Možnosti, da bi Finančna uprava RS (Furs) vendarle odblokirala račune tovarni nogavic Polzela in s tem rešila agonijo 265 zaposlenih, so se po včerajšnjih pogajanjih v Ljubljani povečale.

Polmilijonski dolgovi do Fursa

»Sprevideli so naše napore, prav tako smo jim v zavarovanje ponudili naše premoženje. Pred nami pa je naporna noč, saj moramo pripraviti natančen, analitičen načrt poplačila davčnega dolga, ki ga je za skoraj pol milijona evrov in ga še jutri dopoldan (danes, op. p.) posredovati Fursu. Tam ga bodo v dnevu ali dveh natančno pregledali in do petka pričakujemo njihov odgovor. Upamo, da bo pozitiven. Če bi nam uspelo doseči deblokado računov, bi lahko o tem obvestili delavce, ti pa bi se že v ponedeljek vrnili na delo,« je po včerajšnjem sestanku na Fursu povedal vršilec dolžnosti predsednika uprave Polzele Peter Kunstič. Dodal je, da morajo oddati tudi še vlogo za obročno odplačilo davčnega dolga in da se je luč na koncu tunela vendarle prikazala.

»Če bomo kratkoročno vendarle odblokirani, bo to dober znak ne le za naše lastnike, temveč tudi dobavitelje,« je dejal Kunstič, ki se je v minulih dneh znova mudil tudi pri nemškem partnerju Falkeju. »Nanje stavimo, čeprav so nas že skoraj odpisali in izgubili zaupanje v nas. A zdaj to zaupanje vzpostavljamo nazaj, čeprav seveda to ne gre čez noč,« je dodal Kunstič, ki je še včeraj dopoldan s trenutno situacijo znova seznanil tudi delavce, ki nestrpno čakajo na julijsko plačo.

»Pred enim tednom sem bila še zelo optimistična in upala, da bo 18. v mesecu na račun nakazana plača. Pa je ni bilo. Zdaj se bojim, da so vse optimistične besede le pesek v oči,« nam je dejala ena od zaposlenih v tovarni, ki so jo zatem premagale solze. »Naslednji teden gre sin v drugi razred, pa sem mu obljubila, da bova takoj, ko dobim plačo, šla po nove športne copate, ki si jih tako želi in jih tudi potrebuje. Da bi jih dobil, je med počitnicami tudi pridno pomagal pri domačih opravilih. In kaj naj mu rečem zdaj?« se sprašuje mama samohranilka. In takšnih je menda v tej tovarni veliko, kot tudi zakonskih parov, pri katerih sta oba zaposlena v tovarni. »In prav tem je v tej negotovosti zagotovo najtežje,« se strinja sekretar območnega združenja Rdečega križa Žalec Matjaž Črešnovar, ki je vsem priskrbel prehranske pakete, čeprav so ti zanje le obliž, saj bi veliko bolj potrebovali denar za plačilo položnic.

Župan Polzele: Upam, da bo država ravnala preudarno

Tudi polzelski župan Jože Kužnik upa, da bo država ravnala preudarno. »Naredili smo, kar je bilo v naši moči. Tako na urad predsednika države kot tudi predsednika vlade smo naslovili pismo, a smo odgovor prejeli le iz urada predsednika, češ da so zadevo odstopili v reševanje pristojnemu ministrstvu,« je povedal Kužnik, ki se še dobro spomni, kaj je za občino pomenil stečaj tovarne Garant pred tremi leti, ko je delo izgubilo 400 ljudi. »Po eni strani razumem, da je država v dvomih, sploh ker se ne ve natančno, kam je izpuhtel milijon evrov državne pomoči. A menim, da je trenutno potrebne le nekaj dobre volje, saj je novo vodstvo vredno zaupanja in je v minulih dneh dobilo v tujini tudi že nove posle in nova naročila, to pa je tisto, kar jih lahko reši,« je prepričan župan. Z njim se strinja tudi Kunstič, ki trdi, da so pred njimi jesenski meseci, ki so zanje tradicionalno dobri. Tako bi že lahko poravnavali svoje tekoče obveznosti, hkrati pa postopoma poravnali tudi zaostale, zaradi katerih jim je Furs konec julija tudi blokiral račune.