Ene najbolj prepoznavnih gob, ki nikakor niso strupene, so jurčki. Pravijo jim tudi jesenski gobani, saj bolj množično poženejo šele ob koncu poletja in jeseni, ko je dežja dovolj, poleti pa jih je zaradi sušnega vremena bolj malo. In jurčki, nekakšni grofje med gobami, so zaradi svojega edinstvenega okusa izjemno cenjeni v večini svetovnih kuhinj, njihova cena pa k sreči še zdaleč ne dosega tiste, ki jo držijo kralji in hkrati posebneži med gobami, tartufi. Sladokusci obe našteti vrsti radi kombinirajo, denimo v rižotah in s testeninami, saj se okusi imenitno ujemajo. Pravijo, da je jurček najokusnejši, če ga pripravimo 24 ur po tistem, ko smo ga nabrali, kadar je teh gobanov v izobilju, pa jih lahko shranimo tudi za pozneje. Eden od načinov je sušenje, takšne lahko razmeroma ugodno tudi kupimo v vsaki bolje založeni trgovini. Ampak verjetno je boljša izbira zamrzovanje. Skrbno očiščene in dobro osušene jurčke položimo v plastično vrečko in jih za pozneje shranimo v zamrzovalnik. Pri tem moramo paziti, da jih še sveže narežemo na primerne kose, saj jih pred pripravo ni dobro odmrzovati, zamrznjenih pa ne moremo rezati. Zanimivo je, da jurčkov ni mogoče gojiti, kakor to počnejo denimo s šampinjoni, saj za svojo rast potrebujejo sobivanje z nekaterimi vrstami dreves. Gojenje bi bilo precej zapleteno, zato večina jurčkov na trgu zares izvira iz divjega naravnega okolja. Seveda se poraja vprašanje, kje so bile gobe nabrane. Tudi pri branjevkah, ki jih prodajajo na tržnici, se je že izkazalo, da so gobe pravzaprav kupile od prekupčevalcev iz Romunije in od drugod. A ne glede na to – če je goba zdrava in dišeča, bomo z njo pripravili vrhunsko pojedino, ob kateri se ne bo zmrdoval niti najbolj zakrknjen mesojedec. Ta goba z rjavim klobukom, rumeno trosovnico in trebušastim betom je namreč zelo dišeča in okusna ter v kuhinji izjemno cenjena, saj jo lahko pripravimo na raznorazne načine. Morda jih le popražimo skupaj s čebulo, dodamo testenine ter potresemo s peteršiljem in parmezanom. Lahko jih zrežemo za gobovo juho, iz njih pripravimo omleto, različne omake, lahko jih vložimo za ozimnico ali posušimo… Okusni so jurčki z jajci, ki jih pripravimo tako, da jurčke narežemo na kose, opražimo s šalotko in česnom, posolimo, zalijemo z malo belega vina in zdušimo, nato pa preložimo v pomaščeno glineno skledo, dodamo neumešana jajca in porinemo v pečico, da jajca zakrknejo. Ko je jed pečena, jo potresemo s peteršiljem in postrežemo. Jurčke lahko pripravimo tudi na za naše kraje manj običajen način. Narežemo jih na debelejše rezine, paniramo in ocvremo kakor strešnice. Pravi sladokusci si iz svežih jurčkov pripravijo karpačo, tako da jih narežejo na zelo tenke lističe, pokapajo z dobrim olivnim oljem in limonovim sokom ter postrežejo s popečenimi kruhki s česnom. Če niste za pretirano zapletene kuhinjske avanture, pa si jih pripravite v rižoti ali po naslednjem receptu.

Jurčki z ajdovo kašo

Potrebujemo: 300 g jurčkov, 200 g ajdove kaše, 100 g čebule, 100 g korenčka ali pastinaka, 50 g masla, 1,5 dl sladke smetane, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 2 stroka česna, 2 vejici peteršilja, 2 vejici timijana, 1 vejico majarona, lovorov list.

Priprava: V večjem cedilu pod tekočo vodo operemo ajdovo kašo in jo v litru blago osoljene vode skupaj z lovorovim listom, sesekljanim strokom česna in majaronom počasi skuhamo na zob, podobno kakor riž. Jurčke in morebitne druge gobe očistimo in narežemo na nekoliko debelejše lističe. Čebulo sesekljamo in na hitro opražimo na razpuščenem maslu, nato dodamo na drobne kocke narezan korenček. Med mešanjem počasi pražimo tri minute. Nato dodamo narezane jurčke, sesekljan strok česna in osmukane listke timijana. Vse skupaj počasi pražimo, da se tekočina povsem ukuha. Medtem osmukamo in drobno sesekljamo peteršilj. Pražene gobe zalijemo s sladko smetano, dodamo odcejeno kašo (ki smo ji odstranili lovorov list in vejico majarona) ter sol in poper. Med mešanjem na hitro prevremo in odstavimo. Potresemo s sesekljanim peteršiljem, premešamo in takoj postrežemo kot toplo predjed, lažjo samostojno jed ali z mesno oziroma zelenjavno prilogo. Če želimo, lahko gotovo jed pred serviranjem še rahlo zapečemo v pečici, da dobi nežno skorjo.