Kakšno težo ima svetovno prvenstvo med kajakaši in kanuisti na divjih vodah v slalomu, je bilo opazno že prvi dan kvalifikacij, ki so jih na željo prirediteljev raztegnili na tri dni, saj je bilo med kanuji dvosedi in kajakašicami opaziti povečano nestrpnost. Na olimpijski progi Lee Valley na obrobju Londona ni bilo brezglavega tveganja s popolnim, ampak večinoma kontrolirane vožnje, da so se favoriti prebili čez prvo od treh sit na poti do želenih kolajn. Osredotočenost je bila tako popolna, da se niso ozirali ali izgovarjali na tipično angleško vreme z dežjem, vetrom in mrazom (13 stopinj Celzija) ali peno na vodi, ki je nastala, potem ko so s kemikalijami skušali uničiti alge, ki so plavale po umetnem kanalu.

Od štirih slovenskih čolnov sta najboljši vtis zapustila Luka Božič in Sašo Taljat, ki branita naslov svetovnih prvakov v kanuju dvosedu. S petim časom sta že v prvi vožnji napredovala v sobotni polfinale in potrdila, da se po slabšem začetku sezone, ko se kar na štirih tekmah nista uvrstila v finale, vračata v formo, s katero sta pokorila konkurenco ob koncu lanske sezone na šampionatu v ZDA. Odkrito sta priznala, da sta imela na startu tremo, za katero pravita, da jima je celo pomaga k boljšemu nastopu. »Vse sva naredila tako, kot smo se dogovorili s trenerjem Dejanom Testenom. Po previdnem začetku sva pospeševala, nastop je bil je rezerviran, saj sva pazila le, da sva že s prvo vožnjo opravila prvo domačo nalogo. Sploh se ne pogovarjamo o kolajni, ampak je vse podrejeno osvojitvi kvote za olimpijske igre,« je izpostavil Sašo Taljat.

Luka Božič ima glede na to, da je svetovno prvenstvo organizirano na visoki ravni in z lepo kuliso objektov ob progi, enak občutek kot pred tremi leti na olimpijskih igrah. »Z vsakim dnem se bolj zavedam, kako velika tekma je pred nami. Če bova hotela krojiti vrh, bo zelo pomembna tudi psihična priprava. Sva na pravi poti, da pokaževa takšno vožnjo, kot sva jih lani skozi vso sezono. Veliko sem razmišljal, kaj je letos drugače, da nama v prvem delu ni steklo tako kot lani, a pravega odgovora nisem našel. V športu je očitno tako, da zajahaš val uspehov, ko gre vse po načrtih, nato pa si na valu neuspehov. Tudi Marc Marquez je bil lani suvereno svetovni prvak v motociklizmu s serijo desetih zaporednih zmag, letos pa mu ne gre po načrtih. Očitno gre za detajle, ki se ne povežejo v celoto. Ko sva na evropskem prvenstvu ostala brez finala, se je prikradel strah, iz tega so prišle napake, za nameček naju je zapustila še športna sreča,« je bil zelo zgovoren Luka Božič, ki ima dvojni tekmovalni program. Danes bo nastopil v kvalifikacijah kanujev enosedov, v katerem ima tudi visoke cilje. Uspešen nastop v dvosedu ga je sprostil, obenem je tudi spoznal postavitev, kar bo skušal obrniti sebi v prid. Taljat bo imel dva dni premora do polfinala, kar je več kot običajno. Dneva si bo zapolnil z različnimi aktivnostmi, saj bi le poležavanje v hotelski postelji slabo vplivalo na mišice.

Med kajakašicami sta Urša Kragelj (13. mesto) in Eva Terčelj (20.) že s prvo vožnjo pričakovano napredovali v polfinale, medtem ko je bila Ajda Novak v obeh nastopih prepočasna, zato se bo zdaj pripravljala le še na ekipne vožnje. »Na startu sem bila živčna. Naredila sem nekaj napak, a se je vse dobro izteklo. Ne razmišljam o uvrstitvi, ampak le o popolni vožnji, za katero sem trenirala vse leto,« je bil jedrnata Urša Kragelj, ki je v Angliji pripravljena na vse vremenske situacije, zato s seboj nima le bunde in kape, ampak obuje tudi gumijaste škornje. Eva Terčelj je do zadnjega nastopa trepetala, ali bo morala še enkrat na progo, a je z 20. mestom za rep ujela uvrstitev v polfinale že po prvem nastopu. »Včasih gre na tesno. Napake bo treba odpraviti. Na enostavni postavitvi sta bila dva dotika odločno preveč,« je ocenila Eva Terčelj.

V današnjih kvalifikacijah kanuistov bo v središču slovenskega zanimanja Benjamin Savšek, ki je včeraj zelo temeljito preučeval postavitev vrat in navijal za reprezentančne soborce. »Glede na dosežke v letošnji sezoni so cilji visoki, a slalom je nepredvidljiv, saj hitro pride do napake in vrhunski rezultat splava po vodi, zato so napovedi nehvaležne. Skušal se bom osredotočiti le na svojo vožnjo. Dobro se počutim in če bo sreča na moji strani, upam, da bom napredoval iz nastopa v nastop in najboljšega pokazal v finalu,« je povedal Benjamin Savšek.