Pred nekaj leti je na odprtem prvenstvu Avstralije v tenisu Novak Đoković na špekulativno razpredanje, kam z denarjem od razkošnih turnirskih nagrad, odgovoril z vprašanjem: »Ste se kdaj vprašali, kolikšni so stroški?« In pokazal s prstom na ložo, kjer običajno med dvobojem sedi njegova številna spremljevalna ekipa.

Vsi potujejo z Đokovićem v prvem razredu letal, stanujejo v hotelih z največ zvezdicami ali v najetih vilah, plačati jim je treba hrano in visoke honorarje, potem pridejo naokoli še dobrodelne organizacije, ostalo sorodstvo, prijateljstvo in znanstvo, ki je prepričano, da je samo s trepljanjem po ramenu neizmerno zaslužno za Đokovićeve zmage. Trenutno v Đokovićevi loži sedijo občasno žena Jelena brez njunega sina Štefana, ki bo oktobra star leto dni, ob dveh trenerjih, Marjanu Vajdi in Borisu Beckerju, še trenerja Miljan Amanović in Gebhard Phil Gritsch, menedžer Edoardo Artaldi in za stike z javnostjo zadolžena Ellena Cappellaro, ki je bila pred štirimi leti še spremljevalka srbskega specialista za diete in akupunkturo Igorja Četojevića, ki je ugotovil, da ima Đoković težave z glutenom. S protiglutensko dieto je Novak Đoković postal še bolj suh, vendar nič manj močan na igrišču, potem se je zatekel še k meditacijam in k jogi ter presenetil teniški svet, ko je med turnirjem v Wimbledonu obiskal še budistični tempelj v Londonu.

»Ne vem, če mi razen brezglutenske diete vse skupaj pomaga na igrišču, saj v jezi še vedno z užitkom razbijem lopar, kričim, ko mi ne gre, in komaj čakam, da se sprem še z ženo Jeleno. Kdor trdi, da nima slabih trenutkov, je navaden lažnivec!« je odkrit prvi igralec sveta.

Boleha pa Đoković za »boleznijo«, ki je znana vsem velikim športnikom, in sicer da kar hudo trpijo, ko ugotovijo, da prvo mesto ne prinese samo slave, temveč tudi vzame pristno priljubljenost med oboževalci, ki imajo najraje izzivalce zmagovalcev. Srb ve, da urbani svet ljubi Švicarja Rogerja Federerja, sanjači pa slavijo Španca Rafaela Nadala, ki si je nadel masko nesrečnika, ki se noro trudi na igrišču, pa vendar tudi izgublja.

Večno slavo sta idealno rešila oba Švicarja, Roger Federer in Stanislas Wawrinka, ki sta resnična prijatelja tudi zasebno, ne samo pred kamerami. Čeprav je Rogerjeva žena Mirka v Wimbledonu lani zavpila iz lože na Stanislasa, da je cmerav otrok (cry baby), sta pozno v noč v londonskih lokalih sklenila večno premirje, ki ga bolj potrebuje mlajši od njiju, trenutno zaljubljen do ušes v 12 let mlajšo hrvaško teniško igralko Donno Vekić. In spet smo pri častni loži razvajencev, v kateri še vedno trmasto odklanjajo novo srčno izbranko zaljubljenega Wawrinke in se sprenevedajo, da se bo njihov klient še tretjič vrnil k svoji deset let starejši ženi Ilhan, s katero sta se pred leti prvič, letos pa drugič uradno ločila.

Vsi trije trenutno najmočnejši igralci tenisa na svetu, Djoković, Federer in Wawrinka, bodo tudi po odprtem prvenstvu ZDA še tesneje skupaj na vrhu lestvice ATP , pa naj zmaga kateri koli od njih, ali pa celo četrti polfinalist Marin Čilić.

Izidi, ženske, polfinale: Pennetta (Ita, 26) – Halep (Rom, 2) 6:1, 6:3, Vinci (Ita) S. Williams (ZDA, 1) 2:6, 6:4, 6:4.