Z letalom do manjših stroškov

Predstavljeni sistem je plod dolgoletnega raziskovalnega dela, pri čemer je pomembno vlogo odigrala Fakulteta za elektrotehniko, strojništvo in ladjedelništvo Univerze v Splitu. Dobršen del so prispevali tudi slovenski dobavitelji in razvijalci programske opreme, podjetji Dat-Con in C-Astral. V prvem so razvili sistem za zgodnje odkrivanje požarov. Tri statične, povsem avtonomno delujoče enote, med katerimi je ena že nameščena na Planini, namreč zaznavajo in iščejo vroče točke po območju. Ko sistem zazna potencialno žarišče, se v nadzornem centru civilne zaščite in gasilcev sproži alarm. Ob tem so v podjetju izdelali še mobilni sistem v terenskem vozilu, namen katerega je, da se gasilci približajo požaru na varno razdaljo in od tam koordinirajo akcijo in spremljajo, kaj se s požarom dogaja.

Del mobilne enote je tudi brezpilotno letalo s kamero, izdelano v lokalnem podjetju C-Astral, ki lahko neprekinjeno leti do tri ure, od zemeljske kontrolne postaje pa se lahko oddalji do 30 kilometrov. Letalo, ki lahko leti po vnaprej vnesenih koordinatah ali ga operater upravlja med samim letom, pošilja posnetke, iz katerih je mogoče razbrati, kje je žarišče požara in kam se ta širi, pri gašenju iz zraka pa tudi sporoča, kje natanko odvreči vodo. Obenem bo sistem poskrbel za zmanjšanje stroškov gašenja, saj bo nadomeščal požarne straže, ki pazijo, da se na pogorišču ne bi ponovno vnel ogenj.

Celotni sistem, ki bo najverjetneje precej spremenil taktike gašenja, so ajdovski gasilci in civilna zaščita že preizkusili na treh testnih požarih, različno oddaljenih od statične enote. Sistem se je v vseh primerih izkazal za uspešnega, saj je zaznal tudi minimalen ogenj.

Pri nas edinstveni sistem

Nadzorni sistem je edinstven na naših tleh, predvsem zaradi avtomatizacije in kombinacije video tehnologije z infrardečo. »Ta sistem uvaja v gasilstvo kar nekaj novosti. Omogoča pokritje celotnega ozemlja občine, tudi najodročnejših delov, ki so navadno težko dostopni. Poleg tega pomaga osebju zaznati tudi manjše požare zelo zgodaj, kar gasilcu omogoča krajši reakcijski čas in hitrejše intervencije. Želimo si, da bi sistem postal primer dobre prakse, ne le v Sloveniji, ampak tudi širše,« je pojasnil Janez Furlan, vodja ajdovskega dela projekta Holistic.

Cilj projekta Holistic, pri katerem sodeluje 20 partnerjev iz osmih držav jadranske regije, je zmanjšati število požarov v naravnem okolju in omiliti njihove posledice, obenem pa izboljšati ozaveščenost ljudi o pomenu požarne varnosti in preventive. Celoten projekt je vreden slabih 10 milijonov evrov, medtem pa ima občina Ajdovščina na voljo približno 620.000 evrov, od česar je 5 odstotkov prišlo iz občinskega proračuna, 10 odstotkov je zagotovila Služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko, večji delež pa jadranski čezmejni program IPA. Delo na projektu se bo še nadaljevalo, njegov zaključek pa je predviden do konca marca 2016.