Vodja opozicijske HDZ Tomislav Karamarko se je tudi brez dragih ameriških PR-svetovalcev, kakršne si je privoščil šef SDP in premier Zoran Milanović, naučil zgoraj omenjeno lekcijo. Samo številke so tisto, kar volilec razume. Pa ne tiste, ki bi zavezovale stranko, ki se poteguje za prevzem vodenja države, ampak tiste, ki jasno in glasno razgaljajo sedanjo zgubarsko vodilno strukturo, ki je v resnici malce levo od zelo desnega. Tomislav se je odpovedal kolinam pri sorodnikih, da bi se poglobil v neizprosno statistiko. Potem pa je ob pravem trenutku, na pravem mestu seznanil Hrvate s številkami, ki jih nasledniki Titovih pionirjev in Udbe skrivajo.

Za razkrivanje boleče resnice o vladajoči koaliciji ni izbral Zagreba, ampak odročne kraje, kajti do tam, zaradi zaostalosti, slabih cest in informacijske ignorance medijev ter politikov, resnica o domovini redkokdaj pride. »Vladajoča levica,« je ob spremljavi fanfar oznanil Karamarko, »je državo uničila s tremi stoticami! Torej: v času njenega vladanja je bilo izgubljenih 100 tisoč delovnih mest, v času njene vladavine je državo zapustilo 100 tisoč ljudi in v času njenega vladanja se je država zadolžila še za 100 milijard kun!« Da pa ne bi bilo videti, da se ponavlja s temi stoticami, je z usti, polnimi pršuta, na festivalu dalmatinskega pršuta v Drnišu pribil, da je sramota, če država ob takšnih, z burjo in dimom ozaljšanih svinjskih stegnih, ki so visela po ulicah Drniša, uvaža 70 odstotkov hrane. Pod pezo tako eksaktnih številk, do katerih je prišel bodoči premier, bi padla tudi bolj zakrknjena levičarska stranka, kot je SDP.

Vsi so že videli Milanovića in njegove na smetišču zgodovine, ko se je od nekod pojavila neka novinarka, verjetno na plačilnem seznamu komunistične partije Severne Koreje, ki je v časopis dala naslednje podatke. Hrvaško je zaradi gospodarske krize po podatkih evropske komisije zapustilo okoli 50 tisoč ljudi, pa še od teh se jih je malo manj kot polovica, večinoma Srbov, preselila v Srbijo in Bosno, kar bi težko označili kot ekonomsko migracijo. Hrvaška se je v treh letih leve vladavine zadolžila za nekaj več kot 70 milijard, kar je precej manj od 100. Po podatkih hrvaškega državnega statističnega urada se je v dobrih treh letih leve strahovlade število delovnih mest zmanjšalo za 60 tisoč, kar je precej daleč od 100. Pa tudi glede hrane pravi statistika, je izvrtala novinarka, je na policah samo 50 odstotkov tujega izvora. Pa dobro, je dejal Karamarko z usti, polnimi 100-odstotnega paškega sira, 50 odstotkov gor ali dol. Ljudje božji, jaz sem študiral zgodovino, ne pa matematike. Pa ja ne boste iskali dlake v jajcu, zdaj ko nas je levica uničila! Mi smo stranka, ki vam zagotavlja resnico, ki vam bo odstranila plašnice. Statistika? No, ja, saj veste, vi jeste zelje, jaz meso, vsi skupaj pa segedin.