivan Florjančič ustanovil leta 1992, do tedaj pa so imeli pri Florjančičih iz Miklavža na Dravskem polju zelo priznano kmetijo. Minulo leto je podjetje, v katerem ključne naloge že prevzemata sinova Nac in Rok, ustvarilo kar 8,3 milijona evrov prihodkov in zaposlovalo 41 ljudi. Več kot 80 odstotkov tiskarskih storitev podjetje, ki je bilo za dravsko-pomursko gazelo nominirano že v letu 2013, opravi za tuje kupce.

Orodjarstvo Gorjak je prav tako kot Florjančič tisk povratnik na regijskem izboru, saj je bilo med nominiranci lansko leto. Tudi to družinsko podjetje iz Rač že prenaša nekatere vodstvene naloge na mlajše, in sicer na tretjo generacijo, saj zadnji dve leti podjetje v večini primerov predstavlja še ne 25-letni Marko, sin Franja Gorjaka, ustanovitelja in lastnika. Podjetje, ki se ukvarja z izdelavo vseh vrst orodij, izvozi 90 odstotkov, lani so ustvarili 3,4 milijona evrov prometa, za letos pa načrtujejo, da bodo z vsega skupaj 60 sodelavci imeli že dobre štiri milijone evrov prometa.

Podjetje Temat iz Slovenske Bistrice se ukvarja z neporušnimi preiskavami, s katerimi iščejo napake v materialih. Podjetje, ki ga je po skoraj dveh desetletjih dela v tujini leta 1990 ustanovil Vladimir Jelen, več kot 90 odstotkov svojih storitev opravlja v tujini. Konec preteklega leta so s 15 zaposlenimi ustvarili 2,6 milijona evrov, kar je v primerjavi z letom 2012, ko so zaslužili milijon evrov, 160-odstotna rast. Ker je Temat odvisen od gradnje energetskih objektov, Jelen za letos napoveduje, da bodo ustvarili okoli 1,5 milijona evrov. jpš