Katero podjetje bo postalo prvi finalist izbora Gazela 2015 od šestih, bo znano v sredo, 2. septembra. Med nominiranimi podjetji so ljubljansko podjetje Donar, ki je med izstopajočimi podjetji na področju pisarniškega pohištva in ambientalnih stolov, Farmicom, ki se je z blagovno znamko Sensilab utrdil na področju prehranskih dopolnil, ter RLS, podjetje s sedežem v Komendi, ki je specializirano za razvoj in izdelavo rotacijskih in linearnih senzorjev pomika in zasuka.

Trojica podjetij deluje na med seboj zelo različnih področjih, njihova skupna točka pa je seveda izjemno dinamična rast prihodkov in števila zaposlenih. Lani je bilo za gazelo osrednje Slovenije prepoznano brezoviško podjetje MI Elektronika, ki je tudi letos na seznamu 100 najhitreje rastočih gazel regije in nadaljuje dinamično rast prihodkov. Podjetje zadnje tedne pospešeno zaposluje, saj se pripravljajo, da bodo v naslednjih nekaj mesecih okrepili razvoj, povečali proizvodnjo in zgradili dodatne prostore. Za letos direktor Ignac Mertik napoveduje 15-odstotno rast prihodkov.

Donar je iz družinskega podjetja, ki je nastalo v letu 1990 in je bilo specializirano za pisarniške stole, v zadnjih letih pod vodstvom direktorja Mateja Feguša preraslo v ponudnika izvirnih rešitev za opremo delovnih prostorov. Lansko leto so zaključili s 4,98 milijona evrov skupnih prihodkov in jih v primerjavi z letom 2013 dvignili kar za 108 odstotkov, podjetje pa trenutno zaposluje 25 ljudi.

Za nadaljnji razvoj podjetja bosta ključni nadaljnji dve leti, je prepričan Feguš. Podjetje si je z vlaganji v tehnološki razvoj, globalna partnerstva in razvoj kadrov ustvarilo veliko priložnosti, ki jih bodo sedaj začeli uresničevati tudi s širitvijo na avstralski in ameriški trg. Donar je lani izdelal okoli 35.000 stolov. Dve tretjini je prodal v Skandinavijo, pičlih šest odstotkov prodajo v Sloveniji.

Dinamično, a trdno rast, dosega desetletnik s proizvodnim obratom in logističnim centrom v Logatcu, podjetje Farmicom, proizvajalec prehranskih dopolnil, ki je prepoznan predvsem po blagovni znamki Sensilab. Podjetje zaposluje 57 sodelavcev, lani pa je ekipa, ki jo vodi Domen Ščukovt, ustvarila za 7,88 milijona evrov skupnih prihodkov. Izdelke na trgih nekdanje Jugoslavije prodajajo najpogosteje v svojih trgovinah, druge bližnje trge pa nagovarjajo tudi prek spletne prodaje. Prisotni so tudi v Albaniji, na Poljskem, kjer ima Farmicom tudi svojo proizvodno enoto, v Združenih arabskih emiratih, Savdski Arabiji, Katarju, Romuniji, Iranu, Izraelu, Rusiji in zahodni Evropi. Ščukovt meni, da je podjetje šele na začetku obdobja velike rasti.

Tretje nominirano podjetje za gazelo osrednje Slovenije je podjetje RLS, ki ima zadnja tri leta sedež v Komendi, kamor se je preselilo iz Ljubljane, zaradi prostorske stiske pa so nedavno del prostorov podjetja vnovič oživili tudi v prestolnici. Podjetje, ki je v polovični lasti ustanovitelja in direktorja Janeza Novaka ter podjetja Renishaw international, trenutno zaposluje 100 ljudi. Lani so ustvarili za slabih 10,5 milijona evrov celotnih prihodkov, kar je v primerjavi z letom 2013 20-odstotna rast, tolikšno pa so imeli tudi v letu 2013. Izvozijo 96 odstotkov proizvodnje.

Podjetje ima odlično tržno pozicijo v dejavnosti med 88 subjekti, saj je drugo po dobičku, tretje po sredstvih in celotnih prihodkih, četrto po kapitalu ter osmo po dodani vrednosti na zaposlenega, ki znaša 65.447 evrov.