S »hercem« (lopato) so si »knapi« (rudarji) iz »šihta« (službe) v šiht kopali težko prigarano »colngo« (plačo). To pivo je po besedah mladih pivovarjev iz Zagorja ob Savi zahvala generacijam knapov za izročilo in dediščino, ki ostaja. Zgodb o knapih, ki so svojo prvo colngo porabili za pivo, je nešteto. Pivovarja Patrik in Renee sta prvo pivo zvarila že leta 2009, želja po lastnem pivu in pivovarni pa je prvič preskočila v letu 2014.

Letos želita njuno pivo približati najprej Zasavcem, nato pa še drugim slovenskim pivoljubom. »Najina želja je vzpostavitev mikro pivovarne v Zasavju, ohraniti dediščino in izročilo skozi kakovosten proizvod,« trdita mlada pivovarja in obenem poudarjata, da želita ob tem »še dodatno ozavestit kulturo pitja piva v Sloveniji na nivo ostalih pijač, kot je naprimer vino.«

Herc je pivo stila American Pale Ale (APA) in je temne jantarne barve z močno hmeljnato aromo, ki ji družbo dela še nekaj zanimivih začimb. Okus je značilno grenak, ki preide v poseben zeliščni pookus.

Pivo: Herc

Pivovarna: Pivovarna Knap, Kisovec, polni Pivovarna in vinska klet Vizir, Črnomelj

Stil: American Pale Ale (APA)

Vsebina alkohola: 5,40%

Količina: 330 ml

Cena: 2,70€

www.birbox.si