Po štirih letih čakanja so v Telekomu Slovenije le dočakali obravnavo 2,3-milijonske odškodninske tožbe proti nekdanji upravi Bojana Dremlja zaradi domnevnih nepravilnosti v Makedoniji, vendar bi jo skorajda že zapravili.

Na današnjem naroku na okrožnem sodišču v Ljubljani, kjer naj bi zaslišali oba tožena Dremlja in Dušana Mitiča, začuda ni bilo Telekomovega odvetnika Stojana Zdolška. Vsaj ne pravočasno. Zdolšek, ki ima odvetniško pisarno v sosednji stavbi, se je prikazal z zamudo, le nekaj minut po začetku obravnave, kar je spretno izkoristila obramba. Z Dremljem in Mitičem je urno odkorakala iz sodne dvorane, tako da sodniku Jožetu Ruparčiču ni preostalo drugega, kot da zadevo zaradi neudeležbe tožnika zaključi.

Ruparčič je tudi pripomnil, da se bo ravnal po zakonu o pravdnem postopku in da bo po vsej verjetnosti prišlo do umika odškodninske tožbe. »Telekom ima možnost vložiti novo tožbo, seveda če zadeva ni zastarala,« je še dejal sodnik. Zdolšek, ki je takoj po koncu obravnave privihral v dvorano, ga je medtem skušal prepričati, da je čakal pred vrati in da ni slišal nobenega oklica udeležencem.

Po kratkem posvetu s sodnikom se je Zdolšek le vrnil iz sodne dvorane pomirjen. »Sodnik bo verjetno sklical novo obravnavo,« nam je povedal odvetnik Telekoma. Kot je še pojasnil, bi danes tožba proti Dremlju in Mitiču padla le v primeru, da bi šlo za prvi narok, česar pa sodnik očitno ni vedel in je prehitro napovedal izid sojenja. »Sredi julija je bil izveden prvi narok. Sodnik je takrat sprejel dokazne sklepe, da se zasliši nekdanjo članico uprave Darjo Senico in oba tožena, Dremlja in Mitiča,« je dejal Zdolšek.

Gre za manjšo od odškodninskih tožb, ki jo je nekdanja uprava Telekoma pod vodstvom Ivice Kranjčevića vložila zoper svoje predhodnike. Gre za nepravilnosti v njihovem makedonskem operaterju On.net (tega so pripojili družbi One) v višini okoli 2,3 milijona evrov. Kaj je šlo narobe v podjetju, ki so ga drago kupili od Predraga Čemerikića, uradno ni znano. Spomnimo pa, da je revizor, ki je pregledoval pretekle Telekomove prevzemne posle, pri On.netu našel za dobrih sedem milijonov evrov škode. Do nje je prišlo zaradi vnaprejšnjega nakupa kar 200.000 komunikatorjev, za katere je On.net z denarjem Telekoma odštel kar 12,4 milijona evrov, pri čemer se je kasneje izkazalo, da je bil projekt zastavljen preveč optimistično, uporabnikov pa je bilo nekajkrat manj, kot so načrtovali.

Poleg makedonske zgodbe sta nekdanjo Dremljevo upravo doleteli tudi dve drugi tožbi, in sicer zaradi oškodovanja pri naložbi v kosovski Ipko v višini 48 milijonov evrov in zaradi predragega nakupa podjetja Najdi.si v višini več kot sedem milijonov evrov. Proti Dremljevi upravi v zvezi s preteklimi posli poteka tudi predkazenski postopek.