»Z zadnjimi dirkami so se pripravljenost in rezultati lepo stopnjevali, tako da so tu v dolini sonca zmagovalne stopničke zelo realna želja. Prizorišče in proga sta mi vedno ustrezala in mi je tu vedno bilo zelo všeč. Se pa zavedam, da bo treba pokazati voljo in dobro pripravljenost na dirki v nedeljo. Samo to šteje,« gorska kolesarka Tanja Žakelj razmišlja pred zadnjo finalno dirko svetovnega pokala v italijanski dolini Val di Sole, kjer bo ob množični slovenski udeležbi skupaj z Blažo Klemenčič poskušala ubraniti sloves slovenskega gorskega kolesarstva v paradni disciplini – olimpijskem krosu.

Optimizem je upravičen. Ne le da je najbližje prizorišče velikih tekem tudi njeno najbolj priljubljeno; pred sedmimi leti je tu osvojila naslov svetovne prvakinje med mlajšimi članicami, pred dvema sezonama drugo zmago v svetovnem pokalu. Tudi za letos se ji vse bolj smeji. Po devetem mestu na kanadskem prizorišču Mont Sainte Anne in šestem v ameriškem Windhamu je smernica očitna, potem ko se prvi del sezone ni razpletal po željah in načrtih. Zgolj 15., 18. in 25. mesto niso v nizu, ki pritiče skupni zmagovalki svetovnega pokala v sezoni 2013 in lani tretjeuvrščeni.

»Ne vidim nobenega posebnega razloga, da bi zadnja dirka svetovnega pokala predstavljala dodaten pritisk. V skupnem seštevku ne morem več med najboljše,« se kolesarka iz Ledin čuti razbremenjeno, potem ko trenutno zaseda dvanajsto mesto. »Sicer je po eni strani škoda, ker gre sezona proti koncu. Hkrati pa sem še vedno zelo motivirana prav za ti dve pomembni dirki. Z glavo sem pri stvari,« razmišlja slovenska prvakinja. Seveda s poudarkom na svetovnem prvenstvu v Vallnordu v Andori, ki sledi v prvih dneh septembra.

Podobno smernico v vzponu ima tudi Klemenčičeva, trenutno 17. v skupnem seštevku. Deseta je bila na zadnji dirki v ZDA pred dvema tednoma. Prav na evropskem prvenstvu ji je z osvojeno bronasto kolajno že uspela sanjska vožnja poletja. Vse dirke do zaključka sezone pa so še kako pomembne za točke UCI v boju za olimpijsko kvoto. Slovenija je trenutno šesta, uvrstitev do osmega mesta prinaša dve mesti na startnem seznamu. Žakljeva (666 točk) in Klemenčičeva (464) ter kot tretja Tina Perše (127) imajo še nekaj točk prednosti pred Italijo, Francijo, Ukrajino, Rusijo in Poljsko. Kljub temu pa točk ni toliko (pre)več, da bi lahko brezbrižno zamahnile z roko ob morebitnem odstopu. Vsaka točka UCI je z namenom iti v Rio še kako pomembna tudi za cestne kolesarke, posebej Polono Batagelj, ki z ekipo BTC City Ljubljana nastopa na tekmi svetovnega pokala Vargarda na Švedskem. mm