Slabe štiri tedne je do prireditve Slovenska gazela 2015, na kateri bodo med šestimi regijskimi gazelami izbrali zlato, srebrno in bronasto gazelo. Danes bo v okviru izbora Gazela 2015 četrti regijski izbor v Lipici, kjer bodo razglasili gazelo primorsko-notranjske regije 2015.

Nominirana podjetja so novinec Dynacast Lož, ORO MET, ki bo na odru že tretjič, in SMT, ki je bil lani regijska gazela in je bil nato na finalu v Ljubljani prepoznan tudi za srebrno gazelo. Vsa tri podjetja tudi za letos napovedujejo dinamično rast prihodkov in nove zaposlitve.

O aktualnih razmerah s sežanskim podžupanom

Regijski izbor gazele je tudi dobra priložnost za srečanje podjetnikov in predstavnikov podjetniškega podpornega okolja iz regije s predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, gospodarske diplomacije in agencije Spirit ter drugimi podporniki projekta. Nominirana podjetja za gazelo primorsko-notranjske regije ter pretekla leta prepoznane gazele bo skupaj s predstavniki regijskega gospodarstva in države sprejel sežanski podžupan Rado Pirjevec.

Obeta se zagotovo zelo dinamičen pogovor, saj je primorsko-notranjska regija med letoma 2009 in 2014, kar je petletno obdobje, v katerem se spremlja ključne kazalnike poslovanja podjetij, izgubila kar 4264 delovnih mest in regijo postavlja na sam vrh po odpuščanju v Sloveniji, več delovnih mest je izgubila le osrednja Slovenija. Zato bo zanimivo slišati, na kakšen način gazelam uspe še naprej rasti.

Družba Bisnode bo nominiranim podjetjem predala bonitetno poročilo, prav tako podžupanu sežanske občine, ki bo dobil dodaten uvid v kondicijo občine, časopisna hiša Dnevnik pa bo podjetjem, ki so zadnja leta najbolj pripomogla k razvoju projekta Gazela, podelila posebna priznanja.

Bodoči podjetniki v svetovnem vrhu

Izbor regijske gazele bo v Lipici tudi tokrat pospremila razstava izdelkov in projektov dijakov in študentov, ki se spogledujejo s podjetništvom, in učencev, ki svojo kreativnost in kompetence nadgrajujejo v sklopu First Lego Lige, za katero v Sloveniji skrbi zavod Super glavce. FLL bodo zastopali RoboSončki iz OŠ Koper, ki so na tekmovanju v JAR maja letos zasedli tretje mesto.

Jure Miklavčič, dijak 4. letnika Gimnazije Vič iz Ljubljane, pa bo predstavil pasivni preklopni ventil za vodo, ki skrbi za varčevanje z vodo in za katerega je skupaj s poslovnim načrtom junija letos v ameriški državi New York na srednješolski olimpijadi med skoraj 1200 prijavljenimi projekti dobil najvišjo nagrado.

Za posebno dinamičen kulturni program na prireditvi bodo tudi z Avsenikovo Golico poskrbeli harmonikarji Tria Utrip. Harmonikarskemu triu se bosta pridružila beatboxerja Ervin Oppitz - 100TKA in Urban Ciber - Airbag, ki je aktualni državni prvak. Airbag je zastopal Slovenijo na letošnjem svetovnem prvenstvu in s tem popeljal Slovenijo med svetovno elito. Za plesne ritme pa bodo poskrbele plesalke Plesnega kluba Forma, večkratne državne prvakinje, in plesalec stepa Amadej Jankovič, državni prvak in evropski podprvak, prav tako iz Plesnega kluba Forma.

Primorsko-notranjska regija bo danes torej prispevala četrtega finalista. Do zdaj znani finalisti so RLS Merilna tehnika, ki je bila prepoznana za gazelo osrednje Slovenije, Infotehna Skupina, gazela dolenjsko-posavske regije, ki je bila regijska gazela že leta 2006, in Plastika Skaza, gazela savinjsko-zasavske regije, ki je bila lani prepoznana za zlato gazelo.