V Ljubljani bo časopisna družba Dnevnik danes zagnala petnajsti izbor Gazela, v katerem prepoznavajo najboljša najhitreje rastoča podjetja. Izbor se začenja z razglasitvijo prve regijske gazele od šestih, in sicer gazele osrednje Slovenije. Nominirana podjetja za gazelo osrednje Slovenije so Donar, Farmicom in RLS Merilna tehnika, ki so vsi uveljavljeni izvozniki.

Osrednja Slovenija je po večini kazalnikov – rast prodaje, števila zaposlenih, dodana vrednost – najmočnejša od šestih regij, pa vendar je le trikrat prejela zlato gazelo. Njen zadnji večji uspeh je bila srebrna gazela podjetja XLAB leta 2011.

Podjetnike najboljših gazel letošnjega leta ter gazel minulih let bo danes popoldne sprejel tudi ljubljanski župan Zoran Janković, pogovor z njim in predstavniki gospodarskega ministrstva, agencije Spirit ter gospodarske diplomacije pa bo spet dobra priložnost, da si izmenjajo mnenja o aktualnih gospodarskih razmerah in možnostih za izboljšanje razmer za delovanje podjetij.

»Sodelovanje podjetja v izboru gazel je dejansko neke vrste domoljubno dejanje, saj najboljšim gazelam, ki velik del svojih proizvodov ali storitev izvažajo, marketing na slovenskem trgu ne predstavlja pomembnih koristi. Zato je pomembno, da so te nagrade družbeno visoko priznane, saj le na tak način postanejo dovolj prestižne, da so v čast dobitnikom in udeležencem,« je v intervjuju za Dnevnik nedavno poudaril Matjaž Čadež, predsednik sveta gazel. To pa po njegovem mnenju pomeni, »da se v gibanje Gazela vključijo vsi mediji, s poudarkom na televiziji, da temu priznanju dajejo pečat tudi v družbi spoštovani posamezniki in seveda vrh državne politike«.

Izbor gazela že nekaj zadnjih let spremlja tudi mlada generacija šele porajajočih se podjetnikov, ki prihaja iz vrst šolarjev, dijakov in študentov. Tako bodo med drugim na ogled izjemne stvaritve osnovnošolcev, ki tvorijo FLL-ekipo Hitre tace iz OŠ Trnovo, pa lesenjača Mika Kovača, izdelki iz visokoproteinske moke iz žuželk mokarjev, za katere skrbi nedavno ustanovljeno podjetje Buzzmade, svoje produkte bodo prikazali tudi dijaki, ki se v podjetnike razvijajo v okviru Ustvarjalnika.

Za kulturne vložke bodo poskrbeli plesalke iz Plesnega kluba Forma, ki so bile že večkratne državne prvakinje, mladi harmonikarji, ki delujejo po imenom Trio Utrip, in odličen slovenski beatboxer Ervin Oppitz.