Karavana triatloncev je svojo tekmovalno pot začela 30. maja v Krivi Vrbi ob Vrbskem jezeru na Koroškem v Avstriji in svojo pot nadaljevala 7. junija v našem najbolj znanem obmorskem letovišču Portorož. Le teden dni kasneje so se tekmovalci ponovno zbrali ob Vrbskem jezeru na Koroškem, tokrat v Vrbi, nato pa je 26. julija sledilo še tekmovanje v Vidmu v Italiji. Pred nami je še končna tekma, ki bo potekala v našem gorskem biseru Bledu, in sicer 5. septembra.

Priložnost za druženje, tekmovanje in tkanje prijateljskih vezi

Ideja o tekmovanju, ki bi združevalo sosednje države, se je porodila Miru Kregarju in Hannesu Buergerju. »Leta 2007 sva se s Hannesom iz Krive Vrbe na Vrbskem jezeru pogovarjala, da bi lahko skupaj naredili pokal, ki bi združeval triatlonce iz sosednjih dežel. Do spomladi 2008 sva našla še Enrica Tiona iz Vidma in ustanovili smo Triatlonski pokal Alpe-Adria. Na ustanovnem sestanku smo določili pravila igre – kategorije, točkovanja itd. in lokacijo zaključne prireditve, ki naj bi bila vsako leto v drugi državi,« se spominja Kregar, naš najbolj znani ultratriatlonec, in dodaja, da gre pri vsej zadevi za druženje tekmovalcev iz različnih dežel, priložnost, da se med seboj spoznavajo, tekmujejo, tkejo prijateljske vezi, kar jim mnogokrat koristi kasneje, ko potrebujejo kakšno pomoč ali informacijo s sosednjega področja.

»Jaz kot organizator dobim mnogo vprašanj ali prošenj za kak kontakt, pomoč, informacijo. Prve tri pokalne tekme, leta 2008, so bile na Vrbskem jezeru, v Vidmu in na Bledu. Vrba in Portorož sta se priključila kasneje. Število nastopajočih je vztrajno raslo, opažamo pa rahlo stagnacijo v zadnjih letih, in sicer zaradi velikega števila tekem v vsaki državi, tako da se morajo tekmovalci odločati, ali nastopiti na tekmi slovenskega ali pokala Alpe-Adria. To je zdaj največja težava – na dveh koncih tekmovalec ne more biti, tudi za dve tekmi na en vikend se le stežka odločijo.«

Za pokal Alpe-Adria je treba sodelovati na vsaj treh tekmah

Pravila ostajajo skoraj enaka in so javno objavljena. Starostne kategorije so enake, kot veljajo na vseh tekmovanjih v letošnji sezoni, točkovanje pa se izvede od 1. do 30. mesta v starostnih kategorijah. Za točkovanje za pokal Alpe-Adria je treba sodelovati na vsaj treh tekmah in se ni treba posebej najavljati. Organizator sam beleži in sešteva uvrstitve. Vse podrobnejše informacije najdete na spletnih straneh organizatorjev (www.hsvtriathlon.at, http://triatlon.dnevnik.si, www.s-a-w.at, www.triathleti.it in www.trisport-klub.si).

Finalna razglasitev bo letos v Vidmu v Italiji, in sicer 10. oktobra.