Čeprav je 35-letna Škofjeločanka zgolj na seznamu suspendiranih in šele na začetku postopka, skrivalnic ni več. Oteževalna okoliščina v njenem primeru je že zgolj to, da so testi na EPO zelo zanesljivi. Dokazovanja o nasprotnem se končujejo neuspešno. Le postopki glede končnih sklepov so lahko dolgotrajni, kot se je leto vlekel primer Kristjana Kumra (EPO). Osumljena za medije ni dosegljiva, tako kot njen trener in partner Robert Pintarič. Pričakovano.

Klemenčičeva je bila pozitivna na vzorec, odvzet 27. marca 2012. Stari grehi. Načelo boja UCI proti dopingu sledi strategiji Svetovne antidopinške agencije WADA, da bodo vzorce shranjevali tudi več kot 10 let in s tem omogočili znanstveni napredek dopinškega testa. To se že uresničuje z novo metodo odkrivanja. Sumljive iz biološkega potnega lista znova pregledujejo. Verjetno še kdo slabo spi.

Toda kaj je marca 2012 vodilo gorsko kolesarko, da je uporabila EPO, sicer najučinkovitejše dopinško sredstvo? Spomladi 2012 je bilo predolimpijsko obdobje, ki ga ni začela najbolje, v aprilu in maju pa nanizala nekaj sanjskih voženj. Mogoče je bila v stiski zaradi slabših dosežkov. Poskus naivnih ali slab smisel za tveganje z dopinško ruleto? Pohlep? Pri dopingu nikoli ne gre le za športnika, športnico. Enako ali še bolj je vpleten partner, hkrati trener in selektor Pintarič. Kot selektor je že odstopil. V njunem nizozemskem klubu Habitat so jima nemudoma prekinili pogodbo. Kot trener je za večno zaznamovan. In če brišejo vse njene dosežke in seveda točke UCI, je ogrožen nastop na olimpijskih igrah v Riu tudi za Tanjo Žakelj. V tem primeru je dobro vsaj to, da je obkrožena z ljudmi drugačnih manir in načina dela. Srž vzroka za vožnjo na kriva pota tiči nemara prav v tem.