Prvotne paprike so bile namreč vse po vrsti pekoče, podobne današnjim feferonom, ki so v resnici čiliji. Na stari celini pa je bil takrat poper, cenjena indijska začimba, namreč zelo drag, zato so iskali nadomestke zanj in so vsej pekoči hrani pravili pepper. Tako se je to ime prijelo vseh vrst paprike, tudi nepekoče, ki so jo vzgojili pozneje, čeprav s poprom seveda še zdaleč niso v sorodu. Vseeno pa močno začinjenim, pekočim jedem radi rečemo, da so papricirane, tudi v primeru, ko je za njihov pekoč okus v resnici kriv poper. Zanimiva s papriko povezana jed je piščančji paprikaš, ki ga nekateri pripravljajo celo brez kančka paprike, če ne štejemo žličke rdeče mlete, izvirni madžarski recept pa jo seveda vsebuje. Med najokusnejše in tudi najnasitnejše jedi iz tega srednjeameriškega sadeža sodi s klasično riževo-mesno mešanico nadevana paprika, zelo priljubljena v državah nekdanje Jugoslavije, kjer je nekdaj (in marsikje še danes) veljala za nekakšno nacionalno jed. Na to se spomnimo še danes, ko v času obilice zrelih paprik diši okoli marsikaterega hišnega vogala, da stopnišč v blokovskih naseljih niti ne omenjamo. Zanimivo je, da morda prav zaradi tega polnjeno papriko v naših koncih ponujajo predvsem v menzah in okrepčevalnicah, drugod po svetu pa je to splošno priljubljeno jed mogoče dobiti tudi v boljših restavracijah. Seveda ne polnjeno z najcenejšo mešanico mletega mesa in riža, kakor je (bilo nekoč) v navadi tudi pri nas, in ne nujno v družbi obveznega krompirjevega pireja. Polnjeno papriko lahko namreč pripravimo na tisoč in štiri načine s prav toliko različnimi prilogami (glej fotografijo). Poleg raznoraznih mesnih ali mesno-žitnih nadevov lahko v očiščene paprike nabašemo različna polnila. Če jo napolnimo z maso, iz kakršne bi sicer oblikovali kruhove cmoke, vse skupaj pa zapečemo v pečici, nastane izvrstna priloga k mesnim ali zelenjavnim jedem z veliko omake, denimo h gobovemu golažu. Papriko lahko nadevamo tudi s svojo najljubšo rižoto ali ajdovo kašo z gobami, spečemo in skupaj s solato postrežemo kot glavno jed. Če vse skupaj še gratiniramo, ne moremo prav pretirano zgrešiti. Tu si lahko izmišljujemo izvirne recepte, s katerimi bomo osupili omizje. Če nasekljamo čebulo in svežo papriko, vse skupaj popražimo in dodamo kose piščančjega mesa, da se popečejo, dodamo narezan paradižnik in zalijemo z juho ali vodo ter začinimo z mleto papriko, česnom, lovorjem in drugimi začimbami, kmalu nastane izvrsten paprikaš, ki ga postrežemo s polento, makaroni ali pirejem. Paprika se lepo peče na žaru, tudi v spremstvu mesa, druge zelenjave in polente, prav imenitno pa se tako popečena paprika (denimo podolgovata rdeča kurt kapija) ujame s sirom za žar. In če vse skupaj pokapljamo z res dobrim olivnim oljem ter priložimo še list sveže bazilike, nastane jed, ki se je ne bi sramovali niti največji kuharski mojstri. Za klasično, mesno obliko polnjene paprike imate zagotovo svoj priljubljen recept, zato vam bo morda prav prišla še brezmesna, a pravzaprav nič manj okusna različica s Krete, ki jo lahko pripravite po današnjem receptu.

Polnjene paprike po knosoško

Potrebujemo: 2 veliki rdeči papriki, 2 veliki rumeni papriki, 150 g kuskusa, 1 manjšo bučko, 100 g razkoščičenih črnih oliv, 50 g mladega belega ovčjega sira, fete ali podobnega, 1 žlico limonovega soka, 4 žlice ekstra deviškega olivnega olja, 3 vejice peteršilja, majhen šopek bazilike ali poprove mete, morsko sol.

Priprava: V majhnem loncu pristavimo 2,5 decilitra vode. Ko zavre, odstavimo, vmešamo kuskus, posodo pa pokrijemo za deset minut, da se kuskus napol skuha. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Paprikam podolžno odrežemo tretjine, da nastanejo čolnički, ki jih previdno očistimo, odrezane tretjine pa narežemo na drobne kocke. Bučko očistimo in narežemo na drobne kocke. Sir narežemo na drobne kocke. Zelišča ločeno drobno sesekljamo. V skledi zmešamo nakockane paprike in bučke, izkoščičene olive in sesekljani zelišči. Primešamo 2 žlici olivnega olja, limonov sok in sol. Štiri žlice nastale mešanice skupaj s sirom primešamo kuskusu, nato pa s tem nadenemo paprike. Manjši pekač namastimo s preostalim oljem ter vanj enakomerno porazdelimo preostalo zelenjavno mešanico. Nanjo položimo nadevane paprike, vse skupaj pa pokrijemo. Če nimamo prilegajočega se pokrova, si pomagamo z aluminijevo folijo. Pekač za dobre pol ure postavimo v segreto pečico. Ponudimo kot toplo predjed ali prilogo k mesu z žara.