»To, da bi bili na svetovni lestvici med deseterico in bi v Richmondu lahko sodelovali z deveterico članov, bi bilo res nekaj posebnega in imenitnega. Ugled reprezentance bi porasel. Vsi bi videli številnost in razliko v primerjavi z Rusi, Američani, Danci, Švicarji in se čudili, da smo fenomeni. Prav tako bi pridobili samozavest. Imeli bi več možnosti narediti kaj posebnega. Žal je, kar je. Smo enajsti. Upam, da bomo še kdaj tako blizu. Morda si bomo izborno številnost izborili za olimpijske igre v Riu,« je včeraj med potjo iz Norveške razmišljal Gorazd Štangelj, selektor elitne članske kolesarske reprezentance.

Vsega dvanajst točk je ločilo slovenske od čeških kolesarjev na lestvici svetovnega niza WorldTour na ključni datum 15. avgust, ko Mednarodna kolesarka zveza UCI deli kvote nastopajočih za svetovno prvenstvo čez dober mesec v Virginii v ZDA. Namesto prestižne deveterice bo Štangelj na start prestižne cestne dirke v nedeljo, 27. septembra, lahko postavil šesterico. Tako kot prejšnja leta.

Čeprav so za Slovenijo točke osvojili le Simon Špilak, ki je z 269 točkami še vedno deseti med posamezniki, Jan Polanc in Luka Mezgec ter le še četverico v elitnih klubih, je bila to nemara zgodovinska priložnost. Tako blizu velesilam slovenski cestni kolesarji še niso bili. Za nameček so bili na zadnjih dirkah Po Poljski in Eneco Touru Mezgec, Jan Polanc, Kristijan Koren in Matej Mohorič v zelo obetavnih akcijah za nove točke. A božič za Boruta Božiča in kolege letos ni napočil predčasno. Hkrati je bil izpolnjen tudi drugi pogoj izbora kvot UCI za nastop deveterice – uvrstitev do šestega mesta na lestvici EuropaToura. Prav točke za to lestvico (največ so prispevali Kump, Roglič, Mugerli, Tratnik) je Sloveniji nazadnje prineslo šest mest na startnem seznamu. Največ točk na tej lestvici so prispevali Marko Kump, Primož Roglič, Matej Mugerli, Grega Bole, Jan Tratnik, Andi Bajc, Jure Golčer in Jure Kocjan.

Kljub izjemni priložnosti se Štangelj zaveda realnega stanja. Stežka bi nabral dovolj pripravljeno deveterico za nastop na 259 kilometrov dolgi dirki in trpel bi proračun Kolesarske zveze Slovenije. »Devet sposobnih za tak profil s kratkimi strmimi klanci bi kar težko nabral. Glede na doslej zbrane informacije bo dirka zahtevna, vsaj glede tega, koga imajo v glavah drugi selektorji. Sam imam osem, devet kandidatov že v mislih. Po dva sta v Cannondale (Koren, Mohorič), dva iz Lampreja (Pibernik, Polanc) ter Luka Mezgec in Grega Bole. Potem prideta v poštev še dva iz Adria Mobila (Fajt, Roglič) pa Matej Mugerli,« našteje kandidate in se ustavi ob Marku Kumpu, ki se lahko pohvali z izvrstno sezono in je teoretično najbolj zaslužen za nastop šesterice. »Kump ima za seboj najboljšo sezono doslej. Obvestil sem ga, da je med kandidati, z veseljem bi ga vzel, a menim, da je trasa zanj kar nekoliko prezahtevna. Tudi dolžina bo naredila svoje. Se bom še pogovoril z njim,« razkrije eno od dilem, ki jo bo razreševal v prihodnjih tednih.

Štangelj razmišlja, da bi že v ZDA dal prednost Primožu Rogliču. Predvsem zaradi olimpijskih iger v Riu, kjer je trasa za dobre hribolazce, kot se je pokazalo v nedeljo na generalki. Spredaj so bili znanci s Toura Francozi Vuillermoz, Bardet, Pinot in Gallopin, Belgijec Pauwels in Rus Trofimov. »Trasa v Riu z dolgim vzponom v štirih krogih ne bo dopuščala nobenih dvomov. Za Rogliča bo poseben izziv tudi dolžina, šest, sedem ur na kolesu. Moral bo delati na tem,« je razmišljal o dirki čez leto dni.

Za Richmond, denimo, sta v prednosti oba udeleženca španske Vuelte, ki se prične v soboto. »Mezgec in Mohorič imata glede tega absolutno prednost. Noben trening ne da toliko za svetovno prvenstvo kot Vuelta. Če je seveda ne končaš izžet in do konca izčrpan,« pripomni na del, na katerega je pozoren.