Festival pohodništva

Jubilejni 10. Otroški bazar

Od petka do nedelje bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani največji sejem za družine in edini tovrsten specializirani sejem v Sloveniji – Otroški bazar. Dogodek, ki ga je samo lani obiskalo 36.000 obiskovalcev, bo tradicionalno postregel z izobraževalnim, kulturnim in zabavnim programom, ki ga bodo dopolnili dogajanje v sejemskih dvoranah, medgeneracijski program, športno dogajanje in mini živalski vrt na prostem. Vse dni bo potekala tržnica rabljene otroške opreme, dva dni bo srečanje nosečnic in mladih staršev, potekala pa bo tudi enodnevna družinska svetovalnica.

Sladka Istra 2015

V soboto in nedeljo bo spet znamenita Sladka Istra, mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov. Predstavlja način ohranjanja in nadaljevanja sladkih mojstrovin naših prednikov, prinaša nove oblike sodobnih in kreativnih ustvarjanj na področju slaščičarstva in izdelovanja sladkih izdelkov pri nas, hkrati pa omogoča spoznavanje tujih sladkih izdelkov. Na sladkih poteh v mestnem jedru Kopra, ki bodo obiskovalce vodile mimo ponudnikov, bodo namreč v tematskih sklopih predstavljali in prodajali sladke izdelke slovenske Istre, Slovenije in tujine.

Poleg raznolike ponudbe na prodajnih mestih ponuja Sladka Istra tudi delavnice, strokovna vodenja in predavanja, bogat kulturni program in številne spremljevalne aktivnosti. Strokovno najpomembnejši del festivala so trije sladki natečaji: Najizvirnejša sladica Istre, Muškat Sladke Istre in Naj torta Slovenije. Del prireditve je že tradicionalni Ex tempore Sladka Istra.

Festival ovčje volne na Solčavskem

Od petka do nedelje vas vabijo na Solčavsko, na 5. festival ovčje volne Bicka. Naj vas med množico več kot zanimivih predstavitev, prireditev in dogodkov opozorimo na odprtje razstave ob 10. obletnici delovanja društva solčavskih filcark Bicka v Centru Rinka: Naša ovca in njena volna. Med 10. in 16. uro bo na Rožnem vrhu striženje ovc in sortiranje volne, istočasno pa bo v ateljeju Majnik prikaz izdelave izdelkov domače in umetnostne obrti. Več bo tudi delavnic: ena med njimi bo Od ovce do izdelka, naslednja bo delavnica polstenja... V nedeljo bo po strokovnem posvetu v Centru Rinka (Kako ohranjamo solčavsko ovco) tržnica volnenih izdelkov, sledila bo modna revija, nato bo na vrsti striženje ovc pred farovškim hlevom v Solčavi.

Nastopi ljubljanskih piskačev

Skupina treh trobilcev vsako soboto v srednjeveških kostumih nastopi v Ljubljani: ob 11. uri se predstavijo na balkonu mestne hiše, nato gredo na ljubljanski grad, kjer ob 11.30 odigrajo drugi del programa. Ljubljanski piskači, kakršni so nekdaj nastopali na balkonu mestne hiše, predstavljajo mestni obred, posebej značilen za Ljubljano. Nastop piskačev pomeni za Ljubljano to, kar v nekaterih drugih mestih pomenijo streljanja s topovi, zvonjenje zvonov, mestne ure in podobno. Piskači so prišli v Ljubljano v 16. stoletju, na povabilo takratnega župana iz Gradca. S svojim nastopom so opozarjali prebivalce na zaprtje in odprtje mestnih vrat. Piskali pa so tudi ob slovesnih priložnostih in obiskih pomembnih veljakov v mestu.

Najboljši vikend v Bohinju

V soboto vabijo v dvorano Danica v Bohinjski Bistrici, kjer bodo gostili sirarje, vinarje in gostince, ki bodo imeli pokušnje na svojih stojnicah. V nedeljo pa ste vabljeni še na drugi del naj vikenda: v Bohinju bo namreč 59. Kravji bal. Vse skupaj se bo s prihodom krav začelo ob 10. uri v Ukancu; obljubljajo celodnevno zabavo, glasbene, pevske, folklorne nastope in izbor naj kravic. Gostitelji napovedujejo LesEnDemo, otroški bal in obilo dobre hrane ter glasbe Alfija Nipiča – vsekakor razlogi, ki bodo marsikoga prepričali, da se bo odpravil na obisk bohinjskega konca. Več na www.kravjibal.bohinj-info.com.

Ižanski sejem

V soboto bodo na sejmu svoje izdelke ponudili izdelovalci domače obrti (čebelarji, lončarji, keramičarji, izdelovalci suhe robe, izdelovalci unikatnega nakita in izdelkov iz naravnih materialov) ter pridelovalci zdrave hrane, zelišč in drugih dobrot s podeželja. Vzporedno s sejmom bo potekalo tekmovanje v pripravi jedi na žlico Pokal Šefla, pripravili bodo tudi gobarsko razstavo, pokušnje, delavnice...