Odštevanja je konec. Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca bo jutri odigrala svojo prvo tekmo na evropskih prvenstvih. Ob 15.30 se bo pomerila proti domačinkam Nizozemkam, ki so absolutne favoritinje.

Slovenska vrsta bo tri obračune odigrala v Apeldoornu, ki ima približno 200.000 prebivalcev. »Čeprav smo Slovenija, ki v ženski odbojki ni veliko ime, na Nizozemsko ne odhajamo na dopust, ampak zmagati vsaj kakšno tekmo,« poudarja mlada korektorica Iza Mlakar, ki bo prvič igrala na tako visoki ravni. Optimističen je tudi selektor Bruno Najdič. »Rezultatsko gledano je naša igra v vzponu, kar je pred potjo na evropsko prvenstvo lepa popotnica, toda na Nizozemskem bo treba zaigrati še bolje, saj nas čakajo zahtevne tekmice,« je rekel selektor. »Naša ekipa ima še določene rezerve. V zadnjem tednu priprav smo naredili vse, da nam to raven uspe še dvigniti. Prav tako moramo izkoristiti prostor za napredek, ki ga nekatere igralke imajo in vse to vgraditi v našo igro.«

Čeprav bo Slovenija proti Nizozemski, Italiji in Poljski na papirju v vlogi avtsajderja, Najdič napoveduje boj za vsak niz. »Tudi pred dodatnimi kvalifikacijami s Francijo so številke govorile eno, a na evropsko prvenstvo potujemo mi. To je šport in v športu je vedno vse mogoče. Ne bom trdil, da bomo vse tekme dobili, vsekakor pa bomo poskušali pripraviti kakšno presenečenje. Najpomembneje je, da bomo na vsaki tekmi želeli zmagati, da bomo zaupali v to, da lahko vsako tekmo odigramo dobro, da smo lahko enakovredni nasprotnicam in da lahko dočakamo tudi kakšen spodrsljaj. Na prvenstvo smo odšli brez posebne evforije in vsako tekmo bomo odigrali po najboljših zmožnostih.« Če bi Slovenija uspela osvojiti kakšno točko, bi lahko pomembno vplivala predvsem na to, katera od preostalih reprezentanc v skupini A ne bo napredovala v izločilne boje.

Za odbojkarice v slovenski izbrani vrsti bo nastop na evropskem prvenstvu eden od vrhuncev v njihovih karierah. »Dekleta smo zelo motivirana za ta nastop. Dolgo smo si ga želele, za to smo delale, garale. Komaj smo čakale, da se spet zberemo in da končno tudi me zaigramo na evropskem prvenstvu. Vsakemu športniku je cilj igrati proti najboljšim ekipam. Pri tem si naberemo nove izkušnje in dobimo priložnost za dokazovanje. Na Nizozemskem bomo lahko igrale tudi brez rezultatskega pritiska. Sem pa trdno prepričana, da ko bomo enkrat stopile na igrišče, bomo odigrale po svojih najboljših močeh,« je odločna kapetanka Marina Cvetanović.

Na evropskem prvenstvu ima lahko vsaka reprezentanca po štirinajst igralk. V ekipi za tekmo jih je dvanajst, dve pa sta na tribuni. Ker morata biti v moštvu dve prosti igralki, sta imeli pot v Apeldoorn zagotovljeno Katja Medved in Anita Sobočan, zato je Najdič kot zadnji doma pustil Anjo Kaučič in korektorico Urško Igličar. »Ker je imela Sara Najdič težave z mišico, nismo smeli tvegati, zato smo se odločili za tri organizatorke igre. Prav tako nameravam nadaljevati s pomlajevanjem reprezentance, zato z nami potuje Eva Mori, ki bo predstavnica naše nadarjene generacije,« je svojo odločitev na kratko pojasnil selektor Najdič.