Enajst prisotnih članov na 25. seji izvršilnega odbora je dvignilo roke in potrdilo Jožka Križana na mesto novega direktorja Smučarske zveze Slovenije. Le podpredsednik SZS Drago Bahun se je vzdržal pozitivnega glasu. Predsednik SZS Enzo Smrekar je po avgustovskem odstopu Jurija Žureja v mesecu dni našel kandidata, s katerim bo do letošnjega dneva mrtvih uredil podrobnosti okrog pogodbe, hkrati pa se z Jurijem Žurejem dogovoril okrog formalnosti prenehanja funkcije.

Jožko Križan je znan obraz na področju slovenskega športnega marketinga. Je član Smučarskega kluba Rogaška in učitelj alpskega smučanja druge stopnje. Po izobrazbi je družboslovni informatik, študiral je na fakulteti za družbene vede. Od leta 2009 do decembrskega prihoda novega prvega moža OKS-ZŠZ Bogdana Gabrovca je bil zaposlen na Olimpijskem komiteju Slovenije – Združenju športnih zvez, več let kot direktor OKS Olimpa. Križana je na Smučarsko zvezo Slovenije pripeljal predsednik zbora in odbora panoge za alpsko smučanje pri SZS Iztok Klančnik, in sicer na mesto vodje marketinga alpskega dela. Križan je bil 11. maja letos potrjen na isti seji panoge za alpsko smučanje, na kateri je bil za vodjo panoge imenovan Pavli Čebulj. Slednji je svojo funkcijo opravljal nekaj dni, potem pa se je panoga za alpsko smučanje odločila, da Čebulja ne potrebuje, Križan pa je postal poslovni vodja panoge. Tudi na tem mestu ni bil dolgo časa, saj je bil včeraj imenovan za novega direktorja Smučarske zveze Slovenije.

»Zahvalil bi se predsedniku Enzu Smrekarju, da je v meni našel osebo, ki je vredna tega zaupanja. Kot oseba bi se opisal s tremi lastnostmi: gradim osebne relacije, veliko dam na gradnjo odnosov in povezovanje,« so bile ob predstavitvi prve besede Jožka Križana, ki je, preden je bil potrjen za novega direktorja SZS, povedal: »Dosledno bom vztrajal z izvajanjem sanacijskega načrta. Pomembno je medsebojno komuniciranje in povezovanje. Želim imeti povezano ekipo. Treba bo predihati poslanstvo in vizijo, da bodo percepcije usklajene znotraj hiše. Z ožjim vodstvom bom uvedel redne tedenske ali dvotedenske kolegije z vodji panog in predsednikom. Želim si postaviti ekipo, ki bo sledila rezultatom športnikov.«

Predstavnik organizatorjev svetovnih pokalov Srečko Medven je opozoril, da je bilo v preteklosti veliko težav na SZS zato, ker je marsikdo prekoračil svoje pristojnosti. Križan je zagotovil, da ima pripravljeno shemo pristojnosti, hkrati pa je povabil tudi člane izvršilnega odbora, naj pomagajo pri oblikovanju. Medven je v nadaljevanju opozoril na odtekanje informacij znotraj SZS. Križan odgovarja, da na tem področju vidi izziv. »Jurij Žurej je temu področju namenil velik poudarek. Nimam odgovora, kako to okolje narediti neprebojno,« je odgovoril Križan.

Predstavnik alpskih smučarjev Iztok Klančnik je javno podprl Križana, ki ga pozna dolga leta. Dejal je, da mu bo manjkal v panogi, zato znotraj panoge aktivno iščejo njegovo zamenjavo. Starostni predsednik, kot so Janeza Kocijančiča včeraj večkrat poklicali člani izvršilnega odbora SZS, je bil zelo aktiven s svojimi mišljenji. Kot prvo je poudaril, da je vrsto let sodeloval s Križanom na olimpijskem komiteju, in ga pohvalil, da je svojo nalogo opravljal dobro. Poudaril je, da je Križan vrhunski strokovnjak na področju marketinga. Opozoril pa je, da se bo moral novi direktor dobro izučiti v temeljnem problemu smučarske zveze, ki se imenuje nadzor trošenja sredstev. »Na srce sem mu položil tudi, da mora biti odprt do vseh, tudi do zoprnih in nadležnih, ki jih je v smučarski zvezi precej. A delo v civilni sferi je takšno, da se mora truditi za vsakogar, da v smučariji ostane,« pravi Kocijančič.

»Da ne bo pomote, direktorju želim vse najboljše. Toda človeka poznam preslabo, da bi ga podprl. Bolj bi si želel, da bi imel šestmesečni poskusni rok, ne pa dve-, triminutni govor, na podlagi katerega ga podpiramo. Poleg tega sem mnenja, da bi moral novi direktor s funkcijo začeti takoj, ne pa čez dober mesec. To pomeni, da bo na plačilni listi več kot mesec dni še en direktor. Vsaj v gospodarstvu je praksa drugačna,« je svoj pomislek pojasnil Drago Bahun.

V nadaljevanju pestre seje izvršilnega odbora je bil s svojimi razmišljanji zelo prodoren novi predstavnik biatloncev Marko Dolenc. Razočaran je bil, ker na seji vsi predsedniki panog niso podali poročil o finančnem stanju, kar je sam storil. Večkrat je puščice usmeril v Ljuba Jasniča, ki ga je dolgo poslušal, nato pa mu posvetil nekajminutni govor. Povedal mu je, da znotraj smučarske zveze obstajajo določene zakonitosti, da je v tej sezoni zagotovil že milijon evrov prilivov, od katerih je polovica namenjena drugim panogam in delovanju smučarske zveze. Jasnič je v nadaljevanju izzval predstavnika smučarskih tekov Janeza Vodičarja, s katerim še nista našla skupnega jezika okrog delitve sredstev znotraj nordijskih disciplin. V debato se je kot mediator vključil Smrekar, dan se je prevesil v noč…

Dobrodošel, Jožko Križan!