Kako hitro se lahko spremenijo razmere. Od prepričljive premoči do nemočnih opazovalcev – transformacija Mercedesa v vsega nekaj dirkah je presenetila na celi črti, pa ne le srebrnih, tudi tekmeci se samo čudijo, kaj se je zgodilo z njim. Ves konec tedna je bil Sebastian Vettel med najhitrejšimi, tudi Red Bull ni bil od muh, oba dirkača Mercedesa pa sta le tipala v temi. In na koncu ostala ali brez točk ali brez zmagovalnih stopničk.

Sebastian Vettel je na tej nočni dirki vse naredil prav. Dejansko ga nista mogla zmesti ne dva varnostna avtomobila, ne človek, ki se je med dirko sprehajal ob stezi, še najmanj pa dozdajšnji alfi in omegi prvenstva Rosberg in Hamilton. »To je bila ena mojih boljših dirk, tretja letošnja zmaga za Ferrari mi veliko pomeni. Ne sedem v dirkalnik zaradi statistike, a zdaj sem po zmagah prehitel mojega vzornika Ayrtona Senno. To mi tudi veliko pomeni. Sicer je bil ves konec tedna zelo dober, v petek smo še malce iskali prave nastavitve, potem pa je bil dirkalnik iz treninga v trening boljši. Med dirko sem se počutil dobro, vozil sem lahko dovolj hitro, da sem nadzoroval tekmece, čeprav je imel proti koncu dirke Daniel Riccardo boljše karte v rokah, moje pnevmatike so bile že precej obrabljene, pa vendar sme bil dovolj hiter za novo zmago.« S to zmago je SebastianVettel 42. v karieri stopil na najvišjo stopničko, Ayrton Senna je nanizal 41 zmag, zato sta pred Nemcem v statistiki le še Alain Prost z 51 in Michael Schumacher z neverjetnimi 91 zmagami.

Daniel Riccardo je dal Red Bullu malce več razloga za optimizem, kajti biki vedno glasneje govorijo, da brez ustreznega motorja nimajo več kaj iskati v formuli 1. Naslednje leto se namreč ločujejo od Renaulta, zamenjave pa bojda še niso našli. »To pot smo malce eksperimentirali z nastavitvami, malo mi je pomagal varnostni avtomobil, a do prave priložnosti za napad vseeno nisem prišel. Norec, ki se je med dirko sprehajal po stezi, me je dodobra prestrašil, mislim celo, da je snemal z video kamero. Bilo je zelo nevarno, a k sreči se je hitro pobral s steze. Sebastian je bil to pot boljši, odlično se je prilagajal razmeram na stezi, tako da moram biti zadovoljen z drugim mestom.«

Tretje mesto je šlo v roke Kimiju Räikkönenu, ki pa tega ni doživljal tako čustveno kot Sebastian Vettel: »Ne vem, če to kaže na sliko, ki naj bi sledila po tej dirki. Verjamem, da bo Mercedes kmalu ujel pravo formo, upam pa, da bomo lahko še naprej konkurenčni. Povedano po pravici, presenečen sem nad tretjim mestom, po vseh težavah nisem pričakoval, da mi to lahko uspe doseči.«

Pri Mercedesu se krepko praskajo za ušesi, kajti oba njihova dirkača ves konec tedna nista bila zadovoljna z oprijemom dirkalnika s podlago. Nico Rosberg je imel poleg vsega še nekaj težav na startu, in s četrtim mestom, po takšni premoči na dozdajšnjih dirkah, ni bil zadovoljen. »Ne, nisem zadovoljen, tudi to, da sem osvojil točke, Lewis pa nobene, ne more biti noben velik razlog za tolažbo. Ne vemo, kaj se je zgodilo, da smo bili to pot tako daleč od zmage in stopničk.« Lewis Hamilton je celo ostal brez točk, ko se mu je med vožnjo razrahljal del v dovodu zraka in je zato blokiral dovod zraka, zato ni motor mogel razviti polne moči. »Ves konec tedna je bil zame uganka. Sicer sem bil na dirki bolj zadovoljen, a za zmago, tudi brez teh težav, ne bi zadostovalo. K sreči Nico ni osvojil preveč točk, a to je slaba tolažba.« Posebej, ker ju zdaj počasi dohiteva ravno Sebastian Vettel.

Siva eminenca Mercedesa Niki Lauda je dodal, da je pričakoval, da se bo Ferrari ponovno dvignil, saj je Vettel v ekipo prinesel veliko svežega vetra, a bolj kot to ga skrbi forma Mercedesa. »Tako daleč od zmage že dolgo nismo bili. Lewis je nazadnje brez točk ostal v Belgiji lani, to pot pa mu tudi brez tehničnih težav ne bi uspelo priti na stopničke. V Suzuki bomo morali spet pokazati odlično formo, sicer bomo imeli do konca sezone še zelo veliko težav.« Naslednja dirka bo namreč na sporedu že naslednji konec tedna v Suzuki na Japonskem.