S tem, da malo odpremo okno ali celo le na kip, ne naredimo nič, saj bi morali prečno prezračevati oziroma napraviti prepih za najmanj pet minut in še s tem se ne prezračijo vsi deli prostora.

Tako je danes ob vgradnji sodobnih oken obvezna tudi vgradnja sistema za prezračevanje, na urejanje prezračevanja pa čaka še ogromno stanovanj.

Spodbude Eko sklada

Eko sklad Slovenije v letošnjem razpisu subvencij zahteva vgradnjo trislojnih oken, ob tem pa že nekaj let s subvencijami v višini 25 odstotkov investicije spodbuja tudi vgradnjo centralnih in decentralnih sistemov za prezračevanje z rekuperacijo. Pred leti so spodbujali samo centralne sisteme, decentralni pa so v zadnjih letih postali enakovredni centralnim in celo še več, zaradi preprostosti vgradnje, primernosti za različne velikosti stanovanj in objektov, novogradnje in adaptacije celo prehitevajo centralne sisteme.

Danes imamo na trgu številne ponudnike centralnih rekuperacijskih (ki izsesanemu zraku odvzamejo toploto in z njo ogrejejo vstopni zrak) prezračevalnih sistemov. Vendar so ti bolj primerni za novogradnje in manj za adaptacije in poleg vsega niso niti namenjeni prezračevanju stanovanj v večstanovanjskih objektih (razen v primeru novogradnje, ko lahko dogradijo sistem prezračevanja, vendar tukaj takoj dodajo besedno zvezo nadstandardna kakovost). Eden redkih ponudnikov učinkovitega sistema lokalnega prezračevanja je nemško podjetje Lunos, ki ga v Sloveniji od leta 2010 zastopa ljubljansko podjetje Lunos, d.o.o.

Decentralni sistem

Lunosov decentralni prezračevalni sistem deluje tako, da izsesa porabljen zrak in dovede novega. Na ta način so izmenjave nadzorovane, jih ni preveč in ne premalo, zrak se zamenja v celem prostoru, hkrati pa je doveden zrak prefiltriran, kar je posebej pomembno, če imamo zunaj slab zrak ali je ta poln pršic. Zvočna izolacija je enaka kot pri zaprtih oknih (52 decibelov izolacije), prihranek toplote je pri klasičnem hidrosenzibilnem sistemu (sistem brez rekuperacije) v primerjavi z odpiranjem oken več kot 40-odstoten, pri rekuperacijskem sistemu pa so te izgube res minimalne.

Podjetje proizvaja klasične in tudi rekuperacijske sisteme prezračevanja. Če se kot lastnik stanovanja, ki je opremljeno z zrakotesnimi okni, že ne odločite za vgradnjo varčnega lokalnega rekuperacijskega sistema prezračevanja, je nakup vsaj klasičnega sistema v dobi sodobnih zrakotesnih oken tako rekoč obvezen. In če bi vprašali za mnenje strokovnjake, ki se ukvarjajo z odvečno vlago in slabim zrakom v prostorih, bi vam marsikdo dejal, da bi minimalni sistemi za prezračevanje morali biti skoraj zakonsko predpisani in standardni v vsakem stanovanju z novimi zrakotesnimi okni. Temeljne prednosti lokalnega sistema prezračevanja so med drugim tudi, da med njimi ni zračnih kanalov, v katerih se lahko ob nepravilni uporabi ujamejo različne nečistoče. Ob tem mimogrede še to. Kakovostno prezračevanje rešuje tudi obremenjenost objektov z radonom, ki je prisoten v številnih starejših in tudi adaptiranih hišah na kraškem terenu.

Sledenje tehnični logiki

Zanimivo je, s kakšnim izdelkom je v petdesetih letih začelo podjetje Lunos. Takrat so se začeli graditi večstanovanjski bloki, ki so imeli praviloma vključeno shrambo brez okna. Zato je podjetje svoje delo začelo z inovacijo pasivnega prezračevalnega sistema – prezračevalnega zidaka. In na inovacijah so potem gradili svoj razvoj, s tem da so ves čas sledili tehniški logiki, ki je temelj dobrega prezračevanja, in jo le nadgrajevali s sodobnimi sistemi.

