V številnih slovenskih gledališčih so namreč v teh dneh na voljo abonmajske vstopnice za prireditve oziroma predstave, ki jih bomo lahko gledali do konca pomladi prihodnje leto. Kar nekaj je tudi zanimivih razstav, ki vabijo obiskovalce – tako stalne postavitve kot razstave, ki so na ogled le določen čas – na primer Freštreš redempcija, umetniška instalacija in predstavitev kolektiva Freštreš v Kinu Šiška, in prihajajoča razstava ženskega stripa Komikaze ter razstava ob 150. letnici rojstva znamenitega arhitekta in urbanista Maksa Fabianija – Fabianijeva dediščina v Mestnem muzeju v Ljubljani. Še do nedelje je v Piranu odprta razstava Daniela Dondéja The Stradivari Rock & Stradivari flowers – popolna mojstrovina, v Slovenj Gradcu je na ogled Sodobna umetnost na Koroškem, v Murski Soboti pa je razstava slik slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami. Lahko pa se zapeljete tudi do Vrbskega jezera na avstrijskem Koroškem in obiščete znameniti Minimundus, ki bo odprt še do 27. septembra. Marsikje se je že začela tudi trgatev, ki je za številne doživetje posebne vrste.

Vikendi odprtih vrat

V Šmartnem pri Litiji, Lukovici, Litiji in Kamniku bodo do oktobra potekali vikendi odprtih vrat pri turističnih ponudnikih. Vsak konec tedna jih lahko obiščete, ponudili pa vam bodo edinstveno izkušnjo s posebnimi ugodnostmi in presenečenji.

Na točkah, označenih s srčki, lahko spoznate lokalno območje, njihovo domačo hrano in lokalne specialitete, ob tem pa boste deležni tudi posebnih ugodnosti, ki veljajo ob vikendih odprtih vrat. Spoznali boste lahko rokodelske in druge tradicije, ob tem pa lahko še presenetite otroke s prav posebnimi dogodivščinami.

Z jesenskimi potepi po Srcu Slovenije boste obenem sodelovali v nagradni igri za družinsko kopalno karto za bazene v Termah Snovik. Na točkah, ki jih boste obiskali v času vikendov odprtih vrat, zahtevajte nagradni kupon – vsi izpolnjeni kuponi bodo sodelovali v žrebanju, ki bo 11. novembra.

V Lipico na gala prireditev

Najlepši lipicanski žrebci na vajetih jahačev lipiške klasične šole jahanja bodo v nedeljo, 20. septembra, ob 15. uri nastopili na edinstvenem gala konjeniškem spektaklu ob 435. obletnici Kobilarne Lipica. Na nepozabni predstavi se jim bo kot posebni gost pridružil Leteči Francoz Lorenzo s svojim šovom in drznimi akrobatskimi točkami, s katerimi je zaslovel po vsem svetu. Gostje predstave bodo jahači promocijske skupine PRC Krumperk biotehniške fakultete in konjeniki postaje konjeniške policije Ljubljana s svojimi lipicanci. Praznovanje 435. obletnice Kobilarne Lipica, ki bo sovpadlo z 19. Dnevom Kobilarne Lipica, bo tudi letos pomenilo vznemirljiv vrhunec živahnega turističnega utripa v Lipici.

Festival lutkarjev

Do nedelje bo v Lutkovnem gledališču Maribor potekal 8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. To je festival, ki ga organizirata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev in Lutkovno gledališče Maribor, na programu pa so najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon. Festival predstavlja jagodni izbor slovenskega lutkovnega gledališča, možnost primerjave, strokovne izmenjave in druženja, je praznik lutkovne umetnosti in promocija le-te.

Dnevi narodnih noš v Kamniku

Ta konec tedna BO Kamnik gostil okoli 30.000 domačih in tujih obiskovalcev, saj največji slovenski etnološki festival v svoje vrste vsako leto privabi tudi številne tuje folklorne skupine, tokrat med drugimi škotske, češke in šri lanške. Kot uvod v 45. dneve narodnih noš in oblačilne dediščine bo v četrtek ob 14. uri na Glavnem trgu v Kamniku slovesna predstavitev priložnostnih poštnih znamk na temo Alpe kot življenjski prostor. Znamke, ki jih bo Pošta Slovenije izdala v sodelovanju z Liechtensteinsko pošto, so posvečene Veliki planini in dolini Malbun. Najbolj priljubljena in odmevna med dogodki festivala seveda ostaja nedeljska povorka narodnih noš, ko se v barvah bogate oblačilne dediščine na ulicah starega dela mesta predstavi več kot 2000-glava pisana množica v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg.