Wolfsburg je bil v lanski sezoni edini klub v Nemčiji, ki je lahko vsaj približno držal stik z Bayernom in na koncu zasluženo osvojil nemški pokal, v prvenstvu pa končal na drugem mestu. Sinočnji obračun med Bavarci in nogometaši iz mesta, kjer domuje avtomobilski gigant Volkswagen, je bil zato zelo pričakovan in označen za eno pomembnejših tekem letošnje sezone.

Wolfsburgu je dobro kazalo do zlate menjave Guardiole

Vprašanje, ali lahko Wolfsburg po zmagi v pokalu in superpokalu letos stori še korak dlje in ogrozi Bayernovo vladavino tudi v nemškem prvenstvu, je kar nekaj časa ponujalo pritrdilen odgovor, saj so gostje na Allianz Areni prvi polčas dobili z 1:0, zadel je Daniel Caligiuri. Kar je sledilo v nadaljevanju, pa se je zapisalo v zgodovino.

Domači strateg Pep Guardiola je med odmorom posegel po kar dveh zamenjavah in v igro namesto Juana Bernata in Thiaga Alcantare poslal Javija Martineza in Roberta Lewandowskega. Predvsem poljski reprezentant je bil zadetek v polno, saj mu je z neverjetnim dosežkom uspelo v kratkem času rezultat obrniti krepko v korist Bayerna in postaviti tudi nekaj rekordov.

(Foto: Reuters)

9 minut, 5 golov

V 51. minuti je Poljak izenačil na 1:1, minuto kasneje poskrbel za vodstvo domačih, ki ga je v 55. minuti še povišal. Hat-trick v dobrih treh minutah je nov rekord Bundeslige, kar pa ni edini včerajšnji rekordni dosežek napadalca Bayerna, saj je v naslednjih štirih minutah zadel še dvakrat, torej petkrat v manj kot 10 minutah. Tudi to je rekord, je pa Lewandowski tudi edini v zgodovini, ki je v igro vstopil s klopi in nato zabil pet golov. Skorajda edini rekord, ki ga včeraj ni dosegel, je število doseženih golov na eni tekmi, ki ga je s šestimi zadetki obdržal Dieter Müller (za Köln v sezoni 1977/78).

Po petem golu se je pohod Lewandowskega ustavil, čeprav je imel še nekaj priložnosti, mreži pa se nista več zatresli. Bayern je z visoko zmago ohranil 100-odstotni izkupiček v prvenstvu, a po tekmi je bilo to manj pomembno. Vsi so govorili le o neverjetnih devetih minutah poljskega napadalca.

Guardiola tega še ni doživel

»Česa takšnega še nisem doživel, niti kot trener niti kot igralec. Pet zadetkov v devetih minutah! Sem zelo vesel za Roberta. Prvih 45 minut smo danes igrali zelo slabo, nato pa v nadaljevanju dosegli pet golov v devetih minutah. Tega sploh ne morem razložiti,« je po tekmi dejal Guardiola, ki je bil že med tekmo vidno navdušen nad dosežkom svojega napadalca.

Arnold: To je navadno sranje

»Kaj naj rečem na vse skupaj? Napadalec najvišjega razreda je petkrat uspešno ustrelil na naša vrata, lahko pa bi dosegel celo sedem golov. Tako je bilo. Se pa glede na našo kvaliteto kaj takega ne bi smelo zgoditi. V prvem polčasu smo igrali zelo dobro in Bayernu ni uspelo dvigniti ritma igre, potem pa se je v drugem polčasu zgodilo tistih devet minut,« je razočarano priznal strateg gostov Dieter Hecking. Nič kaj navdušen nad razpletom tekme ni bil niti vezist Wolfsburga Max Arnold: »Teh petih golov v devetih minutah ne moremo razložiti. Niti ni razloga, da bi preveč govorili o tem, saj je to navadno sranje.«

(Foto: Reuters)

S precej večjim navdušenjem so dosežek soigralca pospremili ostali člani Bayerna. Kapetan Philipp Lahm se je sprva pošalil: »Pred drugim polčasom je v igro vstopil igralec, ki je nato dosegel nekaj malega,« nato pa nadaljeval: »To je bilo neverjetno. Preprosto noro. In imel je še dve priložnosti, torej bi moral danes domov oditi celo s sedmimi doseženimi goli.«

»Je eden najboljših napadalcev na svetu in zelo sem vesel, da je moj soigralec. Zelo težko se je braniti proti njemu. Dobro zame, da se lahko z njim pomerim na treningu,« pa je dejal branilec Bayerna Jerome Boateng.

On je le streljal proti golu

In kaj je na vse skupaj porekel junak večera? »Sem zelo zadovoljen z dosežkom, bilo je neverjetno. Želel sem le streljati proti golu, nisem pa mislil, da se bo tako končalo. Ko smo zaostajali za gol, smo vedeli, da se moramo v nadaljevanju popraviti in zadeti vsaj dvakrat ... vendar dati pet golov, to je res neverjetno. Ne vem točno, kako hitro mi je uspelo, a res je bilo v kratkem času. Ko si na igrišču, o tem ne razmišljaš. Po četrtem golu sem pogledal na semafor in je tekla šele 60. minuta, takrat sem nekoliko zavzdihnil,« je po tekmi svoje občutke razlagal Lewandowski.