Biomasa je srednje veliko družinsko podjetje iz Luč, ki je začelo svoje zametke dobivati že leta 1995 na visokogorski kmetiji, kjer so preizkusili eno prvih sodobnih rešitev ogrevanja z lesno biomaso. Podjetje, ki se je v začetku specializiralo za proizvodnjo lesnih sekancev ter za prodajo, montažo in servis individualnih kotlov na lesno biomaso Fröling, so ustanovili leta 2000.

Kasneje so začeli izvedbo industrijskih sistemov ogrevanja na lesno biomaso ter načrtovanje, izgradnjo in vzdrževanje ter upravljanje daljinskih sistemov ogrevanja na lesno biomaso (DOLB).

V letu 2007 so začeli gradnjo Biomasinega biomasnega centra (BBC) v bivšem Glinu Nazarje, kjer danes v prvi vrsti skrbijo za izboljšanje kakovosti lesnih goriv. V BBC Nazarje z enim največjih mobilnih sekalnikov v tem delu Evrope proizvajajo lesne sekance, jih tehnično sušijo ter ločeno proizvajajo tudi pelete.

Leta 2011 so postavili prvo sodobno napravo za soproizvodnjo električne in toplotne energije iz lesnih sekancev. Danes jih v BBC Nazarje deluje enajst, z njimi pa iz obnovljivega vira proizvajajo električno energijo, toploto pa koristno uporabljajo za izboljšanje učinkovitosti lesnih goriv.

Podjetje, ki ga vodi Rok Suhodolnik, trenutno zaposluje 28 ljudi, letošnje leto pa bodo zaključili predvidoma z nekoliko manjšim prometom kot preteklo leto, ko so ustvarili 12,7 milijona evrov skupnih prihodkov. Lansko leto je bilo za podjetje prelomno, saj jim je poleg izgradnje več večjih sistemov ogrevanja na lesno biomaso uspel tudi preboj na trgu opreme za soproizvodnjo električne in toplotne energije iz lesne biomase – kogeneracije. Na osnovi lastnih preizkušenih sistemov kogeneracij iz BBC Nazarje so pridobili večje število naročnikov in ustvarili rekorden obseg prodaje, ki je bil kar 63 odstotkov višji kot v letu 2013, ko je znašal 7,8 milijona evrov.

Biomasa deluje sicer na izjemno konkurenčnem področju, saj je v Sloveniji na tem področju delujočih 1742 gospodarskih subjektov, Biomasa je po sredstvih na 5. mestu, po prihodkih in kapitalu na tretjem, po dobičku pa celo na drugem mestu. Suhodolnik meni, da so predvsem izkušnje pri optimiziranju ogrevalnih sistemov njihova konkurenčna prednost.

Največ omejitev vidi Suhodolnik v zbirokratiziranosti države, ki se je sicer v svoji strategiji pametne specializacije med drugim opredelila za zeleno gospodarstvo. »Birokracija je problem. Spremembe se dogajajo prehitro, kar pomeni, da nimamo nekoliko bolj ustaljenih pogojev delovanja, to pa vpliva tako na kupce kot partnerje, zato je tudi kratkoročno načrtovanje dejavnosti nemogoče. Negotovost vpliva tudi na razvoj, ki poteka počasneje, kot bi lahko. Prodaja je ciklična ne samo zaradi gospodarske konjunkture, ampak izrazito v povezavi z novimi in starimi predpisi in njihovo veljavnostjo.«

Potencialno smer razvoja v Biomasi vidijo tudi v širitvi svojega delovanja v tujini. Podjetje ima na Hrvaškem in v Srbiji hčerinski podjetji Biomasa Grupa, ki sta na začetku svoje poti, a pospešeno vstopata na trg, ki je na teh območjih relativno nov. Inovativni naboj in potencial sicer razvijajo sami v iskanju novih, kupcem prilagodljivih rešitev. Z razvojem tehničnih rešitev, ki temeljijo na lastnih izkušnjah, so zanimivi tudi strokovni javnosti, zaradi lažje implementacije pa so se v sodelovanju z zunanjim podjetjem lotili tudi lastne proizvodnje določene, tehnično specifične opreme. jpš