Klasični prezračevalni sistemi lunos temeljijo na ustreznem pretoku zraka v celotnem bivalnem območju. Tako imamo v stanovanju vhodne enote za dotok svežega zraka (svež in filtriran zrak prihaja skozi posebne zračnike v dnevne sobe, spalnice in otroške sobe ter delovne prostore) in na drugi strani posebne ventilatorje, ki prenašajo, glede na stopnjo vlažnosti zraka, izrabljen zrak iz kopalnice, kuhinje, sanitarij in pralnice na prosto oziroma v prezračevalne jaške. V stanovanju s pomočjo teh ventilatorjev nastane majhen podtlak, ki povzroči, da skozi vhodne enote prihaja svež, kot rečeno, filtriran zrak. Pretok zraka med prostori uravnavajo vratne rešetke (običajno vgrajene v kopalnicah) ali pa se uporabi izvirni Lunosov element za pretok zraka med sobami.

Rekuperacijski decentralni sistem

Ob 25-odstotni nepovratni subvenciji pa je vsekakor smiselno nabaviti rekuperacijski sistem. Če povemo poenostavljeno, ti sistemi delujejo na podobnih principih različnega tlaka v bivalnih prostorih, s tem da so izjemno energijsko učinkoviti in toploto, ki jo odvzamejo notranjemu zraku, učinkovito vrnejo v prostor s svežim zrakom z minimalno porabo energije. Tako porabi lokalni rekuperator le 3,3 W pri zahtevani izmenjavi 38 m³/h, kar pomeni 0,09W/m³/h pri povrnitvi toplote v vrednosti 90,6 odstotka.

Rekuperacijski decentralni sistem Lunos E2 deluje po znanem principu regenerativne izmenjave toplote, ki jo je podjetje Lunos izboljšalo skoraj do popolnosti. Tako imenovani acuvent – hranilnik toplote je umeščen na sredino zračnega toka, ki ga ustvarja eko – ekonomični motor z aksialnim ventilatorjem. Z izmenično smerjo zračnega toka, ki ga povzroča delovanje ventilatorja, se keramično jedro napolni s toplotno energijo zraka, ki izhaja iz prostora, ter jo oddaja v dovajani zrak. Ta proces je tako učinkovit, da se pri prezračevanju izgubi le deset odstotkov energije za ogrevanje. Za uravnovešeno odvajanje in dovajanje zraka je potrebna oziroma priporočljiva vgradnja dveh enot oziroma parno število prezračevalnih naprav E2. Prav tako pomemben je učinkovit filter, ki preprečuje, da bi v prostor prišli cvetni prah, umazanija in prašni delci, kar je posebej ugodno tudi za alergike. Filtri so trajni in enostavni za čiščenje, ob vsem tem pa je E2 najmanjša decentralna prezračevalna naprava. V »umazanih« prostorih (kopalnica, sanitarije, kuhinja) lahko vgradimo klasičen sesalni Lunosov ventilator, ki ima aksialni motor in ustvarja ob zelo majhni porabi energije podtlak. Lahko pa ga nadomestimo tudi z rekuperacijsko enoto E go, ki je sistem z dvema ventilacijskima enotama v enem kanalu in zato ni potrebna vgradnja dveh enot, je pa posebej primerna za manjše prostore in tudi sodi med subvencionirane naprave Eko sklada.

Hidrosenzibilni sistem

Glede na zelo veliko problematiko slabega zraka v slovenskih stanovanjih, bi bilo še kako smiselno, da bi država subvencionirala tudi enostavnejše in cenejše sisteme neodvisnega prezračevanja. Pri hidrosenzibilnem Lunosovem sistemu praktično ni prav, da govorimo o izgubah. Do izgub bi namreč prihajalo takrat, če nikoli in nikdar ne bi odprli oken in vrat, zato ta primerjava ni logična. Pred leti so v Nemčiji naredili primerjavo. V novogradnji s 600 stanovanji so 200 stanovanj naredili brez kakršnega koli prisilnega sistema prezračevanja, v 200 so namestili klasični hidrosenzibilni sistem Lunos in v 200 za tisti čas najmodernejše sisteme z rekuperacijo. Takrat je rekuperacija dosegala okoli 75, danes pa 90 in več odstotkov. Po vselitvi so izvajali meritve. Po dveh letih so ugotovili, da je bil glede na stanovanja brez neodvisnega sistema prezračevanja prihranek s hidrosenzibilnim prezračevanjem 17-odstoten, s takratno rekuperacijo pa 27-odstoten. Ko so preračunali še amortizacijo različnih sistemov, so v objavi priporočili vgradnjo hidrosenzibilnega sistema zaradi predolge amortizacije varčnega rekuperacijskega sistema. In od takrat naprej so v Nemčiji množično vgrajevali te sisteme.

Vsekakor vam priporočamo vgradnjo sistema za prezračevanje, po možnosti rekuperacijskega, kajti kalkulacija prihrankov se zaradi subvencije Eko sklada danes bolj nagiba ravno k tem sistemom.