SMT je družinsko podjetje, ki se ukvarja z razvojem in izdelovanjem elektronskih naprav. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2003 in je del skupine P&P, katerega začetki segajo v leto 1979. SMT, ki je bil oktobra 2014 prepoznan za srebrno gazelo Slovenije, vodi Peter Polič, ki je eden od treh lastnikov podjetja.

Aprila so v podjetju, ki je leto 2014 zaključilo z 8,1 milijona evrov prihodkov, začeli reorganizacijo. Usmerjajo se predvsem v izdelavo lastnega produkta na področju elektronike za telekomunikacije.

Podjetje ima trenutno skupno nekoliko manj sodelavcev, saj se je število zaposlenih z nekaj več kot 60 odhodi in prihodi novih sodelavcev – okrepili so predvsem razvojni oddelek – ustavilo pri 55. Poliču se zdi ključno, da imajo v svoji sredini čim boljše sodelavce, ki so visoko zavzeti, kreativni in vztrajni. In tudi z nekoliko manjšim timom je SMT po mnenju Poliča sposoben delati dobro in zadovoljevati vse zahteve kupcev. Tri četrtine izvozijo, kar pomeni, da se jim je delež domačih kupcev v zadnjih dveh letih nekoliko povečal.

Ob sedanjih poslovnih prostorih v industrijski coni Lucija v občini Piran, v katerih so od leta 2010, gradijo novo poslopje. Tja bodo nsslednje leto preselili razvoj in prototipno proizvodnjo. Proizvodne zmogljivosti imajo velike, zato so se nedavno z avstrijskim partnerjem dogovorili, da del njihove proizvodnje poteka v Luciji. Tudi sicer si prizadevajo za dolgoročna partnerstva, ki temeljijo na politiki odprtih kart.

Danes polovico proizvodnje naredijo za različne panoge, kot so telekomunikacije, promet, avtomatizacija proizvodnje, medicinska oprema, bela tehnika, navtika. Po mnenju Petra Poliča sta tudi kmetijstvo in navtika izjemno velik potencial, razvijajo tudi tehnologijo za avtomatsko cestninjenje za tovorna vozila. Tri četrtine proizvodnje izvozijo, od slovenskih podjetij pa sodelujejo na primer z Gorenjem, Robotino, Medicopom, Metalflexom, OTML.

Partnerske odnose vzdržujejo tako z dobavitelji kot kupci. Ključnim kupcem niso samo dobavitelji, pač pa jim pomagajo tako pri razvoju kot tudi pri njihovi proizvodnji. Med ključnimi partnerji so Nielsen na področju telemetrije, švicarski Ublock na področju telekomunikacij, nemški Automatic Systems, Četrta pot, Leica, Robotina, FAB, Isystem, Medicop, Metalflex in Gorenje.

Peter Polič verjame v velik potencial dejavnosti, s katero se ukvarjajo. Verjame, da bo podjetje, ko vnovič ujame pravo ravnovesje, hitro prišlo na raven devetih milijonov evrov prometa, kot so ga ustvarili leta 2013. Z reorganizacijo so po njegovem mnenju ljudi postavili na njim najbolj ustrezna delovna mesta, kjer lahko dajo od sebe res največ. Zaposlili so tudi razvojnega inženirja Dejana Orniga, ki se ga večina verjetno spomni iz medijsko odmevnega primera Tetra.

Pri njih se je po daljšem času zaposlil tudi izvrsten razvojni inženir iz Bosne, ki najprej dve leti ni mogel dobiti delovnega dovoljenja, potem pa se je prekvalificiral za zidarja, dobil delovno dovoljenje in začel delati v Sloveniji. Bodočega sodelavca iz Bosne so zasledili med prebiranje revije Življenje in tehnika, kjer je objavljal svoje članke. »To kaže, da ima Slovenija bistveno raje zidarje kot pa možgane,« komentira Polič. Razvojnike iščejo z razpisi in po drugih kanalih zelo pospešeno, a je prave razvojnike po Poličevem mnenju težko dobiti.

Podjetje razvija tako izdelke po naročilu kot lastne izdelke. Sistema spodbujanja inovativnosti nimajo, so pa k inovativnosti spodbujeni vsi zaposleni. Potencial na področju elektronike je po Poličevem mnenju izjemen in zavedajo se, da je to v njihovo korist. Upa, da bo ta razvoj izkoristil tudi šolski sistem in preusmeril otroke, da ipade in iphone uporabljajo kot učni pripomoček in ne za preživljanje prostega časa, oziroma predlaga, da naj bodo mize preurejene tako, da je v njih vgrajen ekran na dotik. Miza oziroma računalnik pa lahko spremlja otroka iz letnika v letnik. jpš