Na Trubarjevi ulici v starem mestnem jedru, v nekdanji Gostilni pri Trubarjevi mami (Kaval Group) in še prej piceriji Čerin, bo od ponedeljka vel dim Teksasa in Kansasa. Kralja žara, Miha in Nejc Pešec, namreč odpirata prvi Smoke House (Hišo dima) v Sloveniji, ki sliši na ime - Kralj žara. Dimilo in jedlo se bo, jasno, večinoma meso, obljubljata pa, da tudi vegetarijanci ne bodo ostali lačni. Zanimivo je, da bodo lahko gostje vse vrste mesa, ki jih bodo okusili v restavraciji, vakuumsko pakirano kupili tudi za domov.

Od spletne prodaje do restavracije

»Restavracija je nekakšen podaljšek najinega triletnega ustvarjanja, ko sva iz spletne trgovine z žari ustvarila celoten koncept Kralj žara, ki ljudem ponuja kakovostne izdelke tako na spletni strani kot tudi v salonu, ga nadaljevala z akademijami peke na žaru in ponudbo najbolj kakovostnih kosov mesa, ki ga prej končni uporabniki niso mogli tako enostavno dobiti na krožnik. Restavracija tako predstavlja smiselno celoto,« je povedal starejši od bratov Pešec – Miha. In namignil, da je restavracija prva te vrste v Sloveniji, a zagotovo ne zadnja.

Ljubiteljem mesa bosta v prvi vrsti ponujala okuse Teksasa in Kansasa, med katere sodijo tipične jedi, kot so dimljena svinjska in goveja rebrca z kremasto zeljnato solato (coleslaw), dimljen puran, goveji »brisket«, razne zorjeni goveji zrezki, sušena govedina, polnjen krompir; med drugim bodo lahko gostje obedovali tudi razne burgerje, koruzno juho, chilli kot carne, ameriški prebranec, sirovo pito in korenčkovo torto. Žar bo povečini napajalo oglje češnje, jablane, oreha in hickoryja.

Meso kot v michelinkah?

Del redne ponudbe bosta tudi govedina black angus iz ameriških pašnikov in govedina black angus iz Irske. »Slednja je tako opevana zato, ker ima Irska zaradi podnebnih značilnosti najdaljšo pašno sezono v Evropi, in tako 90 odstotkov prehrane irskega goveda sestavljajo sveža trava in zelišča. Posledično ima meso višjo stopnjo vitaminov in betakarotenov. Podobno je pri ameriškem govedu. Konstantno gibanje goveda in prehrana, poskrbita za mehko, aromatično meso izjemnega okusa, ki je močno marmorirano, « je pojasnil Miha Plešec.

Njegov mlajši brat pa je povedal, da bodo vse jedi temeljile izključno na surovinah najvišje kakovosti, »meso bo tudi takšno, ki ga uporabljajo kuharji v Michelinovih restavracijah.« Kot hišno posebnost napoveduje 24 ur dimljeno govedino in 18 ur dimljeno svinjino (ker tekstura razpade, meso natrgajo na nitke), ki jo je v obliki sendvičev že moč okusati tudi v »takeaway« lokalu – Kralj na hitro - v zgornjem delu objekta, ki gleda na Trubarjevo ulico.

V posebni ponudbi tudi bizon in kobe

Da se stalni gostje ne bi dolgočasili ob venomer enaki ponudbi, načrtujejo tudi posebne menije, ki bodo časovno omejeni. »En mesec bo, na primer, v ponudbi meso bizona na razne načine, naslednji mesec bo v igri pata negra, spet naslednjič bomo imeli vegetarijanski mesec in tako naprej. V teh posebnih menijih pa se bo tu pa tam znašel tudi kakšen kos originalne kobe govedine,« je napovedal starejši Pešec.

»Čeprav se gremo visoko kuhinjo z najboljšimi kosi mesa, na krožnikih ne pričakujte penic, omakic in podobnega balasta. Ameriška kuhinja je namreč preprosta. Če boste naročili steak, bo na krožniku samo steak, brez dodatkov, tako da boste občutili okus surovine. Tudi krožniki bodo navadni, beli,« pa je opomnil glavni kuhar Dejan Turk, ki, mimogrede, z direktorjem Simobila nima nič skupnega.

Tudi sicer naj bi lokal deloval po principu »največ za najmanj denarja.« Vinska karta, ki v največji meri vključuje vina iz Goriških brd in Istre, to potrjuje. Buteljko tokaja od Movie (gredič) boste lahko srebali že za 17 evrov, medtem ko boste za njegovo zvrst veliko belo ali oranžnega lunarja odšteli 30 evrov. Batičevo pinelo si boste privoščili že za 25 evrov, medtem ko boste za Kabajev beli pinot segli v žep po 19 evrov. V Ljubljani boste omenjena vina težko pili ceneje. Na voljo bo tudi izbor slovenskih, belgijskih in nemških craft pivovarjev. Kot prvi v Sloveniji bodo ponudili točeno dimljeno pivo Schlenkerla.