V šestih sejemskih dneh se bo v 15 sejemskih dvoranah in na zunanjih razstavnih površinah predstavilo več kot 1500 razstavljavcev iz 38 držav. Za prvi sejemski dan so v Celjskem sejmu pripravili posebno otvoritveno akcijo - za vstopnico bo treba odšteti le 2 evra. Tudi sicer so v Celjskem sejmu letos ohranili ugodnejše cene vstopnic za 48. MOS. Za družinsko vstopnico bo treba odšteti 10 evrov, po 16. uri pa le 8 evrov. Tudi drugim vstopnicam se cena po 16. uri zniža, parkiranje pa bo po tej uri brezplačno. Cene gostinskih storitev bodo primerljive s cenami v restavracijah in gostilnah.

Aktualna predavanja in svetovanja o energijski učinkovitosti

Že prvi sejemski dan bo mogoče na sejmišču prisluhniti aktualnim predavanjem ENSVET, kjer bodo energetski svetovalci predstavili kurilne naprave na lesno biomaso, čista vozila in okolju prijazno vožnjo, načrtovanje in gradnjo sodobne ekološke pasivne hiše ter razložili, kako ugotoviti napake v stavbnem ovoju s termografijo in preizkusom zrakotesnosti. Obiskovalci pa bodo lahko obiskali tudi brezplačno Energetsko svetovalno točko na razstavnem prostoru Eko sklada v sejemski dvorani L, kjer bodo vsak dan za individualna svetovanja na voljo štirje energetski svetovalci. Učinkovita raba energije in izkoriščanje obnovljivih virov energije sta sicer že nekaj let pomembni rdeči niti praktično celotnega razstavnega dela sejma, saj so prihranki, ki jih je mogoče tako doseči, pomembni tako za posameznik in podjetja kot tudi družbo kot celoto.

Svetovanje za podjetja in predstavitev obrtnih poklicev

Na razstavnem prostoru Obrtno-podjetniške zbornice v sejemski dvorani L1 bo od torka do petka na voljo tudi brezplačno podjetniško in pravno svetovanje za podjetja. Predstavitve obrtnih poklicev na Ulici obrti pa si bo mogoče ogledati vseh šest sejemskih dni. OZS Ulico obrti v sodelovanju z območnimi obrtno-podjetniškimi zbornicami, strokovnimi sekcijami, dijaki in Centrom RS za poklicno izobraževanje na MOS predstavlja že tretjič. Vse dni sejma bodo v živo potekale predstavitve obrtnih poklicev: avtoserviser, avtokaroserist, zlatar, mizar, elektrikar, izdelovalec oblačil in ustvarjalec modnih oblačil ter pek in slaščičar.

Na sejmišču prvič celovito o e-mobilnosti

Letošnji MOS bo prvič v Sloveniji na enem mestu celovito predstavil področje e-mobilnosti. Videti in preizkusiti bo mogoče električne avtomobile, motorje, skuterje in kolesa. Predstavljene bodo električne polnilnice in novosti na področju baterij. Na strokovnem posvetu prvi sejemski dan se bodo v Celju s ključnimi akterji na tem področju posvetili vprašanjem priložnosti na področju e-mobilnosti za slovensko gospodarstvo, znanost in turizem. Ob tem bodo na sejmišču odprli tudi hitro polnilnico za električna vozila 2 x 22 kW, ki bo na voljo brezplačno vsem obiskovalcem sejmišča. Na letošnjem sejmu bodo poleg hitre polnilnice zagotovili še 15 brezplačnih parkirnih mest za električna vozila s priključkom 230V, 16 A.

Letos prvič razstava kampinga in karavaninga

Vsebine MOS-a bodo letos še bogatejše, saj so v Celjskem sejmu skupaj z različnimi partnerji pripravili kar nekaj novosti - vsebinskih dopolnitev programa, ki izhajajo iz potreb in prioritet gospodarstva ter države. V ta segment sodi tako aktivno preživljanje prostega časa v naravi, zato za vse ljubitelje kampiranja na MOS-u pripravljajo 1. veliko razstavo kampinga in karavaninga. Opozarjalo bodo tudi na pomen lesa kot strateške surovine, ki jo v Sloveniji mnogokrat uporabljamo na neprimeren način s premalo dodane vrednosti v procesu predelave.

Skupinski nastop tujih gospodarstev

Sejemsko dogajanje pa bodo zaznamovale še skupinske predstavitve tujih gospodarstev. Največjo pripravlja Kitajska – v sejemski dvorani A bo od torka do petka (8.-11. september, od 9. do 17.30 ure) mogoče obiskati Premium Brands China. Zgodila se bosta še dva jubileja – Hrvaška bo letos v organizaciji Hrvaške obrtne zbornice obeležila 20. zaporedni nastop, Srbija pa 10. nastop v organizaciji Pokrajinskega sekretariata za gospodarstvo, zaposlovanje in enakopravnost spolov AP Vojvodina. Sicer pa skupinske predstavitve pripravljajo še Brazilija, Indija, Italija, Madžarska, Tajvan, Turčija, priložnosti za gospodarsko sodelovanje pa bodo predstavile še gospodarske zbornice in poslovna združenja Kanade, Velike Britanije in ZDA.

MOS-ova doživetja - poučna zabava za vse generacije

MOS-ova doživetja letos prinašajo glasbeno-plesno dogajanja na odru v atriju sejmišča in testne vožnje z električnimi vozili. V Outdoor parku pa bo mobilni adrenalinski park s preizkusi spretnosti za celotno družino.

Vsak dan od torka do nedelje

48. MOS je mogoče obiskati vsak dan med 9. in 19. uro, zadnji dan do 18. ure. Obiskovalci se lahko z največjih parkirišč ob Dvorani Zlatorog do prireditvenega prostora konec tedna in čez vikend (petek-nedelja) pripeljejo z brezplačnim sejemskim avtobusom. V Celjskem sejmu obiskovalce vabijo, da si dnevni program dogajanja, seznam razstavljavcev in druge koristne informacije za obisk sejma ogledajo na njihovi spletni strani www.ce-sejem.si.