»Informacije, ki so prišle do mene, so optimistične. Računi Polzele naj bi bili v ponedeljek deblokirani, vendar bomo o tem uradno obveščeni šele v ponedeljek. Takoj ko bom dobil ustrezne papirje, bom o tem obvestil vse zaposlene in jih pozval, naj se vrnejo na delo. To pomeni, da bi delavci že v torek lahko sedli za stroje,« je pojasnil začasni prvi mož Polzele Peter Kunstič.

Spomnimo, Kunstič se je s Finančno upravo RS (Furs) dalj časa pogajal za odlog obveznosti Polzele in o možnostih, da bi družbi sprostili račune. Te je davkarija zablokirala, ker je Polzela 265 zaposlenim za nekaj mesecev dolgovala tudi plačilo prispevkov. Ker so bili računi blokirani, pa delavci 18. avgusta niso prejeli julijskih plač. Zato se po letnem dopustu še niso mogli vrniti na delo, temveč so ostali doma na čakanju. Toda že v ponedeljek bi jim lahko nakazali del julijske plače, hkrati pa bi Polzela lahko plačala del obveznosti, ki so zavarovane z delovnimi stroji, tudi Fursu. Slednjemu je moral Kunstič v sredo predložiti dopolnjen načrt poplačila dolgov, vključno z vsemi denarnimi tokovi.

Naročila so, kupci čakajo na nogavice

»Vse kaže, da so naši napori vendarle obrodili sadove,« je vesel Kunstič, ki se zaveda, da vprašanja insolventnosti še niso rešili. »Smo pa na dobri poti, da uredimo finančne tokove in začnemo poplačevati najprej tekoče in zatem tudi zapadle obveznosti,« je dejal Kunstič, ki mu je v času, ko je imela družba blokirane račune, uspelo pridobiti nova naročila. Tudi zato je pomembno, da se delavci vrnejo za stroje, saj dobavitelji in kupci čakajo na njihove izdelke.

Že večkrat je Kunstič zatrdil, da so pred njimi dobri meseci, v katerih se prodaja občutno zviša. Med drugim mu je uspelo ponovno vzpostaviti stik z nemško družbo Falke, ki se zanima tudi za delno najetje proizvodnih zmogljivosti Polzele. Čeprav so jih Nemci že skoraj odpisali, Kunstič upa, da si bodo povrnili njihovo zaupanje, saj gre za zelo pomembnega, če ne najpomembnejšega poslovnega partnerja v tej branži. Ker ima Polzela kupce, ki si želijo njihovih izdelkov, se je za družbo vredno boriti, je dodal prvi mož družbe.

V torek, ko naj bi bilo v proizvodnih prostorih Polzele ponovno živahno, bo vodenje družbe prevzel Marko Klemenčič, nekdanji predsednik uprave Pinusa. Pri kriznem menedžmentu ima Klemenčič dobre reference. Zato mnogi, vključno z županom Polzele Jožetom Kužnikom, vanj polagajo velike upe: da mu bo uspelo tovarno dolgoročno sanirati. »Tudi državi kot večinski lastnici Polzele bi moralo biti v interesu, da nemoteno in uspešno posluje,« je poudaril Kunstič. Ta se bo po prihodu Klemenčiča vrnil med nadzornike Polzele.