Za največje poletne zapravljivce so se še enkrat več izkazali klubi iz Anglije, ki so za okrepitve skupno namenili kar 1,18 milijarde evrov. Kot ugotavlja tiskovna agencija Reuters, so imeli največ koristi od tega neangleški klubi, saj je kar sedem od desetih najdražjih igralcev v angleške prvoligaše prestopilo iz tujine.

Pri tem so se za najbolj podjetne izkazali nemški VfL Wolfsburg, Hoffenheim in Bayer Leverkusen, ki so za prodajo Kevina de Bruyna (Manchester City), Roberta Firmina (Liverpool) in Sona Heunga-mina (Tottenham) skupno iztržili nekaj več kot 136 milijonov evrov.

Klubi elitne premier lige so sicer v primerjavi z lanskim prestopnim rokom za okrepitve iz tujine namenili 10 odstotkov več oziroma slabih 787 milijonov evrov. »Odkar je bila v sezoni 2013/2014 podpisana nova pogodba glede televizijskih pravic, so se zneski nakupov za nogometaše iz tujine skoraj podvojili,« ugotavlja Alex Thorpe iz revizijske hiše Deloitte in dodaja: »Leta 2012 je ta znesek znašal 300 milijonov funtov, to poletje pa že 585 milijonov. Podatek je dober pokazatelj, kako prihodki od televizijskih pravic vplivajo na povečano potrošnjo angleških klubov na mednarodnem trgu.«

Glede na to, da prihodnje leto v veljavo stopi nova pogodba, od katere se bodo prihodki angleškim prvoligašem s strani televizijskih pravic povečali še za dodatnih 70 odstotkov, Thorpe napoveduje, da se bo trend zapravljanja ne zgolj nadaljeval, temveč celo povečeval.

Po mnenju posredniškega podjetja Fenix pa je poleti angleškim klubom na roko šla tudi nizka vrednost evra v primerjavi s funtom, saj so zgolj na ta račun privarčevali 116 milijonov evrov.

Za zapravljivimi Angleži so se na drugem mestu sicer nekoliko presenetljivo znašli klubi iz italijanske serie A, ki so za nakupe novih igralcev odšteli 550 milijonov evrov, s 543 milijoni evri sledi španska la liga, 393 milijonov evrov so zapravili Nemci, 300 pa Francozi.