Velenje bo danes gostilo izbor gazele savinjsko-posavske regije, ki se ponaša z največ prejetimi zlatimi gazelami v štirinajstih letih izbora. Tudi gazela minulega leta prihaja iz te regije, saj je bila za zlato gazelo izbrana Plastika Skaza.

Podjetje je tudi letos nominirano za gazelo savinjsko-zasavske regije. Ob njem sta nominirani podjetji še Biomasa iz Luč in Baumüller Dravinja iz Slovenskih Konjic, ki je bilo med nominiranci že lansko leto.

Le eno veliko podjetje

Med 100 najhitreje rastočimi podjetji savinjsko-zasavske regije je 55 mikro podjetij, 33 majhnih, 11 srednje velikih podjetij in samo eno veliko podjetje, torej z več kot 250 zaposlenimi. V povprečju ta podjetja zaposlujejo 37,6 sodelavca, kar je več kot podvojeno število v primerjavi z letom 2009, ko so v povprečju zaposlovala 16,7 sodelavca.

Regija je, če sodimo po analizi podatkov 100 najhitreje rastočih podjetij po indeksu rasti med letoma 2009 in 2014, v dobri kondiciji, saj so podjetja v tem času na novo zaposlila 1628 sodelavcev, kar pomeni 62-odstotno rast, medtem ko je regija izgubila 2382 delovnih mest. Prodajo so najhitreje rastoča podjetja regije dvignila za 182 odstotkov, dodano vrednost za 160, količnik možnosti preživetja znaša 78 (največ 100), regije pa samo 45, kar je najmanj med vsemi šestimi regijami.

Najprej k županu

Predstavnike nominiranih podjetij za gazelo regije ter gazel minulih let bo še pred prireditvijo v Hotelu Paka, kjer bodo razglasili regijsko gazelo, ki se bo 21. oktobra v Ljubljani med šestimi finalisti potegovala za naziv zlata gazela 2015, sprejel velenjski župan Bojan Kontič. Na pogovorih bodo sodelovali tudi predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, agencije Spirit in gospodarske diplomacije.

Družba Bisnode bo nominiranim podjetjem predala bonitetno poročilo, prav tako županu velenjske občine, ki bo dobil dodaten uvid v kondicijo občine, ki jo vodi, časopisna hiša Dnevnik pa bo podjetjem, ki so zadnja leta najbolj pripomogla k projektu Gazela, podelila posebna priznanja.

Izbor regijske gazele bo v Velenju tudi tokrat pospremila razstava izdelkov in projektov dijakov in študentov, ki se spogledujejo s podjetništvom, in učencev, ki svojo kreativnost in kompetence nadgrajujejo v sklopu First Lego Lige, za katero v Sloveniji skrbi Zavod Super glavce. Za kulturni program na prireditvi bodo tudi z Avsenikovo Golico poskrbeli harmonikarji Tria Utrip in beatboxer Ervin Oppitz 100TKA ter plesalke plesalke Plesnega kluba Forma, večkratne državne prvakinje, in plesalec stepa Amadej Jankovič, državni prvak in evropski podprvak, prav tako iz Plesnega kluba Forma.